Özdemir açıklamasında, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsmet İnönü’nün başkanlığında bir heyet tarafından imzalanan Lozan Antlaşmasının 91. Yılını coşkuyla kutladıklarını belirterek , “Lozan Antlaşması ile ülkemiz bağımsız ve eşit bir devlet olarak uluslararası topluma kabul edilmesi sağlanmıştır.” dedi.

Özdemir konuşmasında, günümüzde yeni Sevr hayalleri ile yanıp tutuşan iç ve dış güçlerin ülkemize dayattıkları yeni küresel projeler neticesinde Lozan Antlaşması her zamankinden daha çok önem kazandığını ifade ederek şunları söyledi. “19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan ulusal kurtuluş meşalesinin önderi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Anadolu’yu karış karış dolaşarak halkı bilinçlendirirken, işgal altındaki İstanbul hükümetine imzalatılan Sevr Antlaşması ile topraklarımız emperyalist ülkelerce paylaşılıyordu. Bütün bu olumsuz koşulara rağmen Kurtuluş Savaşı adeta bir diriliş, bir yeniden varoluş mücadelesine dönüşmüş, Lozan Antlaşması ile de ülkemizin bağımsız ve eşit bir devlet olarak uluslararası topluma kabul edilmesi sağlanmıştır.

29 Ekim 1923’de Cumhuriyetin ilan edilmesinde çok önemli bir dönemeç olan bu antlaşmanın o günden itibaren emperyalizmin rövanş alma tutkusunu çeşitli şekillerde bizlere dayattığı görülmektedir. Sürekli olarak küresel güçler tarafından yeni düzende ulus devletin önemini kaybettiği, üniter devlet yapısının bir safsata olduğu propagandası zihinlere işlenmeye çalışılmaktadır. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak tam bağımsızlığı gönülden inanmış halkımızın bu saldırıyı şaşmaz sağduyu ile püskürteceğine inancımız tamdır. Geride bıraktığımız yıllara içerisinde ve günümüzde Lozan’ın çeşitli maddelerine ilişkin tartışmalar süregelmiştir. Kimi aymaz ve gafiller Lozan’ı ‘ihanet belgesi’ olarak niteleme densizliği ve cüreti gösterebilecek kadar ileri gitmişlerdir. Bu kafaların kurtuluş savaşını örgütleyen ve zafere dönüştüren Mustafa Kemal Atatürk için idam fetvasını verip İngiliz askerlerine de duacı olan işbirlikçi Damat Ferit hükümetinin hain şeyhülislamlarından farkı yoktur.”

Özdemir son olarak “Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi olarak Türk ulusuna başı dik, onurlu ve bağımsız bir devlet armağan eden cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, kahraman silah arkadaşları, aziz şehitlerimiz ve başta İsmet İnönü olmak üzere bütün heyet üyelerinin anıları önünde saygıyla eğiliyor, Lozan Antlaşmasının 91. Yılını coşkuyla kutluyoruz.” dedi.