60’lı, 70’li yıllarda Zonguldak’ta sol siyasetin önemli isimleri arasında yer alan Yazar Ahmet Hamdi Dinler uzun süredir tedavi gördüğü kansere yenik düştü

 

1961’de kurulan Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) önemli isimleri arasında yer alan Yazar Ahmet Hamdi Dinler uzun süredir mücadele ettiği kansere yenik düşerek hayatını kaybetti. Dinler 1943 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’nin Eminönü İlçe Sekreteri oldu. Esasen mimar olan Dinler bir proje nedeniyle 1967 yılında Zonguldak’a geldi. Hüsamettin Güven’in il başkanlığını yaptığı TİP Zonguldak il örgütünde sayman üye olarak görev yaptı. Daha sonra aynı partide il başkanlığı da yapan Dinler Zonguldak tarihinde çok özgün bir yeri olan “Sömürücüye Yumruk” ve “İşçi Davası” gazetelerinin çıkmasında büyük emek harcadı.

 

UZUN SÜREDİR AYVALIK’TA YAŞIYORDU

12 Mart’ta “Sömürücüye Yumruk” gazetesinin sorumlu yazı işleri müdürü olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve sekiz buçuk yıl hapse mahkum edildi. Çeşitli cezaevlerinde tutsak edilen Dinler, 1974 yılında tahliye edildi. Tahliye olduktan sonra, eski parti arkadaşlarıyla birlikte, Zonguldak merkezli “İşçi Davası” adlı gazeteyi çıkarttı. Daha sonra İstanbul'a yerleşti. Burada TİP içinde çeşitli görevler üstlendi, siyasal anlaşmazlık nedeniyle 1979 yılında istifa etti. 12 Eylül’den sonra Sosyalist Türkiye Partisi kurucuları arasında yer alan Dinler uzun süredir Ayvalık’ta yaşıyordu.

 

YAYIMLANMIŞ KİTAPLARI BULUNUYORDU

75 yaşında yaşamını yitiren Dinler’in “TİP Tarihinden Kesitler 1-2”, “Nihayet Post-Marksistler Türkiye’de”, “Sosyalizm Yolunda Yeni Açılımlar” adlı kitapları bulunuyordu. Dinler’in cenazesi 20 Ağustos Pazartesi günü Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’ndeki öğle namazı sonrası, Edirnekapı Şehitlik Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek.