Hamzaçebi Zonguldak’ta partililerle buluştu ve referandum sonucu“evet” çıkarsa olabilecekleri açıkladı;

‘Asgari ücreti dondurabilir’

Bütün oylar saygı değerdir. Kendi tercih ettiği yönün aksine oy kullandı diye kimse kimseyi eleştirme hakkına sahip değildir. Bu süreçte siyasetçilere düşen görev ise anayasa değişikliği kapsamında ne olduğunu açık ve samimi bir şekilde vatandaşla paylaşmaktır. Siyasetçiler bu görevi layıkıyla yerine getirirse vatandaşlar daha rahat daha kolay karar verecektir. Ancak gördüğüm kadarıyla bir bilgi kirliliği yaratılmak istenmektedir. Anayasa değişikliğinin kapsamı vatandaşımıza açık bir şekilde anlatılmamaktadır. Şunu önemle belirtmeliyim bu bir genel seçim değil, milletvekili seçmiyoruz. Sandığa giden vatandaşlarımızın genel seçimlerde yapmış olduğu tercih ülkeyi hangi partinin yönetmesi gerektiği konusunda ki tercihtir.16 Nisan’da vereceğimiz oyların bir siyasi partiyle ilgisi yoktur. Siyasi parti bağlarımız ne olursa olsun burada bu bağların ötesinde bir değerlendirme yapmak mecburiyetindeyiz.

Yetkiler bir kişide mi olsun yoksa mevcut parlamenter sistemde olduğu gibi bir cumhurbaşkanının yanında TBMM içinden çıkmış bir hükümet ve onun başbakanı mı olsun? Tartışma budur. Bugün kim bu yetkileri kullanacak şeklinde bir değerlendirmeyi ben yanlış buluyorum. Buna göre bu paketi değerlendirmek ve ona göre ‘evet’ ya da ‘hayır’ oyu vermek son derece yanlıştır. Sisteme ilişkin bir değerlendirme yapmak lazım. Tek adam rejimi Türkiye ‘ye zarar mı getirir yoksa yarar mı? Değerlendirilecek olan budur.

Hak ve özgürlükler tehlikeye girer

Tek adam yönetimi olursa özgürlükler tehlikeye girer. Cumhurbaşkanının kim olduğu fark etmez. Türkiye anayasasız bir döneme girer. Sadece kâğıt üzerinde bir anayasa olur.  Anayasa teklifine göre Cumhurbaşkanı temel hak ve özgürlükler ile siyasi hak ve ödevler dışında ki konularda yasa gücünde kararname çıkarabilir. Anayasada bir üçüncü grup özgürlükler daha var. Ekonomik-sosyal haklar ve özgürlükler. Örneğin; tek adam yönetimi olursa ülkeyi yöneten kişi asgari ücreti dondurma kararı alabilir. Emekli maaşında ki artışı sınırlandırabilir. İhbar tazminatlarını ve kıdem tazminatlarını kaldırabilir. Hangi yetkiyi nasıl kullanacağını bilemezsiniz. Çalışanlar bu durumda hiçbir şey yapamaz. Ancak ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi’ne dava açabilir. Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesinden 12 tanesini cumhurbaşkanının tayin ettiği düşünüldüğünde Anayasa Mahkemesi’nin hangi yönde karar vereceğini sizlerin değerlendirmesine bırakıyorum. Bu teklif böyle bir tehlikeyi barındırıyor.

Zonguldak’ta mülkiyet sorunlarının ne kadar önemli ve taze olduğunu biliyoruz. Bu konuda TBMM’de yapmış olduğumuz çalışmaları bütün Zonguldak biliyor. Cumhurbaşkanı derse ki; ‘ben Zonguldak’ın havza alanını TOKİ alanı ilan ettim.’ Ne yapabilirsiniz? Hiçbir şey.

Eğer özgürlük istiyorsak, demokrasi istiyorsak, çalışma hakları ve sosyal haklar devam etsin istiyorsak, Türkiye normalleşsin demokrasi yolunda ilerlesin istiyorsak verilecek oy ‘ Hayır’dır. Ben halkımızın sağduyusuna inanıyorum. Memleketin geleceğini düşünerek oy vereceğini düşünüyorum.  ( Yasemin Sarı)