Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz sosyal medya hesabından veda mesajı yayınladı.
2016 yılı resmi gazetede yayımlanan kararnamede Muğla Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, sosyal medya hesabından veda mesajı yayınladı. Necip Topuz yayınladığı mesajda şunları söyledi:
"Malumunuz olduğu üzere, 2014 Yaz Kararnamesi ile Zonguldak Cumhuriyet Başsavcı Vekili Olarak göreve başlamış, bir süre çalıştıktan sonra Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır beyin emekliye ayrılmasından sonra da Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulumuzun tensipleri ile Cumhuriyet Başsavcısı olarak hizmet vermeye çalıştık. Öteden beri, Cumhuriyet Başsavcılığı ve onun nezdinde çalışan İdari İşler ve Yazı İşleri Müdürlüklerinin temelde "hizmet birimleri" olduğunu; yönetmekle birlikte hizmet eden ve hizmetin gereği olarak da o yargı çevresinde faaliyet gösteren Cumhuriyet savcıları ve mahkemelerin yargı hizmetini hızlı yerine getirmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının en temel vazifesi olduğunu dile getirmişizdir. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanması ve adalet hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesi, yargımızın içinden geçtiği zorlu dönem nazara alındığında ona güvenin tesisi amacıyla elimizden geldiğince mesai harcadık. Bu hizmetlerin ifasında yargı etiğinin beynelmilel kurallarına riayet etmeye çalıştık. Bu kapsamda, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin geliştirilmesi amacıyla, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı Genelge çerçevesinde derhal Cumhuriyet Başsavcılığımız nezdinde Basın ve Medya İletişim Bürosunu kurarak faaliyete geçirdik. Bilgilendirme hakkı ile lekelenmeme hakkı arasındaki hassas denge gözetilerek; Kamuoyu birçok hadiseyi ilk ağızdan tarafımızdan yapılan basın açıklamalarıyla duymuş oldular. Ayrıca, medya mensuplarının ne kadar zorlu görev icra ettikleri tarafımızca takdirle karşılandığı için, Adliyemizde kullanmaları için bir oda tahsis edilmiş olup,Basın mensuplarının devamlı iletişim halinde olunmaya özen gösterilmiştir."
"Uzlaşma Bürosu’nun başarıları tüm yargı camiasının gündemine girmiştir"
Uzlaşma Bürosu’nun Türkiye’de birinci sırayı aldığına dikkat çeken Necip Topuz, "Öte yandan, bizden önceki arkadaşların kurduğu bizim de destekleyip geliştirmeye çalıştığımız Uzlaşma Bürosunun başarıları ise tüm yargı camiasının gündemine girmiştir. Nitekim Büromuz, Cumhuriyet Başsavcılığımız soruşturma sayısına göre gerçekleştirilen uzlaşma sayısı itibarıyla Ülkemizde birinci sırayı almış bulunmaktadır. Tabiatıyla bu başarıda en büyük pay; bizim "Zonguldak’ta sosyal barışa katkı vermeye var mısınız?" sorusuna büyük bir özveriyle olumlu cevap veren Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaşma Bürosundan sorumlu Cumhuriyet savcılarının, büroda görevli Zabıt Katibi ile uzlaşmacı olarak görev alan Adliye personeline aittir. Bu hususta, yapılan uzlaşma sayısı itibarıyla (ortalama 500’ün üzerinde uzlaşma yapılmaktadır) bir asliye ceza mahkemesi daha kurulmasının engellendiği söylenebilir. Bu durum ise büyük bir kaynak ve emek tasarrufunu sağlamıştır. Bizim göreve başladığımız dönemde, Adliye Ek Binamız henüz faaliyete geçmemişti. Bu binanın faaliyete geçirilmesi bize nasip oldu. Şuan itibarıyla Ek Bina Zonguldak’ın en güzel binası desek abartı olmaz. Ancak her iki bina arasındaki fiziki şartlardaki fark üzüntü verici boyutlara ulaşmıştır. Ana binanın tadilatı konusunda Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuş, bu konudaki çalışmalar henüz sonuçlanmamıştır. Görevde bulunduğumuz dönemde Beycuma M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun yanında ve Devrek İlçemizde birer açık ceza infaz kurumu açılmış olup, bu kurumların açılmasının doğal sonucu olarak Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzdaki tutuklu ve hükümlü sayısında kapasitenin çok üzerinde mevcut oluşmuştur. Bu yığılmanın giderilmesi amacıyla zaman zaman Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunduk" ifadelerine yer verdi.
"Baro ilişkilerinin olağanca sıcaklığını hissettik"
Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü’nün de çalışmalarına dikkat çeken Başsavcı Necip Topuz, "Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğümüzde, Ceza Adalet Sisteminin suç işleyenlerin tekrar topluma kazandırma çalışmaları kapsamında başarılı çalışmalarını büyük bir zevkle takip ve teşvik ettik. Gerek Ceza İnfaz Kurumlarına, gerekse Adliyeye personel alım çalışmaları icra edilmiş olup, bu faaliyetlerde liyakat esaslı çalışma icra edilmiştir. Özellikle, bu yıl içinde yapılan Yazı İşleri Müdürlüğü kadrolarına yeteri kadar atama yapılması hususundaki girişimlerimiz sonuç vermiş ve Bakanlığımızın tensipleri doğrultusunda 21 yazı işleri müdürü kadrosu tahsisi sağlanmış olup, yapılan sınavlar sonucunda bu atamalar gerçekleşmiştir. Zonguldak merkez ve mülhakat adliyelerinin mevcut kadro yapısı nazara alındığında yazı işleri müdürlüklerinin ihtiyacı karşılayacak boyuta geldiğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Öte yandan, bu konudaki tek üzüntümüz yazı işleri müdürü atamalarının fazlalığı ciddi bir zabıt katibi sayısında azalmaya sebebiyet vermiş olup, arkadaşlarımız büyük bir özveri ile adeta iki kişilik çalışmaktadır. Zabıt katibi alımı konusunda gerekli girişimlerde bulunulmuş olup, henüz kadrolar açılmadığı için gerekli alımlar yapılamamıştır. Cumhuriyet Başsavcılığı Baro ilişkilerinin olağanca sıcaklığını sevgili dostum Baro Başkanımız İbrahim Kerem Ertem beyin şahsında ziyadesiyle hissettik. Kendileri ve şahsında Zonguldak Barosu avukatları değerli meslektaşlarımıza şükranlarımızı ifade ediyoruz.
Bazı kamuoyuna mal olan olayların çözümünde üstün gayret ve başarı gösteren İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı görevlilerinin çalışmaları her türlü takdirin ötesindedir. Bu vesile İl Emniyet Müdürü Osman Ak ve İl Jandarma Komutanı Haluk Selvi ile şahıslarında personellerine sonsuz teşekkürler. Şunu da ifade etmek gerekir ki, görev yaptığımız dönemde, Zonguldak’ta birlikte çalıştığımız protokol için "Asımın Nesli" desek yeridir. Nitekim Zonguldak Valisi Ali Kaban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Mahmut Özer, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel ve diğer il müdürleri ile çalışmak bizim için büyük onur olmuştur" diye ifade etti.