ZOKEV ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Soma ve Karadon facialarında yaşamını yitiren madencileri bir etkinlikle anacak

 

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ile birlikte, 17 Mayıs 2010’da meydana gelen ve 30 kişinin ölümüyle sonuçlanan Karadon maden faciasının sekizinci, 17 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan Soma maden faciasının 4. yıldönümünü nedeniyle bir anma etkinliği düzenledi. 12 Mayıs Cumartesi günü TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapılacak olan etkinlik, saat 17.30’da başlayacak. “Fotoğraflarla Soma Katliamı” başlıklı bir serginin de açılacağı etkinlikte Fahri Bozbaş, “Kömür Karası” grubuyla birlikte madenci şarkıları söylerken, Salim Çalık şiirlerini okuyacak. Soma katliamıyla ilgili kısa bir belgesel film gösterimimin de yapılacağı etkinlikte, son olarak, yazarları Onur Yıldırım ve Uğur Şahin Umman, “Çizmelerimi çıkarayım mı” adlı kitabı üzerine bir söyleşi yapacak. Moderatörlüğünü TMMOB Maden Mühendisleri odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı’nın yapacağı söyleşinin ardından, yazarlar kitaplarını imzalayacak.

 

GELİR MADENCİ AİLELERİNE GİDECEK

Çizmelerimi Çıkarayım mı adlı kitapta, Soma katliamının, aşırı kâr hırsı, üretim baskısı, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları ile dayıbaşılık denen kuralsızlığın ve denetimsizliğin oluşturduğu kötü düzenin bir sonucu olduğu iddia ediliyor.  Tütün destek politikalarının sonlandırılmasıyla başlayan ve katliamla devam eden sürecin mercek altına alındığı kitapta,  bu esnada da Soma insanının acılı serüveninin her aşaması, tanıklıklara dayanılarak bütün gerçekliğiyle gözler önüne seriliyor. Yazarlar kitaplarının “Yaşananların bir daha olmaması için kendi içinde bir hafıza oluşturma çabası” olduğunu söylüyor. Kitap satışlarından elde edilen tüm gelirler madenci ailelerine bağışlanacak.