Zonguldak Barosu Başkanı Av. Kerem Ertem, yürürlüğe giren Torba Yasa’yı değerlendirdi.

Baro Başkanı Av. Kerem Ertem, İş Kanunu ve KHK’lerde değişiklik yapılmasına dair 10 Eylül 2014 günü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Torba Kanun anlayışının değişmesi gerektiğini ifade eden Ertem, "Birçok kanunda, hele aralarında hukuki irtibat olmayan kanunlarda dahi düzenleme getiren “torba kanun“ anlayışının değişmesini söylemek gerekir. Torba kanun anlayışı yerine; kanunları teker teker ele alıp değişiklik çalışmalarını daha sistematik hale getirmek, takibi kolaylaştırmak açısından da önemlidir" dedi.

Torba Yasa’nın kabulüyle birlikte Zonguldak’taki özel maden ocaklarında üretim durdu. Özel maden ocağı işletmecilerinin ek maliyet sorunu sebebiyle üretimi durdurma kararıyla birlikte 4 bin 300’e yakın madenci ocağa giremedi. Kanunun maden sektörüne etkisini de değerlendiren Ertem, "6552 sayılı kanunda, özellikle “linyit” ve “taşkömürü” sektörlerinde yeni düzenlemelere gidilmiştir. Burada bir kez daha, madencilik politikalarının; maden konseyi oluşumuyla, sektörün her paydaşının yer alacağı politika belirleme usulüyle belirlenmesi gereğine işaret ediyoruz" dedi.

MAHKEME KARARLARININ UYGULANMAMASI

Başkan Kerem Ertem, Torba Yasa ile birlikte mevcutta 30 gün içerisinde uygulanan mahkeme kararlarının iki yıl içinde yerine getirilmesine dair yeni düzenlemenin hukuk devletinin eşitlik ilkesine aykırılık taşıdığını bildirdi. Ertem, "Bu torba kanunun 97.maddesinde, kolluk kadrolarına açıktan, naklen veya vekaleten yapılan atama veya alınma, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleri hakkında mahkeme kararlarının iki yıl içinde yerine getirilmesine dair yeni düzenleme, mevcut mahkeme kararlarının 30 gün içinde uygulanması düzenlemesine istisna getirmektedir. Bu istisnai düzenleme yeni bir hüküm tesis etmek demektir; açıkça hukuk devletinin “eşitlik” ilkesine aykırılık taşımaktadır. Ayrıca hukuki güvenlik hakkının da ihlali neticesini doğuracak bu düzenleme, İdari Yargılama Usulü Kanunu sistematiğini de bozacak niteliktedir" dedi.

AVUKATLIK MESLEĞİNİN DÜZENLENMESİNE ENGEL OLMA

Torba Kanunla avukatlık mesleğine giriş, staj ve eğitim konularında TBB’nin yönetmelikle düzenleme getirme yetkisinin kaldırılma noktasına geldiğini ifade eden Ertem, şöyle dedi:

"Torba kanunun bir diğer düzenlemesi Avukatlık mesleğine giriş, staj ve eğitim konularında, TBB’nin yönetmelikle düzenleme getirme yetkisini kaldırılma noktasına getirmesidir. Gerek hukuk lisans eğitiminin çığırından çıkması, gerek mesleki regülasyon gerekleri, bu kanunda zedelenmekte ve ciddi sorunlara yol açabilmektedir."