Hükümet uyarıları dikkate almadı. TTK’nin özelleştirilmesine yol açacak Torba Yasa’da ısrar etti. İşsiz, geleceksiz kalma endişesi içindeki madenci direnişi seçti.

91 ruhu uyanıyor

TTK’nin ruhsatlarının bölünerek özelleştirilmesine neden olacak Torba Yasa’nın TBMM’de görüşülmesiyle işçiler arasında tırmanmaya başlayan gerilim, patlamaya dönüştü. GMİS yöneticilerinin geçen hafta içinde, Çalışma Bakanı ile yaptığı görüşmeden sonuç çıkmaması üzerine, işsiz, geleceksiz kalma endişesi yaşayan maden işçisi direnişe geçti. Karadon, Amasra, Üzülmez ve Armutçuk Müesseselerinde gece vardiyasında çalışan yaklaşık bin 500 işçi, ocaktan çıkmayarak kendini madene kilitledi. Eylem gün içinde tüm havzaya dalga dalga yayıldı. Kozlu Müessesinde çalışan işçilerle gündüz vardiyasında çalışanların da katılımıyla ocaktaki işçi sayısı 2 bin 500’ü geçti.

GMİS YÖNETİCİLERİNİN SABAHA KARŞI HABERİ OLDU

GMİS yöneticileri eylemden ancak sabaha karşı haberdar oldu. Direnişe geçen işçiler Meclis’te görüşmeleri devam eden Torba Yasa’nın 58. maddesi geri çekilinceye kadar eyleme devam edeceklerini açıklarken sendika yöneticileri gün boyu mekik diplomasisi yaptı. Görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya giden sendikacılar, haber yayına hazırlanırken, hükümetle temas kurmak için Türk-İş genel merkezinde bekliyordu. Akşam saatlerinde GMİS önünde toplanan bir grup yerüstü işçisi sloganlarla eyleme destek verdi. Eylem sırasında sendikaya çok sayıda battaniye geldiği görüldü. Battaniyelerden çok miktarda ocaklara da gönderildiği öğrenildi.

EYLEME DESTEK ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Öte yandan eyleme destek çığ gibi büyüdü. Pek çok sivil toplum örgütü, meslek odası, sendika destek mesajı yayımlarken bir grup sendika ve siyasi parti temsilcisi sendikaya dayanışma ziyaretine gitti. Maden işçilerinin eş ve çocukları da tüm bölgelerde kuyu başlarına giderek eyleme destek verdi. Eylemin sendika tarafından örgütlü olarak değil de kendiliğinden başlamış olması ve dalga dalga tüm havzaya yayılması işçilerde endişenin had safhaya ulaştığı ve gerçekten bıçağın kemiğe dayandığı şeklinde yorumlandı. Eylem kentte heyecanla karşılanırken, bu duruma, AKP’nin uzlaşmadan uzak, öngörü yoksunu politikalarının neden olduğu ortak görüş olarak öne çıktı.