Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri Akyol, ikinci kez Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına dilekçe yazarak yayımlanacak yeni bir KHK ile göreve iadesini talep etti.

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, savcılığın hakkında verdiği “kovuşturmaya yer olmadığına dair” kararla KHK ile göreve iade için dilekçe verdiği Başbakanlıktan, 'OHAL komisyonuna başvur' cevabı almış ancak 24 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan 695 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığından 33 kişinin de aralarında olduğu çeşitli kurumlardan toplam 115 kişi görevine iade edilmişti.  

 

BAŞBAKAN YILDIRIM’A SORULMUŞTU

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm ise konuyu TBMM’ye taşıyarak Eğitim Sen yönetici ve üyelerinin KHK ile göreve iade edilmelerde savcılık kararlarının neden dikkate alınmadığını Başbakan Yıldırım’a sormuştu.

CHP’li Tüm, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde "Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından haklarında ‘Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair’ karar verilen Eğitim-Sen yöneticileri İsmet Akyol ve Şahin Yücel’in KHK ile göreve iade edilme talepli dilekçelerine Başbakanlık tarafından 'OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna başvurunuz' cevabı verilmesi savcılık kararıyla çelişki arz etmekte midir? Savcılık kararları, Eğitim-Sen yönetici ve üyelerinin KHK ile göreve iade edilmesinde hangi gerekçeyle uygulanmamaktadır? İsmet Akyol ve Şahin Yücel ile Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından haklarında 'kovuşturmaya yer olmadığına dair' karar verilen diğer kişilerin KHK ile göreve dönmeleri için çalışma yapılacak mıdır? " sorularını yöneltmişti.

İkinci kez Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına dilekçe yazarak yayımlanacak yeni bir KHK ile göreve iadesini talep etti.

Dilekçesinde Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğünün gönderdiği yazı üzerine Çaycuma Kaymakamlığı’nın Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Akyol, Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da çeşitli birimlere yazılar yazarak çok yönlü araştırma yaptığını ifade ederek şöyle devam etti: “Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden ‘FÖTÖ/PDY terör örgütü ya da herhangi bir illegal yapı içerisinde bulunup bulunmadığımın araştırılması’ istenmiştir. Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ayrıntılı soruşturma sonucunda hakkımda, ‘Yapılan araştırmalar neticesinde; Söz konusu terör örgütü üyesi olduğu yönünde iddia düzeyinde dahi makul şüphe oluşturabilecek delil elde edilememiştir’ denilerek hazırlanan fezleke, 20 Nisan 2017 tarihinde Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının 12 Haziran 2017 tarihli kararında da, ‘FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne aidiyet, irtibat veya iltisakımın bulunmadığı’ belirtilerek ‘kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verilmiştir.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının hakkımda vermiş olduğu, ‘Kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına dair’ karar ile 6 Eylül 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına dilekçe yazarak yayımlanacak yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile göreve iademi talep etmiştim. 

Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğünce 20 Eylül 2017 tarihinde dilekçeme verilen yanıtta, ‘685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu göreve başladığından ilgide kayıtlı dilekçenizle ilgili olarak başvurunuzu adı geçen Komisyona yapmanız gerekmektedir.’ denilmiştir ancak 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile önceden ihraç edilen Milli Eğitim Bakanlığından 33 kişinin de aralarında olduğu çeşitli kurumlardan toplam 115 kişi görevine iade edilmiştir. Bazı basın yayın organlarında da 24/12/2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 695 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Milli Eğitim Bakanlığı özelinde göreve iade edilen 33 öğretmenle ilgili olarak, “Haklarında iade kararı alınan öğretmenlerin tümü, Cumhuriyet savcılıklarından haklarında ‘kovuşturmaya yer olmadığına dair' karar olanlardan oluşuyor.” haberleri yer almıştır.

İhraç edildiğim 7 Şubat 2017 tarihli 686 sayılı KHK’da iddia edildiği gibi ‘Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olma’ şeklinde bulunacak bir davranışım söz konusu değildir. Hiçbir terör örgütüne veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliğim, mensubiyetim, iltisakım yahut bunlarla irtibatım kesinlikle bulunmamakta olup, bu sebeple kamu görevinden çıkarılmama ilişkin işlem açıkça hukuka aykırıdır. Şahsımın herhangi bir örgütle bağlantı içinde bulunduğunu kanıtlayacak nitelikte somut bir delil bulunması mümkün değildir. Ekte sunmuş olduğum Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığı fezlekesi ve Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının kararıyla da bu durum belirtilmiştir. Hukuk devleti, yurttaşlarına hukuk güvenliği sağlayan devlettir. Hukukun üstünde başka bir güç tanımaz. Hukuka uymayı, tüm kurumları ile birlikte kendisine ilke edinmiştir.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile göreve iade edilmeyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararıyla göreve iade edilme arasında farklılıklar vardır.  Örneğin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile göreve iade olduğunda; göreve iade edilen bir kişi ihraç edilmeden önceki görev yerine aynı statüde verilip geçmişe dönük kayıplarını alırken OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu kararıyla göreve iade edilen bir kişinin önceki görev yerine aynı statüde verilip verilmeyeceği ve geçmişe dönük hak kayıplarını alıp almayacağı hususunda belirsizlikler vardır.” diyen Akyol, yayımlanacak yeni kanun hükmünde kararnamede adına da yer verilerek göreve iade edilmesini talep etti. Akyol, dilekçesine Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında hazırlanan fezleke ile Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığının takipsizlik kararını da ekledi.