2016 Mali Destek Programı sonuçlarını açıklayan BAKKA, daha başvuru aşamasındayken destek alacağı açıklanan Manolya Park’a hibeyi verdi

 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, 2016 Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı sonuçlarını açıkladı. Buna göre Zonguldak’tan 4, Bartın’dan 3, Karabük’ten 2 proje BAKKA’dan destek almayı başardı. Destek aldığı açıklanan projeler arasında Zonguldak İl Özel İdaresi tarafından Karakum’da yapımı planlanan Manolya Park’ın da olması, malumun ilanı olarak değerlendirildi. İl Özel İdaresi yetkilileri henüz başvuru aşamasındayken, Park’ın, BAKKA fonuyla yapılacağı açıklamış, Halkın Sesi de, tarafsız hakemlerce değerlendirilerek sonuçlandırılması gereken bir programda, sonucun en baştan açıklanmasını, “BAKKA sizin arpalığınız mı?” sorusuyla duyurmuştu.

 

HAKEMLERİN DEĞİL SİYASETİN DEDİĞİ OLUYOR

BAKKA, 11 Temmuz’da Küçük Ve Orta Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nı ilan etti. Sunulan projelerin tarafsız hakemlerce değerlendirileceği ifade edilen duyuruda, hakemlerce uygun bulunan projelere1 milyon liraya kadar destek verileceği bildirildi. Ancak Özel İdare yetkilileri, projeler daha hakem önüne gitmeden, Manolya Park’ın, bu programdan alınacak destekle yapılacağını açıkladı. Tüm bunlara ek olarak, başvuru için zorunlu olan bir karar, İl Genel Meclisinde, başvuru süresinden çok sonra alınarak dosyaya kondu. Olayın gazetelere de haber olmasına karşın, BAKKA’nın, Manolya Park’a destek vermesi, “Hakemlerin mi siyasetle valinin dediği mi oluyor” sorusunu gündeme taşıdı.

 



KAYNAK NASIL OLUŞUYOR?

BAKKA’nın bütçesi, Kalkınma Bakanlığı ile bazı fon kuruluşlarının ödenekleri ve üye kurumların aidatlarından oluşuyor. Aidat ödeyerek Ajans’ın bütçesine katkı sunan kuruluşlar, açıklanan destek programlarından yararlanabilmek için Ajans’a proje sunuyor. Sunulan projelerin büyük bölümü, danışman firmalara, ücret karşılığı hazırlatılıyor. Üye kuruluşlar, oluşumuna katkı sundukları fonun, kimi çevrelerce adaletsiz şekilde dağıtılarak, çarçur edildiğini söylerken, hem aidatlar, hem de danışman kuruluşlara verdikleri paralar nedeniyle zarara uğratıldıklarından şikâyet edip, bunun apaçık haksızlık olduğunu iddia ediyor.