Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, Özel Halk Otobüslerinin kontak kapatmasına yönelik açıklama yaptı.

Zonguldak halkından sağduyulu olmasını isteyen Alan, “Kişilerin, firmaların değil; halkımızın menfaati bizim için olmazsa olmazdır. Yeni yapılacak ihale ile beraber Zonguldak’ımız yıllardır hasretini çektiği en kaliteli ve en sağlıklı şekilde toplu taşıma hizmetine kavuşacaktır. Bu süre zarfında, bu hizmet dolmuşçu esnafımız eliyle yürütülecektir” dedi.

Alan’ın işte o açıklaması;

Göreve geldiğimiz günden beri en çok şikâyete konu olan Özel Halk Otobüsleri hizmeti ile ilgili bu açıklama zaruri olmuştur.

Uzun yıllardır mevcut firma tarafından yürütülen toplu taşıma hizmetleri belediyemizin geçmişten bu yana en çok şikâyet aldığı ve halkımızın çözüm beklediği konuların başında gelmektedir.

Mevcut firma kendi maddi sıkıntıları yüzünden konkordatoya tabii tutulmuş ve bugüne kadar firma yetkilisi ile yapmış olduğumuz tüm görüşmelerde konkordato komiseri de hazır bulunmuştur.

2019 Kasım ayında firma yetkilisi ve konkordato yetkilisi ile yapılan görüşmede bu sürecin sağlıklı bir şekilde yürüyemeyeceği kendisine bildirilmiş, vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi adına tüm mahallelerdeki sefer sayılarına ve sefer saatlerine harfiyen uyulması gerekliliği kendilerine tebliğ edilmiştir.

Buna rağmen, bu şartların yerine getirilmesinde yani vatandaşlarımızın en sağlıklı bir şekilde toplu taşıma hizmeti alması hususunda sıkıntı devam edecekse, belediyemize bildirerek işin sonlandırılması tarafımızca talep edilmiştir.

Firma yetkilisi şuan konkordato süreci yaşadığını, bu sebeple işin sonlandırılması neticesinde çok zor durumda kalacağını ve sözleşmeye aykırı şekilde vatandaşlarımızdan peşin para karşılığı kartlara dolum yaptığını buna karşılık kendi taraflarınca vatandaşlarımıza ödeme yapmalarının mümkün olmadığını ifade etmiştir.

Buna karşılık, 1-2 sene kurumumuzdan kiralama kaydıyla bu hizmete devam etmek istediğini ve Başkanlık Makamında, Trafik Komisyonu üyelerinin, Hukuk İşleri Sorumlumuzun ve Konkordato komiserinin şahitliğinde vatandaşlarımızın hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğini, toplu taşıma hizmetinin en ufak bir şikâyete bile mahal vermeyecek şekilde sürdürüleceğini bizlere beyan etmiştir.

Bizlerde, Aralık 2019 tarihinde bu beyana itibar ederek 1 yıllık süreyi kapsayan hizmetin devamını içeren protokolü imza altına aldık. 2020 yılı sonuna doğru yeni ihale yapılacağını hem kendilerine hem de kamuoyu ile paylaştık.

Malum pandemi sürecinin başlaması ile beraber protokol kapsamındaki şartların yerine getirilmesinde zorluklar yaşamaya başlanması üzerine firmanın zor durumda kalmaması, halkımızın da mağdur edilmemesi için firmaya bugüne kadar toplamda 18.000 litre akaryakıt desteği sağlanmıştır. Ayrıca aylık kira bedeli %20 indirim uygulanmıştır.

Firmanın bizden talebi üzerine pandemi dolayısıyla belli mahallelerdeki sefer sayıları neredeyse yarı yarıya azaltılmıştır.

Bizlerin tüm bu iyi niyetine ve desteğine rağmen, firma geçen hafta 6 mahallemize kurumumuzu bilgilendirmeden seferlerini durdurmuştur.

Eylül Ayı Meclisi’nde firmanın talebi doğrultusunda, Meclisimizden tarifelere zam talepleri olumlu karşılanmış, ücretlere zam uygulaması uygun görülmüştür.

Tüm bunlara rağmen firma, eğer destek verilmediği takdirde 12.09.2020 tarihi saat 00.00 itibaren hizmetin sonlandırılacağı tarafımıza bildirilmiş, bizlerde kanun ve mevzuatlar çerçevesinde yapabileceklerimizin bununla sınırlı olduğunu kendilerine bildirdik.

Değerli Hemşerilerimiz şunu iyi bilmelidir ki; tüm belediyelerde olduğu gibi bizlerde kanun yönetmelik ve mevzuatlar çerçevesinde hareket etmek durumundayız. Ama ne yazık ki, son günlerde kendilerine yakın yerel basın yayın organları üzerinden tüm iyi niyetli desteklerimize rağmen kendilerinin mağdur edildiğini ve belediyemiz ile vatandaşlarımızı karşı karşıya getirme noktasında bir çaba sarf ettiklerini üzülerek gözlemliyoruz.

Şöyle ki; bu konuda iki tane mağdur vardır. 1’incisi halkımız, 2’incisi de Zonguldak Belediyesi’dir.  

Göreve geldiğimiz 18 aydan beri 1 ay bile kira ücretini ödemeyen ve yaptığımız her olumlu yaklaşıma rağmen sürekli fazlasını talep ederek sözleşmeye tamamen aykırı davranmıştır.

Halkımız şunu iyi bilmelidir ki;

Türkiye’nin her yerinde Özel Halk Otobüs Firmaları kâr amacı güden ve belediyelerimize karşı yükümlülükleri olan ticari yapılardır.

Ama ne yazık ki Zonguldak’ta firma bugüne kadar ne halkımızın ne de belediyemizin yüzünü güldürememiştir.

endi ticari ve ekonomik sıkıntılarını belediyemize yüklemek istemeleri beyhude ve nafile bir çabadır. Tüm halkımız şundan emin olsun:

‘ARTIK ZONGULDAK’TA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAKTIR’

Kişilerin, firmaların değil; halkımızın menfaati bizim için olmazsa olmazdır.

Yeni yapılacak ihale ile beraber Zonguldak’ımız yıllardır hasretini çektiği en kaliteli ve en sağlıklı şekilde toplu taşıma hizmetine kavuşacaktır. Bu süre zarfında, bu hizmet dolmuşçu esnafımız eliyle yürütülecektir. Bu anlamda, Zonguldak Şoförler Odası Başkanı Sayın Osman Köksal Bahar ve tüm dolmuşçu esnafımıza yeri geldiğinde taşın altına ellerini koydukları ve her zaman olduğu gibi Zonguldak sevdalarını yüreklerinde hissettikleri halkımızın ve belediyemizin yanında oldukları için teşekkür ediyoruz.

Bu durumda ihale süreci tamamlanıp yeni yüklenici hizmete başlayasıya kadar vatandaşlarımızın sağduyulu davranmaları ve bizlere destek olmalarını istirham ediyor, bizlere her daim güvenmeleri dedikodu ve iftiradan ibaret asılsız haberlere itibar etmemelerini rica ediyoruz.