Zonguldak Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği tarafından Kadın-Toıplumda kadının yeri konulu bir panel düzenlendi.Panele konuşmacı olarak eski devlet bakanı Önay Alapago katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Zonguldak Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Yayla İnsanlığın var olduğu tarih ile beraber kadında vardır bu bellidir. Âdem’in yanında Havva’nın da olduğuna inkâr mümkün değildir. İnsanlık ve çoğalmasında kadınla erkeğin eşit olduğunu kimse inkâr edemez diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi.

YÜKSEL YAYLA “KADIN HAK ETTİĞİ YERİ BULAMIYOR”

“İnsanlık dönem dönem kadının kıymeti, toplumda ki yeri konusunda büyük zaaflara düşmüştür. Kadına layık değerin olduğu verilmediği bu gibi dönemlerde o toplumların başında belaların eksik olmadığını da yine bu insanlık görmüş ve yaşamıştır. Bu gezegende ki coğrafi yapı içerisinde yer alan memleketlerden, gelişmişlik ölçüsüne göre kadına verilmiş değer, kıymette ki algı değişim göstermiştir. Halende göstermektedir. Genel de baktığımız da kadının toplumda hak ettiği yeri bulamadığını görmek bizleri elbette derinden üzmektedir. Ülkemizde kadının yeri konusunca sayın konuşmacımız bizleri aydınlatacaktır. Ancak ülke olarak geldiğimiz nokta itibari ile kadın hakları, ona verilen değer, kadına karşı şiddet olayları, kadın kardeşlerimizin adete kıyıma uğramaları, çocuklara ve kadınlara karşı cinsel istismarlar, dayanılmaz bir hal almıştır. Bu yöndeki suç oranlarının katlanarak artması ayrıca kaygılarımızı arttırmaktadır. Fazla vaktinizi almak istemiyorum. Bu hal, bu şekilde devam edemez. Etmemelidir. Bu gidişle kadınlarımızla, erkeklerimizle, devletimizle hep birlikte dur demek zorundayız. Bizim mücadelemiz bu yönde devam etmektedir. İşte böyle zor bir süreçte kadınlarımız, hakları, kadının toplumdaki yeri konusunda bir panel düzenledik. O nedenle  bu gün buradayız. Yaralı olacağını umuyor, yarınlarımızın daha aydınlık olmasını diliyorum” dedi

Yaylanın konuşmasının ardından panelin konuşmacısı eski devlet bakanı Önay Alpago Kadın-Kadının toplumda ki yeri” konulu söyleşini gerçekletirdi. Alpago özellikle eşitlik vurgusu yaptığı konuşmasında şunları söyledi.

“KADINLAR ESKİDEN YARIM HAKLAR KULLANIYORDU”

“Zonguldak’ta böyle bir derneğin bulunmasını bilmenin gururunu bu gün bizlere yaşatan Emekçi Kadınlar Derneği başkan ve yöneticileri hepinizi şahsım adına ve de gönüllü kadın emekçisi olmak adına saygı ile selamlıyorum. Gerçekten Sarı Paşa büyük Atatürk en büyük eserim dediği Cumhuriyetle dine dayalı bir monarşiden ulus egemenliğine dayalı bir siyasal değişime dönüşmesini sağlamıştır toplumun. Ümmet olmaktan millet olmaya geçiş özellikle kul kadın olmaktan yurdaş kadın kimliğine geçişle Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Hepimiz biliriz Cumhuriyet öncesi Osmanlı İmparatorluğunda kadın haklarından bahsedilmeye kadının toplumdaki statüsünü erkekle eşit olarak kullanabildiğinden bahsedebilmemiz pek de mümkün değil. Osmanlı İmparatorluğunda ilk nüfus sayımı ikinci Mahmut döneminde yapılmıştı ancak sadece erkekler ve hayvanlar sayılmıştı. Osmanlı erkek nüfusun yanında kaç tane büyük baş hayvan, küçük baş hayvan olduğu sayılmıştır da sıra bir türlü kadına gelmemiştir. Boş ol dendiğinde kendisini kapının dışında bulan bir erkeğin dört eşinden biri olma mecburiyetinde kalan miras da yarım haklar kullanabilen çocuklarının hiçbir şekilde velayet haklarına sahip olamayan hele siyasi haklardan hiç de bahsetmek hakkına sahip olmayan kadınlar kadınlarımızdır” dedi. Alpago’nun paneli tamamlamasının ardından katılımcılarla bir süre sohbet etti. Tutku DEMİRSAY