Zonguldak Elektrikçiler Odası yangınlar konusunda uyarıda bulundu;

Artikar; “Yetki belgesiz eleman kullanmayın”

 

Zonguldak Elektrikçiler Odası başkanı İbrahim Artikar odadan yazılı bir basın açıklaması yaparak yangınlar konusunda uyarıda bulundu. Artikar açıklamasında şöyle dedi:

Zonguldak Elektrikçiler Odası Başkanı olarak son günlerde ülkemizde ve ilimizde yaşanan ve can kayıplarına neden olan yangınlar ve sebepleri ile ilgili olarak vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bugün ülkemizde yaşanan elektrik kontağına bağlı yangınların artış göstermesinin en büyük sebebi Elektrik tesisatlarına yetkisiz kişilerin müdahale etmesidir. Günümüzde Elektrik tesisatı yapmaya yetkili olan Fen Adamları bu konuda eğitim almış ve Yetki Belgeli olmak zorundadır.
Odamız İlimizde her yılın başında elektrik tesisatı ile ilgili yapım, kurulum, tamirat, bakım ve onarım işlerini yapmaya yetkisi olan Fen Adamlarına Serbest Tesisatçı Belgesi (STB) vermektedir. Kanunlar ve Yönetmelikler bu konuda çok net ve açıktır, bu belgeye sahip olmayan kişiler bu mesleği kesinlikle icra edemezler.
Buna rağmen görüyoruz ki halen birçok kişi kurum yâ da kuruluş buna dikkat etmemektedir, tesisatlarını kim ucuza yapıyor ya da onarıyorsa ona yaptırmaktadır.
Özellikle eski yapılarda olmayan fakat günümüzde zorunlu olan Kaçak Akım Koruma Rölesi Yangın Koruma Rölesi gibi koruma elemanlarının olmaması bugün yaşananların sebeplerinden sadece biridir. Maddi olarak çok az ücretlere tesisatlara ilave edilebilen bu koruma elemanları bizleri çok daha büyük felaketlerden koruyacaktır.
Her ne kadar alınacak önlemler için söylenecek ve yazılacak çok şey varsa da bunları eğitimini almış yetkililere bırakılarak bir kaç önemli hususa dikkat edilmiş olması büyük ölçüde bizlere güvence sağlamış olacaktır.
Görev yapmakta olduğum Türkiye Elektrik ve Elektronik Teknisyenleri Federasyonu ayrıca Zonguldak Elektrikçiler Meslek Odası Başkanı olarak önerilerimiz hep aynı yöndedir.
 Buna İstinaden ;
-Tüm Elektrik ile ilgili işleriniz için işi yapacak kişilerden içinde bulunduğumuz yıl için alınmış Serbest Tesisatçı Belgesi (STB) nin istenmesi.
-Meskenlerde her on yılda bir periyodik bakım ve kontrollerin yaptırılması
-İşyerleri ve Resmi Kurumlarda her üç yılda bir periyodik bakım ve kontrollerin yaptırılması
-Okul,Yurt,Hastane gibi yoğunluğun çok olduğu yapılarda her yıl periyodik bakım ve kontrollerin yaptırılması, eksiklerin giderilmesi ve uygunluk belgelerinin alınması bizleri yaşanabilecek birçok olumsuzluktan koruyacaktır.
Zonguldak Elektrikçiler Odası olarak
www.zonelko.org adlı web sitemizde her yıl yetkili elektrik tesisatçılarını güncel olarak yayınlamaktayız, ayrıca 0 372 252 43 34 numaralı telefonumuzdan da yetkili elektrik tesisatçıları hakkında bilgi verilmektedir.