Törende saydı duruşunun ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından konuşan Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, cumhuriyetle yaşı olan Amelebirliği’nin 91 yılını sevinç ve kıvançla kutladıklarını ifade ederek “Hedefimiz sandığımızı Cumhuriyetle birlikte ilelebet yaşatmaktadır.” diye konuştu.

“Amelebirliği, hizmetlerini geliştirerek sürdürüyor ve sürdürecektir.”

Yılmaz, Amelebirliği’nin kuruluşunu ve faaliyetlerini anlattığı törendeki konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde kurtuluş savaşı devam ederken, Zonguldak kömür ocaklarında zor şartlarda çalışan işçilerinin çalışma koşullarını düzenleyen 151 sayılı Havza-i Fahmiyye Amele Kanunu, TBMM tarafından 10 Eylül 1921 tarihinde kabul edilmiş olup bu kanunun 4. Maddesine göre Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığını temelleri atılmıştır.

22 Temmuz 1923 tarihinde Bakanlar Kurulu (İcra Vekilleri Heyeti) tarafında onaylanan Amelebirliği Talimatnamesi ile ülkemizin ilk sosyal yardım kuruluşu fiili olarak hayat bulmuştur. Bu kanun ile kazazede ve hasta maden amelesinin bilhassa amele eş ve çocuklarının bakımları sağlanmıştır. Amelebirliği işçi-işveren devlt üçlüsünün yönetiminde bulunduğu, dayanışmayı esas örnek alan bir kuruluştur. Sandığımız kuruluşundan günümüze, üyelerine sağladığı ekonomik ve sosyal yardımlarıyla, önemini koruyan bir kuruluş olarak hizmetlerini geliştirerek sürdürüyor ve sürdürecektir.

Amelebirliği üyelerine,  geçici iş göremezlik yardımı, eğitim ve sağlık hizmetlerine destek yardımı, çalıştıkları kurumdan ayrılanlara son yardım, yüksekokulda okuyan üyelerimizin çocuklarına öğrenim yardımı, üyenin ve aile bireylerinin ölümüm halinde cenaze yardımı, ihtiyaçları halinde talep eden üyeye ödünç para ve konut kredisi yardımları, konaklama yardımı ile iş kazaları yardımları yapmaktadır.”

Yılmaz son olarak, Amelebirliği’nin kuruluşunda emeği geçen başta Mustafa Kemal Atatürk ile dava arkadaşlarına teşekkür ederek “Ülkemizin kalkınması için çaba harcarken hayatını kaybeden maden ve enerji işçisi şehitlerimizi rahmetle anıyorum.” dedi.