DEVA Partisi Zonguldak il Başkanı Fatih Keleş,  TTK yer üstü işçilerinin ücret adaletsizliğini eleştirerek, “TTK yer üstü işçilerinin ücret adaletsizlikleri büyük bir sorun haline gelmiştir. Bir an evvel önümüzdeki Toplu sözleşme görüşmelerinde TTK yerüstü çalışanlarımızın ücret sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekmektedir” dedi.

 

DEVA Partisi olarak TTK yer üstü çalışanlarımızın yanında olacaklarını ifade eden Keleş, açıklmasından şu görüşlere yer verdi;

“Kötü yönetim ekonomiyi yerle bir edip affını isterken vatandaşımız yerle bir olan ekonominin ve pandeminin etkileri sebebiyle büyük sıkıntılarla boğuşmaktadır. Şehrimizde de sıkıntılarla boğuşan gruplar vardır. Bunlardan biride görüşmelerde bulunduğumuz TTK yer üstü çalışanlarıdır.  TTK yer üstü işçilerinin ücret adaletsizlikleri de büyük bir sorun haline gelmiştir. Zonguldak’ta yerel siyasetçiler ve kurum amirleri bu büyük sorunu görmezden gelmektedir. Seçim dönemlerinde verdikleri sözleri unutmaktadır.

TTK işyerlerinde, yerüstü kaydı ile çalışan işçi kardeşlerimizin en alt kademede almış oldukları ücret seviyeleri şuan asgari ücret ile aynı seviyededir. Asgari ücret artışına gidilmesinin hemen ardından asgari ücretin altında kalan işçi arkadaşlarımızın ücretleri asgari ücrete sabitlenmiş durumdadır. 2006 yılında imzalanmış olan protokol ile en son işe alınmış işçilerin %50’sine denk gelecek şekilde işe alımların yapılması kararı imzalanmıştır lakin bu büyük bir hatadır. Aynı işyerinde çalışan, aynı işi yapan işçilerimizin farklı ücretler alması iş barışını bozmaktadır. İktidar yetkilileri böylesine sıkıntılı bir dönemde emekçi arkadaşlarımızı önemsememektedir. 

 

Şuanda yer üstünde çalışan en düşük yevmiye brüt 119,25 TL ve en yüksek yevmiye ise 209 TL arasında işçilerimiz çalışmaktadır. Soruyorum bunun neresinde iş barışı vardır. Hükümetin milletvekilleri 2006 yılından itibaren süre gelen bu sorunla ilgilenmemiştir.  Halbuki bu sorunu diğer illerde TCDD işçilerinin sorunları kıdeme göre yapılarak çözülmüştür. Bir an evvel önümüzdeki Toplu sözleşme görüşmelerinde TTK yerüstü çalışanlarımızın ücret sorunlarının çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

Bu sorunun çözümü konusunda Kademeli olarak 10 yıllık hizmet süresini dolduranların günlük brüt çıplak ücretlerinin %100 yükseltilmesi, 5 yıllık hizmet süresini dolduranların %95’ine yükseltilmesi ve 0-5 yıllık çalışanlarında günlük brüt ücretlerinin yüzde %90 yükseltilmesi gerekmektedir. DEVA Partisi olarak TTK yer üstü çalışanlarımızın yanında olacağımızı bildiriyor ve hukuki ortamda da takipçisi olacağımızı taahhüt ediyoruz.”