Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Torba Yasayı değerlendirdi.

TBMM’de görüşülerek tamamlanan ve maden işçilerini ilgilendiren kanun hakkında değerlendirmelerde bulunan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, gelişmeleri değerlendirdi. Kanun ve kararnamelerdeki değişikliklerde sendikanın da girişimlerinin olduğunu ifade eden Alabaş, şöyle dedi:

“Kamuoyunda Soma kanunu yada maden kanunu diye bilinen ama TBMM’deki ismiyle 4857 sayılı iş kanunu ve bazı kanun kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair torba kanun geçtiğimiz Salı günü gece yarısına kadar süren görüşmeler sonucunda meclis görüşmeleri tamamlandı. Torba Kanununda da çalışanları ve madencileri, bölgemizdeki insanları ilgilendiren bazı maddeler vardı. Çalışanlarımızın bizim en çok maden işçilerini ilgilendiren, maden işçilerinin merak ettiği konuların başında emeklilik yaşı, çalışma saatlerinin düzenlenmesi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinin fiili hizmet süresinden sayılması yer altında çalışanların yıllık izinlerinin dört ilave edilerek kullanılması ve yer altı çalışanlarının asgari ücretin iki katı uygulanması gibi maddeler çalışanların çok merak ettiği ve değişiklik yapılmasını istedikleri maddelerdi.”

“MADDELER ÇALIŞANLARIN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDA GEÇTİ”

Maden işçilerinin gelişmeleri yakından takip ettiğini ifade eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Biz GMİS olarak yapmış olduğumuz girişimler ve çalışmalar var. Maden işçileri de bunu yakından takip ediyor. Çalışma saatlerini düzenleyen bir madde dışında özellikle asgari ücretin iki katı uygulanması, emeklilik yaşının üst sınırının 55’ten 50’ye düşürülmesi, ulusal bayram, genel tatil günleri, yıllık ve haftalık tatil günlerinin fiili hizmet süresinden sayılması gibi. Yani yer altı sigortasının ödenmesi gibi maddeler çalışanların isteği doğrultusunda geçti. Yalnız çalışma saatlerini ilgilendiren düzenlemede de meclisten yer altı çalışması haftalık 45 saat olarak düzenlendi. Ben gerek mecliste, gerekse makamında Çalışma Bakanı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde çalışma saatlerini düzenleyen maddelerin uygulama tarihlerinin 1 Ocak 2015 olarak düzenleneceğini ve uygulama tarihinden önce de çalışanlarımızın beklentisi ve GMİS’in isteği de oydu. Günlük 7.5 saat çalışma haftalık 37.5 saat çalışma toplam çalışma süresi iki günlük tatil şeklinde meclisin ekim ayında düzenleme yapılacağı Çalışma Bakanlığı bize söz verdi. İnşallah biz GMİS olarak Ekim ayında da bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.