Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Türkiye’nin, cezaevinde en çok gazeteci bulunduran ülkeler sıralamasında tüm zamanların rekorunu kırmış olmasını “ülkenin büyük bir ayıbı” olarak niteledi

 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kantarcı belediye basın bürosundan yaptığı açıklamasında, “Gazetecilerin bazı yasal haklarını güvence altına alan 212 sayılı yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarih olan 10 Ocak, ülkemizde, 1961 yılından bu yana, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaktadır. Gazetecilerin haklarının çağdaş toplumlara yakışır düzeyde tanınmasının üzerinden 55 yılı aşkın bir zaman geçmiş olmasına karşın, ülkemizde basın özgürlüğü hep tartışma konusu olmuştur. Tüm görevi kamuoyunun bilgi edinme hakkını sağlamak olan gazeteciler, hemen hemen her iktidar döneminde sansüre uğramış, özellikle 12 Mart, 12 Eylül gibi baskı dönemlerinin en büyük mağdurlarından biri olmuştur” dedi.

 

GAZETECİLERİ HAPSE ATAN ÜLKELER SIRALAMASINDA BİRİNCİYİZ

Gazetecilerin en zor dönemlerden birini yaşadığını dile getiren Kantarcı, açıklamasına, “Bugün ülkemizin basın-yayın, gazetecilerin hak ve özgürlükleri konusundaki görünümü son derece kötüdür. OHAL kararnameleriyle hiçbir yargı kararına dayanmadan pek çok gazete, dergi ve televizyon kapatılmış, bunun sonucu olarak çok sayıda gazeteci işsiz kalmıştır. Medya alanında yaşanan baskının bir diğer göstergesi de Türkiye’nin cezaevinde en çok gazeteci bulunduran ülkelerdenbir olmak gibi kötü bir sicilinin bulunmasıdır. Gazetecileri Koruma Komitesi(CPJ)’nin yayımladığı basın özgürlüğü raporuna göre, Türkiye, dünyada gazetecileri hapse atan ülkeler sıralamasında birinci durumdadır. Rapora göre tüm zamanların gazeteci tutuklama rekorunu kıran ülkemizi Çin, Mısır, Eritre ve Etiyopya izlemektedir. Bu 21. yüzyılda ülkemizin büyük bir ayıbıdır” sözleriyle devam etti.

 

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN GÖSTERGESİDİR

Basın ve haber alma özgürlüğünün en temel insan hakları arasında sayıldığına da dikkat çeken Kantarcı, açıklamasının son bölümünde, “En temel insan hakları arasında buluna basın ve haber alma özgürlüğü ile ülkelerin demokratik gelişkinliği arasında da doğrudan bağ bulunmaktadır. Bir ülkede gazeteciler ne kadar özgürse, demokrasisi de o kadar güçlüdür. Ülkemizin en köklü basın kuruluşu olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, iktidar çevrelerinin tüm aksi söylemlerine karşın, ‘Düşüncelerini yazıp çizdikleri için 200’e yakın gazeteci cezaevine girip çıktı. İktidar yazılı ve görsel basının yüzde 80’ine egemen oldu. Bağımsız, bağlantısız gazetecilik yapılamıyor. Mutsuzuz’ açıklaması yapmak zorunda kalmıştır. Bu sese mutlaka kulak verilmeli, basın özgürlüğünün sağlanması yolunda acil adımlar atılmalıdır. Bu düşüncelerle yağmur-çamur, kar-kış, sıcak-soğuk demeden kamuoyunun haber alma hakkını sağlamak için haber peşinde koşan tüm basın emekçilerinin gününü kutluyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” şeklinde ifadelere yer verdi.