Emek Partisi Zonguldak il kongresi yapıldı

Emek Partisi Zonguldak İl Kongresi yapıldı. Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şubesi'nde yapılan genel kurula Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, Sol Parti Zonguldak İl Başkanı Akın Koç ve yönetim kurulu üyeleri, Yeşil Sol Parti Zonguldak İl Başkanı Ali Topaloğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Haber-Sen MYK üyesi İbrahim Damatoğlu, KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hayri Anıl Çetin ve KESK'e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri, Türkiye Denizciler Sendikası Zonguldak Baş Temsilcisi Bekir Emanet, Amele Birliği Merkez Şube Yöneticisi Taşkın Ar, Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Birhan Şahin, Alevi Kültür Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Kaplan ve yönetim kurulu üyeleri, Artvinliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Osman Bekaroğlu, Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Çaycuma temsilcisi Ali Rıza Çetin ile maden ve liman işçilerinde aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı

Divan Başkanlığını Fahri Bozbaş'ın yaptığı kongrenin açılış konuşmasını yapan Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, Elazığ depreminde ölenler ile Kilimli'de kaçak maden ocağında ölen iki maden işçisinin ailelerine başsağlığı dileyerek sözlerine başladı. Türkiye'de ve Zonguldak'taki artan işçi cinayetlerine dikkat çeken Türeli, AKP hükümetinin bu konudaki politikalarını elestirdi. Türeli, Zonguldak'taki termik santrallerin doğaya ve insanlara verdiği zarar verdiğini buna rağmen halkın işsizlik kıskacında kaldığı için termik santrallerde ve kaçak maden ocaklarında çalışmak zorunda bırakıldığına dikkat çekti. 

Türel’in ardından konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, sözlerine Kilimli’de meydana gelen işçi cinayetini kınayarak yaşanan acı olayda yaşamını yitirenleri andı. Gürkan,  “Zonguldak’taki ölümler aynı zamanda Türkiye işçi sınıfının yaşama ve çalışma koşullarını gösteriyor.Özellikle bölgede yaşanan iş cinayetlerinin bugün değil dünden bugüne yaşandığını gösteriyor. Kaçak ocakta ölen Sebahattin Kalaycıoğlu’nun babasınında bundan 20 yıl önce aynı tür iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini öğreniyoruz.Bu bir kader değil, her nekadar işçi cinayetleri siyasi iktidarın ve onların temsilcileri tarafından bir fıtrat olarak önümüze sunulsa bile bunun bir kader olmadığı bir aşikardır. Kapitalist düzenin, sermaye düzeninin işçi sınıfı başta olmak üzere tüm emekçi sınıflara baskı,çalışma ve yaşam koşullarının bir sonucudur bu yaşananlar.” dedi.

AKP iktidarının tarım politikasında da olumsuzlukların görüldüğünü belirten Gürkan, “Kendi ülke insanına yetecek kadar tarım ürünlerini yetiştirme potansiyeline sahip bir ülkeyken bugün temel tarım mamulleri olan buğday,arpa ve tüm bakliyat ürünleri ithal ediliyor. İktidarın uluslararsı tekellere peşkeş çekmek için uyguladığı tarım politikası iflas etmiştir” dedi.

AKP iktidarının ülke içindeki demokratik kazanımları yok ettiğini belirten Gürkan, “Özgürlükleri kısıtlayan ve kendi iktidarının devamını sağlayacak baskı politikalarının yanı sıra Ortadoğu başta olmak üzere savaşçı ve baskıcı politikasınınsonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz.Siyasi iktidarın Suriye politikasını, Suriye’de müttefiklik içerisine girilen güçlerle yapılan yanlışlığını ortaya koymuştuk.İhvanca,selefçi güçlerle yapılan ortaklıkların yanlışlıklarını dile getirmiştik.Bugün Suriye’den Libya’ya atlamış durumda. Tüm bu gelişmeler birbiriyle çok bağlantılı.Çünkü Ortadoğu’da emperyalist ülkelerin yağma politikalarına ortağı olma çabalarının sonucudur bunlar.Bizler bu politikaların ne Ortadoğu halklarına bir yararının olduğunu nede Türkiye işçi sınıfına, emekçi halkına yararı olduğunu ifade ettik ve siyasi iktidarın Suriye,Libya politikalarına,Akdeniz politikalarına itiraz ettik,bu itirazımızı sürdüreceğiz. Savaşçı politikalara karşı barışı,demokrasiyi,halkların kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz.” dedi.

