Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel fuarı olma niteliğini taşıyan BAKAF’da Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak yer alacak

Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak’ın yer aldığı 8 ili kapsayan Batı Karadeniz Fuarı (BAKAF), tanıtım,  turizm ve iş birliği amacıyla İstanbul Fuar Merkezinde 20 bin metrekare alanda düzenlenecek. Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel fuarı olma niteliğini taşıyan BAKAF’da konuk ülke uygulaması ile iş geliştirme platformu ortamı oluşturulacak.
İstamonu Fuarcılık tarafından 27-30 Haziran 2018’de düzenlenecek Batı Karadeniz Fuarı (BAKAF) 8 ilin turizm ve ticari faaliyetlerini geliştirmeye yönelik olacağını kaydeden İstamonu Fuarcılık Başkan Vekili Gözde Yüksel, “BAKAF, önce iç potansiyeli harekete geçirecek ardından da Batı Karadeniz bölümünün uluslararası arenada görücüye çıkmasını sağlayacak”dedi. 

Fuar alanı ve içeriği hakkına bilgi veren Yüksel,  “BAKAF, İstanbul Fuar Merkezinin 9,10 ve 11. hollerinde 20 bin metrekare alanda gerçekleşecek. Fuar alanın 9 ve 10. holleri profesyonellere yani bakanlıklara, illerin valilik, belediye, ticaret odası, üniversitelerinin aralarında bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarına ayrılacak. 11. holde ise yerel markaların, yöresel ürünlerin, yöreye özgü el sanatlarının teşhiri ve satışının gerçekleşeceği stantlar yer alacak. Öte yandan BAKAF’ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Eylül ayında açıklanacak ilk fuar takviminde olması için tüm girişimler tamamlandı. Bu kapsamda katılımcılara yüzde 25’e varan KOSGEB desteği de sağlanması planlanıyor.” diye konuştu.

BAKAF Türkiye’de bir ilk 
Ülkemizde daha önce benzeri olmayan BAKAF ile Batı Karadeniz bölümünde yer alan illerin tarihi ve kültürel geçmişinin günümüze aktarmayı hedeflendiğini kaydeden Yüksel şunları söyledi:  “ Batı Karadeniz Bölümü ülkemizin en değerli ormanları, su havzaları, tarihi ve turistik alanlarına sahip olmasına rağmen tanıtım ağından yeterli payı alamıyor. Ancak Batı Karadeniz’ de bulunan iller, diğer il ve bölgelerden daha şanslı. Örneğin; Türkiye’nin gözde turizm kentlerinden Akdeniz ve Ege kıyı kesiminde bulunan il ve turizmkentlerinin aşırı yığılma, kıyı gerisi ve çevresi alanlarda çarpık kentleşme ve yapılaşmanın yanı sıra altyapı yetersizliği ve çevre sorunlarının ortaya çıkması, Batı Karadeniz Fuarını bir okadar anlamlı kılmıştır. BAKAF 2018’in Batı Karadeniz için önemli bir fırsat olduğu gerçeğini biz buradan da çok net anlıyoruz. Fuar, Batı Karadeniz kıyı turizminin yanı sıra; sağlık ve termal turizmi, kış sporları, dağ ve doğa turizmi, yayla turizmi, kırsal ve eko turizm, kongre ve fuar turizmi gibi alternatif turizm ağlarının gelişmesine fayda sağlayacaktır.”
Yerleşik nüfus: 2 milyon 435 bin 722
İstanbul’daki nüfus: 2 milyon 200 bin

Batı Karadeniz Bölümünün verdiği yoğun göçün geri kazanması gerektiğinin altını çizen İstamonu Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gözde Yüksel, şöyle devam etti. “  Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak illerinin yerleşik nüfusu 2 milyon 435 bin 722 kişi. Acı ama gerçek sadece İstanbul’da 8 ilin 2 milyonun üzerinde hemşehri kitlesi bulunuyor.  Bu kapsamda BAKAF 2018 öncelikle 8 ile mensup olan kişilerin kendi illerini tanımasını, tatil imkanlarınıburalarda değerlendirmesini, bölgenin yatırım alanlarını ve yerel markaları tanımasını amaçlıyoruz.”
Konuk ülke
“ Batı Karadeniz Bölümünün büyümesine doğrudan etki sağlayacak BAKAF 2018’de ayrıca yer alacak bir konuk ülke ile iş geliştirme platformu ortamı oluşturulacak. Böylece fuar hem bölgeye hem de Türkiye ekonomisine katkısını artıracak.”
1 milyonluk dev bütçe
“Öte yandan BAKAF, İstamonu Fuarcılığın doğrudan yatırım yaptığı bir proje.  İlk etapta 500 bin lira yatırımgerçekleştirdik.Fuarın başlama tarihine kadar ise 1 milyon lirayı geçecek bir bütçe aktarımı sağlayacağız.”
Batı Karadeniz’in kalkınmasına destek
BAKAF 2018 ile ilgili yapılan ziyaretlerin olumlu yansımalarının olduğunu kaydeden Gözde Yüksel şu ifadeleri kullandı: “ Kastamonu, Sinop, Çankırı, Bartın, Düzce valilik düzeyinde, Bolu, Karabük ve Zonguldak’ta ise vali yardımcıları ve belediye nezdinde gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerin yanı sıra üniversite ve ticaret odaları ile yaptığımız temaslar BAKAF 2018’in bölgenin kalkınmasına yönelik önemli bir çalışma olduğuna yönelikti. Yaklaşımlar yapıcı ve gelişime açıktı. Bu kapsamda geniş kapsamlı ziyaretlerimiz devam edecek.”
İstamonu ilklere imza atıyor
İstamonu’nun yayıncılık ile başladığı ticari faaliyetlerini artırdığını kaydeden Bozkurtlu hemşerimiz Gözde Yüksel sözlerini “ 2012 yılında İstamonu Gazetesi ile çıktığımız yolda Kastamonulu hemşerilerimizin büyük desteğini gördük. Hedefimiz daima daha önce yapılmayanı yapmak oldu. Bu kapsamda İstamonu Gazetesi birçok organizasyonun ve haberin öncüsü oldu.  Hedeflerimizden sapmadan yola çıktığımız İstamonu Fuarcılık ile de Türkiye’nin ilk ve tek genel şehir fuarı KASTEXPO’yuyılsonunda düzenleyeceğiz. Yine Türkiye’nin ilk ve tek bölgesel fuarı olacak Batı Karadeniz Fuarını (BAKAF) İstamonu imzasıyla gerçekleştirecek olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.” diyerek sonlandırdı.