Ana sponsorluğunu Semerkand Vakfının üstlendiği Eurolearnd şirketi tarafından Almanya'nın Wesel Rheinberg şehrinde Anatolia Fest festivali düzenlendi..

Bu yıl ilki yapılan festival ‘de 5 gün boyunca çeşitli etkinliklerle, Anadolu ‘nun örf ve adetleri Almanyalılara tanıtıldı..

Tertiplenen festival de Avrupa Zonguldaklılar Derneği standı ve derneğin folklor ekibinin gösterisi büyük ilgi gördü. Dernek’ten Yılmaz Adıyaman imzalı yapılan açıklamaya göre Zonguldak’ın tüm ilçeleri ve beldelerinden tanıtım broşürlerinin sergilediği standda ayrıca Avrupa Zonguldaklılar Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, ziyaretçilere Zonguldak İli hakkında bilgiler verdiler.

Açılışta bir konuşma yapan Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak,  Amaçlarının Derneğin değerlerini başka toplumlara tanıtmak olduğunun altını çizerek;  “Sizlere İlimizi ve ona bağlı ilçelerimizi daha yakından tanıtmak amacıyla bugün buradayız. Standımızda sergilediğimiz broşür ve tanıtım kataloglarıyla İlimizin kültürünü, yaşam tarzını ve değerlerini yakından inceleyebilirsiniz. Bizler Avrupa Zonguldaklılar Derneği olarak, bu çalışmaları hiçbir maddi çıkar beklemeden yapıyoruz. Konuşmamın başında belirttiğim gibi tek amacımız güzel ilimiz Zonguldak’ı sizlere daha iyi tanıtabilmektir. Bölge temsilcilerimizin gayretleri ve çabalarıyla bu tanıtım kataloglarını buraya getirtebildik. Fakat özeleştiri yapmamız gerekirse, belediyelerimizin bizlere bu konuda fazla bir desteği olmuyor. Maddi anlamda belediyelerimizden bir beklentimiz yok. Fakat Zonguldak’ı Avrupa’da tanıtmak için bizlere çok daha fazla materyal göndermelerini istirham ediyoruz. Bu gibi etkinliklerin sonunda ilimizi gezmek isteyen yerli turistler oluyor. Bizler ilimizde nereleri gezebileceğini broşürlerle kendilerine anlatıyoruz. Yani bu materyaller yönlendirmede çok işimize yarıyor. Mesela geçen sene Berlin’de Bülent Ecevit Üniversitesinin bir projesini destekledik ve Devrek Bastonunu Dünya’ya tanıttık.  Bu tanıtım 15 Bin Euro’ya mal oldu. Bunun 9 bin Euro’sunu derneğimiz karşıladı. Buradaki tek amacımız yöresel bir değerimiz olan Devrek Bastonunu Dünya’ya tanıtmaktı ve başardık. Artık bastonumuzu dünya tanıyor.”, şeklinde konuştu.

Ünlü ses sanatçısı Huri Sapan’ın da Avrupa Zonguldaklılar Derneği’nin standını ziyaret ettiği festival’de ziyaretçilerle hatıra fotoğrafı çektirildi..