Ulu Önder Mustafa Kemal’in kurtuluş mücadelesini başlattığı Samsun’a Bandırma Vapuru ile çıktığı 19 Mayıs 1919’un anlamı ve önemini anlatan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı her geçen gün tarihi ve manevi önemini kaybediyor. Milli bayramların sudan sebeplerle provoke edildiği son dönemde, şehir stadyumlarında kutlanan 19 Mayıs’ların, 23 Nisan’ların, Cumhuriyet Bayramı’nın sembolik kortejlerle geçiştirilmesi Milli Mücadele ruhunu ve ulusal değerlerimizi ayaklar altına alırken, kurtuluş mücadelesinde can veren şehitlerimizin kemikleri sızlıyor.

Dün Zonguldak’ta yapılan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri de sönük geçti. Devlet protokolü ile yapılan törenlerde mehteran takımı ardından Madenci Anıtı’ndan Valiliğe kadar yürüyen kalabalık burada yapılan konuşma ve bayrak töreninin ardından dağıldı. Cumhuriyet Halk Partisi ise devlet protokolüne alternatif tören düzenledi. Akşam saat 17.00’de İstasyon Caddesi’nde buluşan yaklaşık 250 kişi ise Türkiye Gençlik Birliği’nin düzenlediği etkinlikte Madenci Anıtı’na kadar yürüdüler.  Eski milli bayramları mumla aratan cılız kalabalığı görenler, ’19 Mayıs ve diğer milli bayramların sadece adı kaldı’ diyerek tepkilerini dile getirdiler.


19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Fevkani Köprüsü üzerinden valilik binası önüne kadar devam eden gençlik yürüyüşü ile başladı. CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, AKP İl Başkanı Zeki Tosun ve CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun’un da yer aldığı kortej mehter takımı eşliğinde yürüyerek valilik binası önüne geldi. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve çelenk koyma töreniyle başlayan kutlamalar Zonguldak Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz’ın yaptığı açılış konuşmasıyla devam etti. Ardından spor ve halkoyunları gösterileriyle süren kutlamalara katılım az olurken, programın coşkusuz ve sönük geçtiği görüldü.

“TARİHİMİZ ON BİNLERCE ŞEHİDİMİZİN KANIYLA YAZILDI”

Zonguldak Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz yaptığı konuşmaya şehitleri anarak başlayarak , “sevgili gençler, tarihimiz ne yazık ki gencecik yaşta şehadet şerbetini içen on binlerce şehidimizin kanıyla yazılmıştır. Bu kutsal emaneti sizlere devredeceğiz. Sizlerin de bu alacağınız emaneti çok daha iyi yerlere getireceğinizden hiç kuşkumuz yoktur” dedi. Karayılmaz şöyle konuştu:

“Konuşmama öncelikle bu cennet vatanın uğruna canlarını hiç tereddüt etmeden veda eden tün Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ve 15 Temmuz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anarak başlamak istiyorum. 1900’lü yılların başlarında hasta adam diye nitelendirilen Osmanlı İmparatorluğu’nun son darbeyi vurmak üzere planlar yapan işgal kuvvetleri Çanakkale’de hiç ummadıkları bir direnişle karşılaştılar. Bu direnişten sonra bir milli uyanış gerekiyordu, bu da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıkmasıyla başladı. Bunu Anadolu’da şekillendirdi. Erzurum Kongresi, Sivas Kongresi ve büyük zaferle bağımsızlığımızı ilan ettik. Bu bayram 1935 yılında İstanbul’da spor kulüplerimizin önderliğinde Atatürk ve spor bayramı olarak nitelendirildi. Yine başkomutan Mustafa kemal Atatürk’ün 1938 yılının Haziran döneminde bu bayramı gençlere ithaf etmesiyle o günden bu yana Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bugün de her zaman olduğu gibi en büyük güç kaynağımız milletin iradesidir. Sevgili gençler, tarihimiz ne yazık ki gencecik yaşta şehadet şerbetini içen on binlerce şehidimizin kanıyla yazılmıştır. Bu kutsal emaneti sizlere devredeceğiz. Sizlerin de bu alacağınız emaneti çok daha iyi yerlere getireceğinizden hiç kuşkumuz yoktur.”(Haber/Yasemin Sarı)