Atölye “kültür varlığı” oldu
Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ZOKEV’in başvurusu üzerine, Merkez Atölyelerinin Elektrik Atölyesi binasını “kültür varlığı” olarak tescil etti. 

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Zonguldak Kültür Eğitim Vakfı (ZOKEV)’nın başvurusu üzerine, Merkez Atölyelerinin, Elektrik Atölyesi binasını, “Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil etti. Kurulun 13.10.2017 tarih ve 3936 sayılı kararı, bir yazı ile Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğüne tebliğ edildi. Kurul aldığı tescil kararında, “Zonguldak İli Mitatpaşa Mahallesi, 362 Ada, 154 parselde yer alan Elektrik Atölyesinin Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkındaki Yönetmelik’in, 4. Maddesinin C bendine göre mimari, tarihi, hatıra, izlenim, nadirlik, yapısal durum, yapım tekniği, biçim bakımından özellik gösterdiğinin anlaşıldığına, bu nedenle taşınmazın 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescil edilmesine, taşınmaz grubunun ‘2’ olarak belirlenmesine karar verildi” dedi. Buna göre yapı özgün mimarisinde bulunmayan eklentilerinden arındırılarak, olduğu şekliyle korunacak. Elektrik Atölyesine bundan sonra yapılacak her türlü müdahale için kuruldan izin alınması gerekecek. 

ZONGULDAK’I VAR EDEN DEĞERLERİN HARCI
Konuyla ilgili bir açıklama yapan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, “ZOKEV olarak kente her boyutuyla sahip çıkmaya çalışıyoruz. Merkez Atölyelerinin Zonguldak’ın ekonomik, sosyal, kültürel yaşamında yeri çok büyük. Bu kentte yaşayan herkes, atölyeleri ‘Adam yapan fabrika’ olarak tanıdı, böyle bir değere sahip olmanın gururunu yaşadı. Burada ülkeye değer katan pek çok iş yapıldı, efsane ustalar yetişti. Atölye bir anlamda Zonguldak’ı var eden değerlerin harcı, çimentosu oldu. Kentin sahip olduğu endüstri kültürünün kuşaktan kuşağa aktarımında da rol oynayan ve kent belleğinde büyük yeri olan Elektrik Atölyesi’nin korunması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna müracaat ettik. Kurul, zaten son derece estetik olan binanın koruma altına alınması kararını aldı. Böylece Merkez Atölyeleri kentin hatırasında ölümsüzleşti. Bir dönem yol genişlemesi nedeniyle yıkımı gündemde olan bina böylece hatıralarımızı süslemeye devam edecek. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma, kararı alan değerli kurul üyelerine müteşekkirim. Zonguldak’a hayırlı olsun” dedi.