Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Turan Demirtaş: 

“Başkan görevini yapsın” 

Belediye meclis Üyesi Turan Demirtaş  yazılı bir basın açıklaması yaparak son günlerin gündemi olan “Zonguldak’ın büzülmesi” önerilerine neden karşı olduğunu açıkladı. Demirtaş, “Belediye Başkanı önce asli görevlerini yapsın. ‘Zonguldak için akıllı büzülme önerileriyle’ belediyeye ve kente zaman kaybettireceğine, kentin önemli sorunlarını; trafik sorununu, otopark sorununu çözsün. Kentsel dönüşüme başlasın”  dedi.“Belediye Başkanı önce asli görevlerini yapsın. ‘Zonguldak için akıllı büzülme önerileriyle’ belediyeye ve kente zaman kaybettireceğine, kentin önemli sorunlarını; trafik sorununu, otopark sorununu çözsün. Kentsel dönüşüme başlasın”

Belediye meclis Üyesi Turhan Demirtaş  yazılı bir basın açıklaması yaparak son günlerin gündemi olan “Zonguldak’ın büzülmesi” önerilerine neden karşı olduğunu açıkladı. Demirtaş yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer erdi:

Zonguldak için akıllı büzülme önerileri” projesine ve turistik gezilerine neden karşıyım.

Yıllarımız bu tür safsatalarla geçti. 1987 de yapılan Demir-Çelik-Kömür toplantısında şehrin yanlış kurulduğu söylendi.1992 de yapılan Zonguldak Kurultayında ise Avrupa’da kömür havzaları daraltıldı, toplum eğitildi, madencilik dışında iş bulmaları sağlandı. Siz de halkı eğitin, başka işlere yönlendirin dendi. En çarpıcısını İshak ALATON söylemişti; “Ocakları kapatın, çalışanları ve maaşlarını evlerine gönderin, somon balığı yetiştirin”.

Zonguldak’ın neden göç verdiğini, neler yapılırsa kentin nüfusunun artacağını herkes biliyor.

Zonguldak’ın göç vermesinin esas nedeni: İş, Aş, Ekmek bulamamak.

Zonguldak’ı büyütmek, geliştirmek için yapılması istenenler ise;

“ Mülkiyet sorunu çözülsün, Üniversite büyütülsün, Kömüre ve Orman ürünlerine dayalı sanayi tesisleri kurulsun, Turizmi canlandıracak yatırımlar yapılsın, Liman büyütülsün, Meslek kazandıran, sanayinin ihtiyacı olan ara eleman yetiştiren okullar artırılsın, Filyos projesinin uygulanması başlasın, Şehirlerarası karayolu ağı bitirilsin, Zonguldak-Filyos otoyolu yapılsın.”

2008 yılında, AB fonu destekli  “Yerel Yönetim Reformunu Destekleme” projesinde pilot il seçilmiştik. Çalışmalar belediyenin web sitesinde de yayınlanıyordu. Sonraki dönemlerin başkanları devam etmedikleri gibi, belediyenin web sitesinden bile kaldırdılar.

Son 6 yılda, Asya ve Avrupa’da birçok kardeş kentler edinildi.  Belediye bütçesinden gidildi, gezildi, yenildi, içildi. Onlar geldiler,  belediye gezdirildi, yedirildi, içirildi ve döndüler.

Kentin reklamı oldu, tanıtıma çok büyük katkısı oldu, destek ve yardım alıyoruz, v.s gibi söylemler keşke palavra olmasaydı Kardeş kent edinme projelerinden; Zonguldak ve Zonguldak halkı mı,yoksa, gezilere katılan birileri mi kazançlı çıktı acaba?

Belediye Başkanı; bu projede “ belediyeden para çıkmayacak ”  diyormuş. Doğru ise, kendinin ve  gidecek olanların; yolluk, harcırah ve ödenmeyen harcamalarının, belediye bütçesinden ödenmesi için neden meclisten karar istedi. Ya anlamadan konuşuyor, ya da gerçekleri bilerek örtmeye ve saptırmaya çalışıyor. Doğrusu; belediyeden çok para çıkacak.

Şehir Plancıları Oda temsilcisinin, bunların belediye meclisinde tartışılmasından rahatsız olmasını anlamak da mümkün değil. Beklentimiz;rahatsızlığını; yasalara aykırı, kamu yararına olmayan,kişi çıkarına yönelik imar planı değişikliklerinde de göstermesidir.

Bu proje; AB’nin; “ Kaz’ı; uyandırmadan, bağırtmadan,okşayarak, alıştırarak, yolma ” projelerinden biridir.  Üzüntümüz, Zonguldak’ın hiçbir sorunu çözülmeyecek olmasıdır.

İstediğimiz; Belediye Başkanı önce asli görevlerini yapsın. “Zonguldak için akıllı büzülme önerileriyle” belediyeye ve kente zaman kaybettireceğine, kentin önemli sorunlarını;

Trafik sorununu, Otopark sorununu çözsün. Kentsel dönüşüme başlasın.

Tüm uyarılarımıza rağmen, belediye başkanından yine de tık bile yok.

Muharrem Akdemir 6 yıldır Belediye Başkanı. Zonguldak’ın önünü açacak kalıcı hangi işi yapmış, hangi sorunu kalıcı çözmüş. Onu açıklasın.

“Zonguldak için akıllı büzülme önerileri”  adıyla üç yıl sürecek çalışmaların sonucunu şimdiden söyleyeyim; hepimizin bildiği, Zonguldak’ın neden büzüldüğü, önlem için neler yapılması gerektiği renkli sunumlarla yine tekrar edilecek.  Belediye Başkanı yine,” bunlar benim işim değil, valinin, iktidarın işi ” diyecek. Turistik gezilere katılanlar mutlu olacak. Zonguldaklılar mutsuzmuş, umutsuzmuş, kent daha da büzülecekmiş, kimin umurunda?

Zonguldaklılara sesleniyor:“Kentin sakini değil, Sahibi olalım.” diyor, saygılar sunuyorum.