Belediye-İş Kıdem tazminatı konusunda sert çıktı

Atayan;  “At izi it izine karıştı”

Belediye –İş Sendikası Şube başkanı Tahsin Atayan,  yandaş arka bahçe konfederasyonun amacının kıdem tazminatının fona devri için emekçiler üzerinde kafa karışıklığı yaratmak olduğunu söyledi. Atayan; “Bunlar,  emekçilerin birliğini bölen, çürüten “balta saplarıdır, ağaç kurtlarıdır.”  Dünyayı aptal, kendilerini akıllı zanneden zavallılardır”

 

Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şube başkanı Tahsin Atayan yazılı bir basın açıklaması yaparak kıdem tazminatları sorununa değindi. Atayan şube merkezinden yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

Ülkemiz at izinin it izine karıştığı bir dönemi yaşıyor. O nedenle gerçeklerin altını bir kez daha çizmek zorunlu hale gelmektedir. Ülkemizde bırakın kıdem tazminatı alacaklarını, tüm işçilik alacaklarında yeterli güvence yoktur.

Hükümet Kıdem Tazminatında yaşanan sorunları çözmek istiyorsa bunun çözümü basittir: 

İşçi işe girdiği andan itibaren kıdem tazminatı hakkına kavuşabilmelidir.

Hükümet, işçinin hak ettiği kıdem tazminatının sosyal devlet anlayışına uygun olarak ödenmesini sağlamalı, ödemeyenler hakkında da gereğini yapmalıdır.

Daha düne kadar “kıdemde fonu destekliyoruz” diyen bazı konfederasyonlar, bugün “biz hak kaybı olmadan fonu desteklemiştik” diye boş konuşmakta, mugalata yapmaktadırlar. Sorun sadece bugün çalışan işçilerin kazanılmış haklarının ortadan kaldırılması değildir. Sorun yarınlarımız olan evlatlarımızın haklarının ortadan kaldırılmasıdır.

Yandaş arka bahçe konfederasyonun amacı, kıdem tazminatının fona devri için emekçiler üzerinde kafa karışıklığı yaratmaktır. Bunlar,  emekçilerin birliğini bölen, çürüten “balta saplarıdır, ağaç kurtlarıdır.”  Dünyayı aptal, kendilerini akıllı zanneden bu zavallılar, şimdi utanmadan zeytinyağı gibi su üstüne çıkmaya çalışmaktadırlar. Ancak, kafaları kumda olsa bile edep yerleri açıktadır.

Bir kez daha altına çizerek belirtiriz ki; emekçileri bölen, evlatlarımızın haklarını yok eden, “bize dokunmayan, yılan bin yaşasın” tarzı yaklaşımları da asla kabul etmiyor, şiddetle kınıyoruz.

Özel istihdam bürolarına “geçici iş ilişkisi” hakkı vermek köleliği yasallaştırmaktır.

Diğer yandan tekrar gündeme getirilen özel istihdam büroları uygulaması işçi simsarlığıdır, yasal köleliktir, emekçilerin köle pazarında alınıp satılmasıdır. Bu sistem taşeronluktan bin kat daha tehlikeli, katmerli kölelik sistemidir. Bu sistemi modernlik, çağdaşlık diyerek ballandıra ballandıra anlatanlar, bu sistemi önce kendi evlatları üzerinde bir denemelidir.

İşçi sınıfı tarihini, ülkesinin mücadele tarihini bilmeyenler, emekçinin sofrasına oturup onun çayını çorbasını içmeyenler kendilerini dünyanın merkezinde görerek "işkembe-i kübradan” atıp tutabilirler, ancak hayatın gerçekleri başkadır.

 Emekçiler, ülke menfaatleri konusunda sebatkârdır, kanaatkârdır. Çalışma hayatı boyunca alacağı kıdem tazminatıyla yapacaklarının hayali kurarak, umut besleyerek her türlü zorluğa katlanır. Çünkü kıdem tazminatı, emekçiler için evlatlarının çeyizlik, damatlık parasıdır. İş güvencesinin ana kaynağıdır. Kıdem tazminatı fona devrederek emekçilerin umuduyla oynayanların, onun hayallerine kıyanların eli yanar. Geçmişte iktidarlar en güçlü oldukları dönemde emekçileri bu konuda sınamış, gereken cevabı almıştır.  Bugün de alacakları cevap bellidir.

Konfederasyonumuz Türk-İş’in 21. ve 22. Genel Kurul’da aldığı karar açıktır: Kıdem tazminatının fona devredilmesi veya süresinin azaltılması gibi hiç bir geriletici düzenleme asla kabul edilemez.

Bütün konfederasyonların da bu anlayışla birlikte mücadele etmesi tarihsel bir zorunluluktur.

 Ülkemizin iç ve dış ilişkilerinde sıkıntıların hat safhaya ulaştığı bir dönemde; emekçileri yoksullaştıran, hak kayıplarına yol açacak; kıdem tazminatının fona devri ve işçi simsarlığı gibi düzenlemeler toplumu ayrıştırmaktan, germekten, iş barışını ve ülke barışını bozmaktan başka bir anlam ifade etmez. Saygılarımızla.