Devrek’te 153 yıl önce yapılan ve mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait İbrahim Ağa Camii (Merkez Yeni Cami)’nin restorasyonunun Ramazan Bayramına kadar tamamlanması bekleniyor. 
Devrek İlçe Müftülüğü 2016’da 1868 yılında yapılan tarihi İbrahim Ağa Camiinin bakım ve onarımının yapılmasını istemişti. Tehlike arz eden camii Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon yapılmak üzere ibadete kapatılmıştı. İbrahim Ağa Camii’ne 1951 yılında yapılan ek ilaveler tarihi caminin tarihsel özelliğini de bozmuştu. Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü 3 Ekim 2017 tarihinde İbrahim Ağa Camiinin restorasyon ihalesini gerçekleştirdi. 

 

BİR YILDA TAMAMLANACAKTI


İbrahim Ağa Camiinin restorasyon işini sektöründe Türkiye’de öncü firmalardan birisi olan Diyar İnşaat Turizm Sanayi Ticaret Ltd. Şti. kazandı. Bir yılda bitmesi planlanan restorasyon işi kimi zaman ödeneksizlik ve daha da önemlisi kendi içindeki tarihi kalıntıların tescili nedeniyle defalarca durduruldu. Son olarak caminin avlusunda su kuyusu çıktı.


ESKİ SU KUYUSU BİR YIL GECİKTİRDİ


İbrahim Ağa Camiinin avlusunda kazılar sırasında su kuyusu ortaya çıktı. Anıtlar Kurulu yeniden çevre tanzim projesinin yapılmasını istedi. Anıtlar Yüksek Kurulu çizilen çevre tanzim projesini onaylamasından sonra Vakıflar Kastamonu Bölge Müdürlüğü ödenek için Genel Müdürlüğe müracaat etti. Genel Müdürlüğün talebin Bakanlık onayından sonra yükleyici firma ile ek sözleşme yapıldı. Ve restorasyon ve çevre düzenlemesi işine 01 Nisan 2021 tarihinde yeniden başlandı. 
Geçtiğimiz aylarda Devrek’te incelemelerde bulunan Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Erdal Pınar, bakım, onarım ve restorasyonu tamamlanmak üzere olan İbrahim Ağa Camiini bir an önce halkımızın ibadetine açmak olduğunu söyledi. Diyar İnşaat yetkilileri, Tarihi dokusu olan ve restorasyon işlerinin yeni bina yapmaya benzemediğini geçen sürenin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi. Diyar İnşaat yetkilileri, bir aksilik çıkmaması halinde 153 yıllık İbrahim Ağa Camiinin (Merkez Yeni Cami) Ramazan Bayramı namazında ibadete açılması planlanıyor. 
Öte yandan Devrek Kaymakamı Ümit Altay beraberindeki heyetle birlikte İbrahim Ağa Camii inşaatında incelemelerde bulundu. Restorasyonu yapan Diyar İnşaat Firması Sahibi Ali Akbaş’tan bilgi aldılar. Kaymakam Altay, Caminin Ramazan bayramı namazına yetiştirilmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını istedi.