Berat Albayrak 2023 hedefini açıkladı: Enerjide milli hamle

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yerli kaynak kullanımının artırılacağını söyleyen Enerji Bakanı Berat Albayrak, “2020’de enerjimizin 3’te 2’sini kömür, hidroelektrik santrali, güneş, rüzgar gibi yerel kaynaklarla sağlayacağız” dedi

Bakan Albayrak, doğalgazda yeni indirimlerin olabileceğini söyledi. Alternatif pazar ve kaynaklarla gaz fiyatının düşeceğini belirten Albayrak “Bunu, hem hane halkına, hem bütçeye, hem sanayiye yansıtmak istiyoruz” dedi. 

KESİNTİ OLMAYACAK 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek gündemdeki önemli konulara ilişkin görüşlerini paylaştı. Doğalgaz, kömür ve enerji güvenliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Albayrak, 2023 hedeflerini sıraladı. Sert kış koşulları nedeniyle yaşanan doğalgaz kesintilerine dikkat çeken Albayrak, aldıkları ve alacakları önlemlerle ilgili şunları söyledi: 

O GÜNLER GERİDE KALDI 

"Kış aylarında hep sorunlar yaşıyorduk. Belli günlerde tüketim artışı oluyor, aynı dönemde sistemdeki basıncın kaynak ülkelerde yaşanan teknik sorunlardan dolayı azalması da eklenince sistemde sıkıntıları oluşuyordu. Bundan dolayı, konutlarda kesinti olmaması için doğalgaz çevrim santrallerine verilen gazı kısıyorduk. Çok büyük boyutta arızalarda ise çevrim santrallerinin dışında, özellikle kış da çok sert geçiyorsa, demir-çelik ve çimento fabrikaları gibi yoğun gaz tüketen fabrikalarda kısıntılara gitmek zorunda kalıyorduk. O günler artık geride kalıyor.”  

MADENLER KEŞFEDİLECEK 

Türkiye’nin yeraltı zenginliğini keşfetmek için maden Tetkik ve Arama’nın (mTA) sondaj çalışmalarına hız verdiğine dikkat çeken Berat Albayrak, “MTA şu anda 300 bin metre sondaj yapıyor. Bu yıl 1 milyon hedefi koyduk. 10 milyar dolar seviyesinde maden ithalatı yapıyoruz. Bu stratejiler ile ekonomik anlamda çok önemli bir dönüşüm sürecini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

YATIRIMDA ÖNCELİK İHTİYAÇLAR OLACAK 

Enerji yatırımları konusunda izlenecek yol haritasını da paylaşan Berat Albayrak, “Yeni dönemin enerji yatırımlarında uygulama kararı öncesinde dikkate aldığımız üç referans noktası, kriteri var” dedi ve bu kriterleri şöyle sıraladı: 

YERLİ KAYNAKLARIN KULLANIMI ARTACAK 

Yerli kaynaklarla enerji üretiminin önemine dikkat çeken Berat Albayrak, “2016’da yerli kömür, hidroelektrik santraller, güneş, rüzgar, tüm bu yerel kaynaklardan üretilen enerji toplam üretimimizin içerisinde yüzde 49.3’e çıktı. 2020’lerde, enerjimizin 3’te 2’sini (yüzde 66.6) yerli kaynaklarımızdan sağlamayı hedefliyoruz. Yerli kömür, güneş ve rüzgarda da en az 5’er bin megavat civarı bir yatırımla 2023’e kadar 15 bin megavat sisteme yerli kaynaklara dayalı santrali devreye alacağız” açıklamasında bulundu. Kömürde başlatılan milli hamlenin rüzgar ve güneşte de devam edeceğini vurgulayan Albayrak, şunları söyledi: 

2020’YE KADAR... 

Kömürde yeni süreci başlattık. Önümüzdeki hafta inşallah güneşte, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Alanı (YEKA) modeli dediğimiz 1000 megavatlık Karapınar projesinin süreci başlayacak. Yaz bitmeden de 1000 megavat Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES) ihalesini yapacağız. Tüm bu projelerle birlikte güneş, rüzgar ve yerli kömüre dayalı yerli kaynaklara dayalı üretim stratejimizi hayata geçirmiş olacağız. Ayrıca yenilenebilir enerjide; yerli üretim, araştırma-geliştirme (Ar-Ge), yerli mühendislikle Türkiye’de üretimin de önünü açacak sürecin adımını atacağız. Orada da hedef, 2020’ye kadar Türkiye’nin yerli, milli, Türkiye’de üretilen rüzgar ve güneş panel ve türbinlerini sisteme dahil etmek.”