Ereğli MMO oda merkezinden yazılı bir basın açıklaması yaparak iş kazalarının sona ermesini istedi. Yapılan yazılı açıklamada şöyle dendi:

Türkiye'de iş kazalarının önü bir türlü kesilemiyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile karşılaştırıldığında ölümlü iş kazalarında Türkiye açık ara önde gidiyor.

Yasal düzenlemelerin eksikliği, işyerlerinde alınması gereken güvenlik önlemlerinin işveren tarafından maliyet olarak görülmesi, önlem ve denetim mekanizmalarının eksikliği iş kazalarında meydana gelen ölümlerin gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Sadece temmuz ayında yaşanan iş kazalarında 133 işçi hayatını kaybetti. Bu yılın ilk 7 ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 1.049 oldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) verilerine göre, bu ölümler daha çok inşaat, tarım, taşımacılık, belediye, metal, maden sektöründe yaşanıyor.

İSİG verilerine göre, 2002'den 2016 yılının Temmuz ayına kadar olan dönemde yani yaklaşık 15.5 yılda yaşamını yitiren çalışanların sayısı da 17 bini aşarak 17 bin 234”e ulaştı.

Bildiğiniz üzere bölgemizde de 2016 yılında ölümlü iş kazaları ve ağır yaralanmalı iş kazalarıyaşandı. Bölgemizdeki ağır sanayi kuruluşlarından Erdemir’debu yıl iki ölümlü iş kazası ve bir ağır yaralanmalı iş kazası oluştu.

Bu günde Erdemir’de yine ölümlü bir iş kazası yaşanmıştır. İlk önce kazada hayatını kaybeden işçi kardeşimize Allah’tan rahmet, elemli ailesine baş sağlığı dileriz.

Daha öncede defalarca tekrar ettiğimiz üzere;

Yaşanan hiçbir iş kazası tesadüfinedenlerle olmaz. Bütün iş kazalarının altında mutlaka bir kök neden vardır.İş kazalarının oluşmasına neden olan neden önceden belirlenerek, gerekli tedbirler alınmak sureti ile önlenebilir.  Bu tedbirlerin bazısı ufak olup yerinde çözülebileceği gibi bazısı da mühendislik hizmeti gerektirebilir.

Özellikle ölümcül iş kazalarının temelinde, iş güvenliği tedbirlerinin ana işverenler tarafından önemsenmemesi ve gerekli tedbirlerin alınmaması yatmaktadır.

Eğer bir işletmede büyük ölçekte ağır yaralanmalı veya ölümlü bir iş kazası yaşanıyorsa, bu iş kazasının oluşumunda mutlaka ihmal veya insan hatası vardır.

İşletmelerde güvenli çalışma ortamının oluşturulması için işverenler gerekli önlemleri önceden almalı, bunun yanı sıra çalışanlarının iş güvenliği bilincini arttırmalıdır.

Biz buradan sesleniyoruz;

Erdemir’de yaşanan önlenebilir, seri ölümcül iş kazalarının temelinde, iş güvenliği tedbirlerini ana işveren tarafındanalınmaması yatmaktadır.

İş yerlerinde yaşanan yapısal sorunlar (taşeronluk sistemi, ücret adaletsizliği, gb) çözülmeden benzer iş kazaların önlenmesi olanaklı değildir.

İşyerlerinde, gayri hukuksuz ve nizami olmayan çalışma koşulları oldukça bu olaylar maalesef yaşanmaya devam edecek ve ölümlü iş kazaları önlenemeyecektir.

Ölümlü iş kazalarının önlenmesinden sorumlu olan yetkililer, çözümden uzak açıklamalar yapmak yerine bir an evvel uzmanların, meslek örgütlerinin, sendikaların çözüm önerilerini dikkate almalıdır. Aksi takdirde, yeni ağır yaralanmalı veya ölümlüiş kazaları yaşanmaya devam edecektir.

Bu kazadan sorumlu tüm yetkililer; vicdani, siyasi ve hukuki sorumluluklarını yerine getirmeli, gereğini yapmalıdır.

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan odamız, sorumluluk bilinci ile, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda geliştirici ve iyileştirici faaliyetlere katkı ve katılımda bulunmayı önemli görevlerimizden biri olarak kabul etmektedir.

Daha önce belirtiğimiz gibi;

İlçemizde yeni kurulan 2 yıllık meslek yüksek okulunda “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Teknikeri” yetiştiren önlisans programı açılmalı, işletmelerin ihtiyacı olan nitelikli "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" yetiştirilmelidir.

Bölgemizde Düzce ve Karabük üniversitelerinde bu program açılmıştır. Zonguldak gibi çok tehlikeli ve tehlikeli işletmelerin yoğun olduğu bölgemizde de  bu bölümün açılması nitelikli işgücü yetiştirilmesi açısından önemli ve zaruridir.