Halkin Sesi’nin dünkü ‘Buyrun Darağacına’ başlıklı manşetini Enerji Bakanı Berat Albayrak da doğruladı…
BAKANDAN ÖZELLEŞTİRME SİNYALİ


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, yerli kömüre öncelik verildiğini belirterek, "İthal kömür santrallerine bu dönemde olumlu görüş vermeyeceğiz." dedi. Bakan Albayrak, Zonguldak'ta yaşanan söz konusu durum için çok ciddi çalışmalar başlatıldığını anlatarak, “Sistemde bir iyileştirme yapmak lazım. Devlet zarar etsin, desteklesin, herkes mutsuz olsun bu çözüm değil” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Albayrak, Türkiye'nin yaptığı çalışmalarda çevreselliği unutmadan hareket edeceğini belirterek, “Önceliğimiz yerli kömür. İthal kömür santrallerine bu dönemde olumlu görüş vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

“ZONGULDAK EMEĞİN BAŞKENTİ”

Zonguldak'ın kömürüyle Türkiye için önemine değinerek, Türkiye'de emeğin başkenti olduğunu anlatan Albayrak, "Yerli kaynaklar dediğimizde Zonguldak çok önemli. En kalorifik değeri noktasında önemli şehirlerden bir tanesi. Burada ciddi rezervimiz var. Mevcut resmin ortaya koyduğu tablo maalesef herkesin kaybettiği bir tablo. Vatandaş, çalışan, sendikalar mutsuz. Zonguldaklılar mutsuz. Yeni bir model oluşturmak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

“CİDDİ ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK”
Zonguldak'ta yaşanan söz konusu durum için çok ciddi çalışmalar başlatıldığını anlatan Bakan Albayrak, şunları söyledi: "Nasıl bir model hedeflediğimiz süreç sonunda ortaya çıkacak. Toplum ve şehirle anlaşarak, adım atacağız. Zonguldak'taki üretimin artması lazım. Yani daha fazla üretim olması lazım. Çalışanın iş güvenliği açısından mevcut çalışan sayısı artmalı. Yatırımın fizibıl, işletilebilir ve paydaşlarının mutlu olması lazım. Paydaş, kamu, özel, herkes bir şey diyor. 'Özelleştirme yapacaklar, satacaklar, alacaklar'. Bütün paydaşların fikirlerini son kertede dinledikten sonra en doğru neticede buluşup, kaynaşarak bir sonuç ortaya koymak lazım. Kazanan da kaybeden de Zonguldak. Bu çerçevede bakmak lazım. Bu noktada rekabetçi ortam konusu hem çalışana hem sisteme hem şehre zulüm. O zaman sistemde bir iyileştirme yapmak lazım. Devlet zarar etsin, desteklesin, herkes mutsuz olsun bu çözüm değil." 


“YERLİ KÖMÜR ARTIK ÇOK CAZİP”

Yerli kömürün on sene önce çok cazip olmadığını ifade eden Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Yeni bulduğumuz 7 milyar tondan daha fazla yeni rezervler çok önemli. Geçtiğimiz 10 yılla bugün arasında iki tane önemli şey değişti. Bu saydığımız sahaların kalorifik değeri eski Türkiye ortalamasının yaklaşık 2 katı. Eskiden bin kalorilerden bahsederken bugün 2 bin ortalamasını yakaladık. Bu verimlilik açısından çok önemli. Son dönemde yapılan sondajlarla ciddi bir kalorifik değer bulundu. Teknoloji açısından daha verimli, daha geri dönüşü yüksek kazan sistemleri geliştirildi. AB standartlarının bile üstünde çevresel şartları talep ediyoruz."