Zonguldak Demokrasi Platformu üyeleri Lavuar Alanı projesine sahip çıktı:

Zonguldak Demokrasi Platformu üyeleri, dün Zonguldak Belediye Binası önünde toplanarak, Lavuar Alanına yapılması planlanan projenin merkezi hükümetçe sürekli olarak engellendiğini dile getirdiler. Grup adına basın açıklamasını okuyan Erdoğan Kaymakçı, “Muhalefetteki bir partinin yönetimindeki Zonguldak Belediyesi’ne puan kazandırmamak için alanın mülkiyetiyle ilgili sorunu çözmeye yanaşmayan AKP, bu tavrıyla yalnızca Belediye’yi değil tüm Zonguldak halkını cezalandırıyor.” dedi.

 

Demokrasi Platformu üyelerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik grup,Belediye önünde toplanarak Lavuar Alanı projesini, Zonguldak’ın yaşanılabilir bir kent olması için önündeki son şans olarak gördüklerini ifade ettiler. Grup adına basın açıklamasını Zonguldak Demokrasi Platformu Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı okuyarak şunları söyledi:

 

“Bildiğiniz gibi mülkiyeti TTK’ye ait olan Zonguldak Merkez Lavuarı’nın yıkımına 2006 yılında başlandı. Çalışmalar sırasında, TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği’nin Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurusu sonucunda yıkım durduruldu, arda kalanlar kurul tarafından, “endüstri mirası” olarak tescil edildi ve alan koruma altına alındı. Burasıyla ilgili bir proje yarışması düzenleyen Zonguldak Belediyesi birinci gelen mimari projeyi koruma kuruluna da onaylatarak imar planlarına işledi. Buna göre aksine bir karar alınmadığı sürece Lavuar Alanı’na, içinde çeşitli sosyal kültürel aktivitelerin yapılabileceği binaların yanı sıra, kent meydanı ve yürüyüş yollarıyla parklardan başka bir şey yapılamaz.

Ancak aradan geçen sekiz yılda Lavuar Alanı’na bir çivi bile çakılması mümkün olmadı. Mülkiyet devrinin yapılması merkezi hükümetçe sürekli olarak engellendi. Muhalefetteki bir partinin yönetimindeki Zonguldak Belediyesi’ne puan kazandırmamak için alanın mülkiyetiyle ilgili sorunu çözmeye yanaşmayan AKP, bu tavrıyla yalnızca Belediye’yi değil tüm Zonguldak halkını cezalandırıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Zonguldak Belediyesi’ni bu konuda daha şeffaf davranmaya, tüm gelişmeler hakkında Zonguldak halkını bilgilendirmeye, yapılan yazışmalarla alınan yanıtlar konusunda kamuoyuna doyurucu bilgiler vermeye çağırıyoruz. Belediye’nin projenin uygulanmasının önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik her türlü girişimine kayıtsız, şartsız destek vereceğimizi duyuruyoruz. Coğrafi zorlukları nedeniyle alternatif yaşam alanı oluşturmakta zorlanılan kentimizde 400 yataklı hastane binasının, Zonguldak Adliyesi ek binasının, Gümrük Müdürlüğü eski binası yerine İl Özel İdare binasının yapımı kentsel paydaşlarla hiç paylaşılmadan karar altına alındı. Zaten son derece çarpık bir şekilde yapılaşan ve yapı yoğunluğu son derece yüksek olan kent merkezinde hem yapı, hem de trafik yoğunluğunu daha da artıracak bu kararların, kentsel yaşam kalitesini de aşağılara çekeceği çok açıktır. Bu yetmezmiş gibi şimdi de şehrin tam ortasına, İnönü Köprüsü’nün Soğuksu ayağında bulunan giysi pazarına, 4 katlı bir karakol binası yapılmak isteniyor. Valiliğin bu talebi Belediye Meclisi’nin gündemine gelmiş bulunuyor. Giysi pazarının bulunduğu alan Zonguldak Lavuar Alanı Projesi’nin bir parçasıdır. Bu talebin karşılanması halinde projenin bütünlüğü bozulmakla kalmayacak başka taleplerin ve yapılaşmanın da önü açılacaktır. Böylece Zonguldak Belediyesi’nin halka verdiği bir sözü yerine getirmesi fiilen mümkün olmayacaktır. Mevcut haliyle buraya yapılacak bir yapı kent trafiğini ve görselliğini de önemli ölçüde etkileyecektir. Ayrıca o civarda yükselecek bir yapı kentin zaten tıkalı olan rüzgâr koridorlarını tümden işlemez hale getirecektir. Bunu kabul etmiyor, Lavuar Alanı Projesi’nin bütünlüğüne müdahale anlamına gelecek tüm girişimlere karşı çıkacağımızı ilan ediyoruz.

Burasının mevcut haliyle kente hiç yakışmadığının da farkındayız. Zonguldak Belediyesi pazar esnafı temsilcileri ile bir araya gelerek yeni yapılan Soğuksu Pazarı içinde kente yakışır modern bir giysi pazarı oluşturmalı, proje uygulamaya geçinceye kadar burası yeşil alan olarak halkın hizmetine sunulmalıdır. Zonguldak Valiliğine sesleniyoruz; lütfen, güvenlik gibi kent yaşamı için önemi olan bir konunun arkasına saklanarak kenti bir oldubitti ile karşı karşıya getirmeyin. Yapılacak her türlü hizmet günü birlik kararlarla değil paydaşlarla birlikte kentin yarınları da düşünülerek planlanmalı ve karar alma süreçlerine Sivil Toplum Örgütleri de dâhil edilmelidir.

Son olarak Belediye Meclisi’nde buranın karakola dönüştürülmesi kararının alınmasına karşı çıkan Meclis Üyesi arkadaşlarımızın sonuna kadar arkasında olduğumuzu belirtiyor, gerekirse kararın alınacağı meclis toplantısına katılarak karar alınmasını engelleyeceğimizi ilan ediyor, tüm Zonguldak halkını ve başta Kent Konseyi olmak üzere tüm Sivil Toplum Örgütleri’ni duyarlılığa davet ediyoruz.(Barış DOĞAN)