1 Nisan 1924 tarihinde Cumhuriyetin ilk ili olma özelliğini taşıyan Zonguldak’ın o dönemlerde inşa edilen yapılarla dönemin mimari tarzını yansıtmakta olduğunu vurgulayan Sezgin,  Ankara Köprüsü’nün de o dönemlerden kalan birkaç eserinden biri olduğunu söyledi. Sezgin, köprünün Ankara Köprüsü olarak adlandırılmasının sebebinin ise kentin Ankara ile bağlantısının bu köprü üzerinden yapılmasından kaynaklandığını belirtti.

Köprü açılsın…

Sezgin yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “O tarihlerde sadece Ankara bağlantısı değil İstanbul hatta Ereğli bağlantısının da Reşadiye (Yeniçağa) üzerinden yine bu köprü vasıtasıyla yapılmıştır. Tüm Zonguldaklıların hafızasında ve kent belleğimizde önemli bir yer tutmaktadır. Erken cumhuriyet döneminin mimarisini yansıtan “ Ankara Köprüsü” bugüne kadar harap bir haldeydi ve restore edilmesi zorunlu görünüyordu. Kültür envanterinde 1937 yılı görünen ancak 1932 yılı fotoğraflarında da gördüğümüz köprünün en az 80 yıllık bir tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Böyle kent belleğinde yeri olan bir yapının muhakkak restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor. Şu anda da yapılan budur. Ancak 29.05.2013 tarihinde ihalesi yapılan proje için 400 gün gibi uzun bir süre verilmiştir.

Trafiğin rahatlamasını istiyoruz

İlgili firmaya yer teslimi yapıldıktan sonra zaman zaman çalışma yapılmadığı ya da yapılan çalışmanın yeterince hızlı olmadığı çevredeki esnafımız ve köprüyü kullanan vatandaşlarımız tarafından dile getirilmiştir. Dere ile bölünen şehirlerde köprüler ve köprülerin kullanımı önemlidir. Ankara Köprüsü şehir trafiğinin işleyişi açısından önemli bir işlev görmektedir. Yaklaşık bir yıldır tekel binasının yanından istasyon tarafına geçmek isteyen araçlar ortalama 2-3 kilometre fazla yol kullanmakta olup buda ekonomik açıdan önemli bir gider oluşturmaktadır. Bu sebeple köprülerde yapılan çalışmaların özellikle trafiğe kapatılması gerekiyorsa çalışmanın hızlı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Hem işin sahibi kurum hem de yüklenici firma buna dikkat etmeli özen göstermelidir.

Köprü Eylül ayı içerisinde teslim edilsin…

İşin sahibi Karayolları bölge müdürlüğünden beklentimiz işin bir an önce bitirilmesini sağlamasıdır. İşin süresi 400 gün Eylül ayında sona ermektedir. Beklentimiz talebimiz Eylül ayı sonunda işin bitirilerek köprünün kentin kullanımına açılmasıdır. Kent konseyi olarak bayram sonrası Kastamonu Karayolları bölge müdürlüğüne yapacağımız ziyaretle kentin hassasiyeti kendilerine anlatılacaktır. Yüklenici firmaya da işi hızlandırıp Eylül ayı içerisinde teslim etmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu günden itibaren Zonguldak Kent Konseyi bu işin takipçisidir. Eylül ayı sonuna kadar köprü kullanıma açılmalıdır. Bu konuda umursamaz davranmaya kimsenin hakkı yoktur.