Bartın Platformu ülkenin en katılımlı çevre davasını açmaya hazırlanıyor. Amasra’da yapılması düşünülen santrale karşı davacı olan yurttaşların sayısı 2 bine yaklaştı.

 Bartın halkı HEMA’nın Amasra’ya yapmaya çalıştığı termik santrale karşı direniş destanı yazıyor. Daha önce ülkenin en katılımlı protesto gösterileriyle santrale tepki gösteren Barınlılar, bu kez, ülkenin en katılımlı mahkemesini açmaya hazırlanıyor. Gazetemizin yazarı Ahmet Öztürk, bir grup çevre gönüllüsü arkadaşıyla birlikte, Amasra’da, HEMA’nın yapmak istediği termik santrale karşı kampanya yürüten Bartın Platformunu ziyaret etti. Burada Platform üyeleri Prof. Dr. Erdoğan Atmış ve Kadir Şener Yalçın’la görüşen Öztürk, Bartınlıların sonuna kadar yanlarında olduklarını bildirdi. Ziyaret sırasında Halkın Sesi’ne açıklamalarda bulunan Bartın Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “HEMA’nın Amasra’da yapmak istediği termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 10 Ekim tarihinde, ÇED olumlu kararı verdiğini açıkladı. O gün Amasra’da yaklaşık 100 kişi bir araya gelerek, ‘ne yapabiliriz’ diye fikir alışverişinde bulunduk ve 2 gün sonra da Bartın’da ki bileşenlerimizle bir araya geldik. Orada dava açma kararı aldık ve hemen gönüllü 10 avukatımıza vekâlet vermeye başladık” dedi.

 

AMASRA’NIN TÜM MUHTARLARI SANTRALDEN DAVACI

Hedeflerinin 1460 davacıyla mahkemeye gitmek olduğunu söyleyen Atmış, “Bunun iki nedeni vardı. Birincisi Türkiye’deki bir davada davacı rekoru kıralım, ikincisi de Fatih Sultan Mehmet, Amasra’yı 1460’da aldı. Alırken de kıyamadığı için savaşmadı. Hiç silah kullanmadı. Anahtarını istedi ve aldı. Fatih ayrıca Amasra için ‘Çeşmi Cihan’ yani ‘Dünya’nın gözü’ demişti. Biz de bu anlamda 1460’ı hedef seçtik. Fakat ilk hafta bunu çok aşacağımızı anladık. 3’ncü haftaya gelmeden de 1600-1700’lü rakamları geçmiştik. Şimdi 2 binleri de geçeceğimizi düşünüyoruz. Bunun için Amasra’da Bartın’da çalışmalar yapıyoruz. Stantlarımız var ve buralarda halkımızı bilgilendiriyoruz. El ilanları dağıtıyoruz ve afişler hazırladık. Amasra’da bütün iş yerleri şu anda afişlerle kaplı. Sosyal medya da çalışmalarımız devam ediyor. Amasra’nın tüm köy ve kent merkezindeki muhtarları davacı. Bartın’da da meslek grupları ve siyasi partiler gidip davacı oluyor. Davacı bulmakta sorun yaşamıyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

KAYSERİ DAYANIŞMASINA AMASRA’YI KURBAN ETTİRMEYECEĞİZ

Atmış konuşmasının son bölümünde, “Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri olan Amasra’yı korumak istiyoruz. İki yıl önce ÇED raporu nihai hale geldiği zaman, 43 bin tane itiraz dilekçesi vermiştik. Bu imza değil insanların vatandaşlık numaraları da olan resmi dilekçeydi. Zaten bu etkili olduğu için iki yıldan bu yana ÇED raporuna imza atmıyorlardı. En son atanan Çevre Bakanı başvuran şirket gibi Kayserili. O yüzden bir hemşeri dayanışması var aralarında. Bakan bu nedenle hukuksuz belgeye imza attı. Böyle bir işlem yapılamaz, idarenin termik santral yapılamaz diye daha önce aldığı kararlar var. Devlet, kendisini ve daha önce aldığı kararları yok sayarak bunu onaylayamaz. Bu karar tamamen siyasi. Biz bunu iptal ettireceğimize inanıyoruz. Halkımızdan vekaletlerini cuma gününe kadar vermesini istiyoruz” şeklinde çağrıya da yer verdi. (Umut ERSES – Ahmet ÖZTÜRK)