Bolu’nun Gerede ilçesinde yaşayan ev hanımı Şaziye Kılıç, oğlunun üniversiteyi kazanması üzerine 7 yıl önce Zonguldak’a yerleşti. Uzun yıllardan bu yana kendini geliştirmek için çabalayan Kılıç, 2006 yılında da ortaya çıkarttığı bir ürünü de paten enstitüsüne götürdü ve tescil ettirdi.
Tıp Fakültesi okuyan oğlunun desteği ile çalışmalarını sürdüren Kılıç, girişimcilik ruhuyla sürekli arayış içine girdi.
“EV TEKSTİLİNE KANAL AÇTIM”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çılgın Proje olarak tanıtımını yaptığı ‘Kanal İstanbul’ projesini televizyondan takip eden Şaziye Kılıç, aklına gelen fikirle yıkamak üzere çamaşır makinesine sığdırmaya çalıştığı yorganı ortadan ikiye kesti. Bu şekilde yorganını yıkayan Kılıç, battaniye ve çarşaflara da bu tip uygulamaların yapılabileceğini fark edince projesini genişletmeye başladı.
Adını ‘Kanal İstanbul Home’ koyduğu projesiyle Türkiye Patent Enstitüsüne başvuran Kılıç, tanıtımını yaptığı buluşuna ‘Faydalı Ürün’ patentini de aldı. Kanal İstanbul’dan esinlenen Kılıç, “Kanal İstanbul’un dünyada bir ilk olacağını ve açılan su kanalının iki yakasının köprüyollar ile birbirine bağlanacağını yani ilk, kesme, köprüyol ve birbirine bağlama kavramlarının aynı proje için zikretmesi bana bu fikri verdi” diye konuştu.
“İSTANBUL TOPRAKLARI DÜNYA İLE YAŞITSA YORGAN DA İNSANLIK TARİHİ İLE YAŞIT”
Teknolojinin zamanla yarıştığı ve üretimin kolaylıkla yapılabildiği günümüzde, projesinin de kolaylıkla hayata geçebileceğini söyleyen Şaziye Kılıç, şöyle devam etti:
“Başbakanımızın Kanal İstanbul isimli çılgın projesini izlerken bu fikir aklıma geldi. Projeye dair ilk olacağını, köprü yollarla birbirine bağlanacağını ifade ederken, ben de o günlerde yıkamam gereken yorganı ‘nasıl yıkarım’ diye düşünüyordum. Başbakanımız dünya ile yaşıt olan İstanbul toprakları ikiye bölünüyorsa ben de neredeyse insanlık tarihiyle yaşıt olan yorganlar niye ikiye bölünmesin diye düşündüm. Yorganımı alıp geldim, ortadan ikiye kestim. Aynı gün içinde diktin, bir tarafına ilik, diğer tarafına düğme diktim. Birbirine bağladım. Çok güzel bir sonuç aldım. O gün içerisinde tekrar makineme kolayca yıkadım.”
MELEK YATIRIMCILARA ÇAĞRI
Çeşitlendirdiği modeliyle ilgili olarak melek yatırımcılara çağrıda bulunan Kılıç, şunları kaydetti:
“Bunu sonra çeşitlendirdim. Çok da güzel sonuçlar aldım. Bunu niye üretilmesin dedim. Türkiye Patent Enstitüsüne başvurdum. Faydalı model için başvurup tescilini de aldım. Bu süreçte kendimin yapabileceği fazla bir şey olmadığını gördüm. Melek yatırımcı aramak için sesimi duyurmaya çalışıyorum. Kanal İstanbul Projesi’nden esinlendiğim için adını da ‘Kanal İstanbul Home’ verdim. Ben projeme çok güveniyorum. Ev ürünlerinde ben de bir kanal açtım. Hem kullanma açısından hem temizlik hem de bir üründen farklı ürünler, dekoratif malzemelerle birlikte zemin hazırladığı için farklı bir ürün olacağını düşündüm. En büyük boydan en küçük bebek boyuna kadar uygulanabileceğini düşündüm. Sadece yorganlar değil, uyku setlerinde de uygulanabileceğini, yatak örtülerine ev tekstiline uygulanabilecek bir proje olduğuna inanıyorum.”
Kılıç, buluşunu yaptığı ve tescil ettirdiği projesine destek olacak yatırımcıları bekliyor.