Filyos’ta bir araya gelen Karaelmas Abhaz Kültür Deneği üyesi bir grup Rusların 156 yıl önce atalarına uyguladığı soykırımı denize çelenk bırakarak protesto etti.

 

Çaycuma’da kurulu bulunan Karaelmas Abhaz Kültür Derneği üyesi bir grup Filyos’ta toplanarak 156 yıl önce yıl Abhaz soykırımını protesto. Ellerinde Türk ve Abhazya bayrakları bulunan grup, önce soykırımda hayatını kaybedeneler için saygı duruşunda bulundu. Ardından da Karaelmas Abhaz Derneği Başkanı Aydın Vardan bir açıklama yaparak koronavirüs salgını nedeniyle yapmak istedikleri etkinliklere ara vermek zorunda kaldıklarını bildirerek yalnızca bu anmayı yaptıklarını söyledi.

 

ACISI BUGÜN DE YÜREĞİMİZİ YAKIYOR

Vardan, “Her yıl Kefken’de düzenlenen anma etkinliği bu yıl bölgesel olarak yapılmaktadır. Sürgün edilerek Abhazya’dan koparılan ve deniz yoluyla şimdi yaşadığımız ülkemize gelen atalarımız yollarda çok canlar vermelerine rağmen, 21 Mayıs 1864’te Kefken sahilinden karaya ayak basmışlardır. İnsanlık tarihinin en ağır suçlarından biri olan sürgüne ve soykırıma maruz kalan atalarımızın aradan geçen 156 yıla rağmen acısı bugün de yüreğimizi yakmaktadır. Sürgün yolunda ve daha sonra yaşamını yitiren soydaşlarımıza rahmet diliyor, minnet ve saygıyla anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun” dedi. Grup daha sonra yanlarında getirdikleri çelengi ve çiçekleri denize bırakarak Rusların uyguladığı soykırımı protesto etti.
(Haber merkezi)