Çaycuma Kadıoğlu köyünde yıllar önce gün yüzüne çıkarılan Lykurgos ve Ambrossia Mozaikleri, projesi de hazır olduğu halde, ödenek bulunamadığı için yapılamayan koruma çatısı nedeniyle ziyarete açılamıyor. Siyasetin beceriksizliği yüzün Zonguldak’ın tanıtımı eksik kaldığı gibi ciddi ekonomik kayıplar da ortaya çıkıyor

Çaycuma’nın Kadığlu Köyü Çobanhasanlar Mahallesi’nde, 2008 yılında tesadüfen bulunan ve ortaya çıktığı andan itibaren Zeugma’ya rakip olarak gösterilen mozaikler kapatıldığı toprağın altında unutuldu. Vali Ahmet Çınar zamanında yapılan “Kadıoğlu Mozaikleri Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi” bürokrasinin tozlu rafların kalmaya mahkum oldu. MS 3. yüzyıla ait bir çiftlik evine (Villa Rustica) ait olduğu düşünülen mozaikler, 2008-2011 yılları arasında, Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan’ın kazı başkanlığında, Arkeologlar Handan Özalpay ve Ünver Göçen tarafından gün yüzüne çıkarıldı. Vali Ahmet Çınar; Prof. Dr. Nevzat Oğuz Özer, Doç. Dr. Yasemen Say Özer, Şafak Özgür Özkan’dan oluşan ekibe, mozaikleri hava şartlarından korumak ve ziyaretçilerin figürleri daha iyi görüp yerinde bilgi almasını sağlamak amacıyla bir proje yaptırdı. Kültür Bakanlığına da sunulan proje ödenek bulunamadığı için hayata geçirilemedi.

ZONGULDAK MİLLETVEKİLLERİ NE YAPAR?
Gaziantep ili, neredeyse bulunduğu anda ziyarete açılan Zeugma mozaiklerini görmeye gelen on binlerce insandan, her yıl, milyonlarca lira turizm geliri elde ederken, Kadıoğlu’ndaki benzeri mozaiklerin, üzerinin toprakla kapatılıp unutulmaya bırakılması Zonguldak siyasetinin yüz karası olarak tanımlandı. İktidar partisi kurmaylarının beceriksizliği yüzünden, mozaiklerin, 10 yılı aşkın süredir ziyarete açılmamış olması ciddi ekonomik kayıplara neden olurken, kentin tanıtımı da eksik kaldı. Ekonomisi her geçen gün küçülen ve işsizlik nedeniyle akın akın göç yaşanan Zonguldak’ta böyle bir potansiyelin bir ekonomik değere dönüştürülememiş olmasını, akıl tutulması olarak yorumlayan, vatandaşlar, “Zonguldak milletvekilleri ne iş yapar” diye sordu.

KİMİ FİGÜRLERİN BİR ÖRNEĞİ DAHA YOK
Kadıoğlu mozaikleri, kompozisyonun solunda erkek figürü Lykurgos, sağında kadın figürü Ambrossia’nın bulunması nedeniyle “Lykurgos ve Ambrossia Mozaikleri” olarak tanımlanıyor. Yaklaşık 30 metrekare ebadında olan mozaikler, 5 milimetrelik çok renkli küp taşlardan oluşuyor. Mozaiklerin, dıştan içe doğru oluşturduğu geometrik motifler şaşırtıcı güzellikler taşıyor. Arkeologlar, mozaiklerin, Tanrı Dionysus’a hakaret eden Trakya Kralı Lykurgos’un, Ambrossia’ ya, bir üzüm bağında yaptığı saldırıyı betimlediğini söylüyor. Ortaya çıkarılan mozaiklerdeki stilistik özellikleriyle elde edilen seramik buluntularının, MS 3. yüzyılı işaret ettiğini de söyleyen uzmanlar, içindeki birçok figürün bir örneğinin daha olmaması nedeniyle benzersiz olduğu dile getiriliyor.