AKP iktidarının tek adam,tek parti rejimine dayalı bir rejim inşa ettiğini söyleyen Gürkan, “Tek adam rejimine baktığımızda yargıda bunun sonuçlarını görüyoruz. Yukarıda bir Cumhurbaşkanı, bir partinin genel başkanı, ağzını açıyor talimat veriyor, tutuklamalar, yargılamalar, sözkonusu oluyor.Gazetecilerin yargılanması, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere,siyasetçiler ve seçilmişlerin yargılanması, muhaliflerin yargılanması,seçilmiş belediyelere atanan kayyumlar,  bütün bunlar tek elden,tek adamın talimatlarıyla işleyen bir süreçtir.Yani hukuk ve adalet sistemi tek adamın talimatları doğrultusunda işlemektedir.Sadece yargı değil, sivil ve askeri bürokraside tek adamın talimatları doğrultusunda işlemektedir. Yukarıdan aşağıya tek adam rejimi örgütlenmeye çalışılıyor.Cumhurbaşkanı tek adam iradesiyle hareket ediyor.Yukarıdan aşağıya bakanlar, valiler, kaymakamlar, kamu kurumlarının genel müdürleri, il müdürleri tek adam düzeninin gerekleri ne ise bütün bunların özelliklerini göstermekte ve politikalarını uygulamakta ve bizler bugün bunun sonuçlarını yaşamaktayız.Çalışma yaşamında,sağlıkta,yargıda,bürokraside kısaca hayatın her alanında örgütlenmeye çalışılan bir siyasi rejim toplumsal hayatı da tek adam rejimi olarak örgütlüyor.” dedi.

Demokrasiyi kurum ve kuruluşları ile birlikte kazanma görevi ile karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Gürkan, “Tam da işte emeğin kenti dediğimiz Zonguldak’ta yaptığımız kongrede tartıştığımız gibi işçilerin ve emekçilerin siyasete dahil olmasıyla bu ülkede hakları emekçilerin siyasete dahil olmasıyla bu memleketteki gidişatı bizlerin düzeltebileceğine inanmamız gerekiyor.” dedi.

Ülkede sınıf ve demokrasi mücadelesi geleneği olduğunu belirten Gürkan, “Birlikte mücadele ederek, bu siyasal gericiliğin geriletip dağıtılacağını biliyoruz.Özgürlükleri esas alan, demokrasiyi esas alan,demokratik hak ve özgürlüklere esas alan, demokratik bir ülke potansiyeli birlikte mücadele edilerek açığa çıkarılacaktır. Zonguldak’ta bu deneyime sahiptir. Madenci yürüyüşlerinden, demokrasi mücadelesine kadar geniş bir mücadele geleneğine ve birikimine sahiptir. Bu kongremizin böyle bir mücadele bileşeni olarak üstüne düşen görevi yerine getireceğine inanıyorum.” dedi.

Maden işçisi ve emekli maden işçinin sorunları dile getirdiği kongrede Sol Parti adına İsmail Yıldız, KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hayri Anıl Çetin ve Haber Sen MYK üyesi İbrahim Damatoğlu’da birleşik ve örgütlü mücadele çağrısı yaptı.

Kongrede Ateş Türeli yeniden il başkanlığına seçildi. (Haber merkezi)