Valilik koltuğuna oturan Aysima Kızıltoprak’ın ilk icraatı Belediye Başkanı Akdemir’e okullarının bahçesin düzenlenmesi talimatını vermek oldu

 BAYRAM ŞEKERLERİ 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları olumsuz hava koşullarına rağmen coşkuyla kutlandı. Çocuklar, Mustafa Kemal Atatürk’ün kendilerine hediye ettiği bugünde bayramın tadını doyasıya çıkardı. Geçici bir süreliğine de olsa kent yöneticilerinin koltuklarına oturan çocuklar yönetimde söz sahibi olmanın keyfini sürdü. Kutlamalarda çeşitli okullardan gelen öğrenci grupları yaptıkları gösterilerle keyifli anlar yaşattı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Yağmur altında yapılan törende çocuklar ıslanmamaları için valilik binası altında bekletildi. Valilik önünde yapılması planlanan kutlamalar hava koşulları sebebiyle Site Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. Kutlamalara çocukların mutluluğu ve coşkusu hakimdi . Zonguldak Valisi Ali Kaban valilik önünde yapılan törenin ardından makamını Merkez Cumhuriyet İlkokulu 4’üncü sınıf öğrencisi Aysima Kızıltoprak’a devretti. Kaban konuşmasına Ereğli’de meydana gelen ve 10 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili açıklama yaparak başladı. Kaban kazada hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet yaralılara acil şifalar dileyerek şunları söyledi:

TBMM çatısını yıkmak istediler

“Dün bölgedeydim, hastaneleri gezerek hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Çok üzücü, şanssız bir olay. Bugün de buradan yaşanan kazada hakkın rahmetine kavuşan vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, geride kalan yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılarımıza da acil şifa dileklerimle bir an önce ailelerinin yanlarına dönmelerini temenni ediyorum.Bugün burada bu evlatlarımıza ve onları geleceğe hazırlayan hepimizin öğretmenlerinehoş geldiniz diyorum. Milli iradenin ve cumhurun vekilleri aracılığıyla temsil edildiği bir çatı olan TBMM’nin açılışının 97’nci yılını da kutlamış oluyoruz. Geçtiğimiz yıl çok şanssız, kötü bir dönemde bu çatı yıkılmak istendi. Ama öyle büyük bir milletimiz var ki o sıkıntının altından da huzurla barışla ayağa kalmayı bildi. Hep birlikte tekrar bu çatıya sahip çıktık ve bu çatının altında millet adına görev yapanlarda kaldıkları yerden devam ettiler. Tabi 23 Nisan’ın en temel özelliği çocuklarımıza armağan edilen ilk ve tek bayram olması. Bu özelliğiyle de dünya çapında bir karşılığı var. Biz de burada temsili olarak bir evladımızın gelecekte dolduracakları bu makamlarda bir tür tecrübe edinmelerini sağlayacak bir vesileyle bir araya gelmiş bulunuyoruz.”

Belediye Başkanlığı’na taleplerini iletti

Vali Kaban’dan koltuğu devralan Aysima Kızıltoprak ise şunları söyledi:

“Karaelmas diyarı emeğin kenti Zonguldak’ın bayan valisi olarak bu koltuğa oturmaktan çok büyük gurur duyuyorum. Bu yıl ulusal bağımsızlığa kavuştuğumuz 23 Nisan 1920 tarihinde açılan TBMM’nin kuruluşunun 97’nci yıl dönümü. Dünyadaki ve ülkemizdeki bütün çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum. Burada olmak çok güzel mutluluk verici. Okulumuzun bir projesi var. Bu projeyle okul bahçemizin düzenlenmesi hedeflenmiştir. Projemizin amacı bizlerin daha sağlıklı, kendine güvenen yeten bireyler olarak yetişmemiz için çeşitli faaliyet alanlarının kurulmasıdır.” Aysima Kızıltoprak daha sonra Belediye Başkanlığını arayarak bu projeyle ilgili taleplerini iletti.

Bağımsızlığımızı kanla kazandığımız unutulmamalı

Site Kapalı Spor Salonu’nda yapılan kutlamalarda günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek milli egemenliğin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

Sayın Vali Yardımcım, Sayın Komutanım, Sayın Belediye Başkanım, Saygıdeğer Protokol, Kıymetli Zonguldaklılar; Milli Egemenlik bahçesinin gonca gülleri sevgili yavrularımız. Basınımızın güzide mensupları;

 

Bugün milli birlik ve beraberlik duygusuyla coşan ve güçlenen milli irademizin temsil edildiği TBMM’nin kuruluşu ile; milli, çağdaş, laik, demokrat ve egemen yeni Türk devletinin doğuşunun 97’nci yıl dönümüdür. Bu günü sonsuz bir istek, engin bir şevk ve heyecanla kutlamanın onur ve mutluluğu içindeyiz.23 Nisan, öz benliğimize dönüşün ve milli devlet olmanın kıvancı ve sevinciyle, milli egemenliğe sahip uygar bir millet ve güçlü bir devlet olarak, milli varlığımız yüceltme azim, karar ve heyecanını yüreğimizde duyduğumuz gündür. Bunun için, milli egemenlik ilkesi, vatanımızın kurtulmasını sağlayan yüksek vatanseverlik duygusunun demokratik, sosyal ve siyasal yapımızın ve birlik ve bütünlüğümüzün temel taşıdır.Türk milletinin büyük bir inanç ve kesin bir azimle kurduğu yeni Türk devletinin dayandığı iki temel ilkeden biri “Tam Bağımsızlık” diğer “Kayıtsız şartsız milli egemenliktir.”“Milli Egemenlik” içte egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, dışta hür ve bağımsız yaşamanın milli birlik ve bütünlük içinde olmanın kesin ifadesidir. Dört bin yıllık şanlı geçmişimizin, bin yıldan beri Anadolu’da özenle koruduğumuz sevgi ve kardeşlik bağlarının, bizden evvel bu topraklara getirilen medeniyetleri korumadaki özenimiz ve nihayet kurtuluş savaşımızda akıtılan kanlarımız, verilen canlarımız bu günümüzü daha da anlamlı hale getirmektedir.23 Nisan 1920 öncesi ve sonrası yapılanlar ve Türkiye’mizin bugün varmış olduğu nokta; rastlantıların, şansın yaver gitmesinin sonucu değildir. Bu büyük süreç büyük Türk milleti tarafından sürdürülen vazgeçilmez inat ve inancın eseridir.Bin yıldır acıyı ve sevinci beraber yaşayan bu toprağın insanlarının en büyük ülküsü ise onu uygar yapan “milli egemenlik” ilkesidir. “Milli egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında bütün esaret zincirleri erir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ü, vatan ve bağımsızlık uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Değerli anne ve babalar;

Atatürk, milli egemenliği, insanın en temiz, en dürüst, en içten olduğu dönemini temsil eden çocuklukla özdeşleştirir. Çünkü milli egemenlikte, çocuk da özenle korunması gereken kutsal bir varlıktır, her ikisi de gelecektir. Çocuk, sevgiyle aklın ve bilimin rehberliğinde eğitilmeye ve korunmaya muhtaç tek varlıktır, egemenlikte öyle.Ne çocuğun ne de egemenliğin hiçbir gerekçeyle ihmal edilmesi düşünülemez ya da kabul edilemez. Bağımsız ve egemen milli bir devlet olma yolundaki başarımızın, binlerce Türk insanının dökülen kanlarıyla elde edildiği asla unutulmamalıdır.

Sevgili çocuklarımız;

Tarihte eşsiz bir saygı ve şeref mevkiine sahip olan milletimizin hakkını kayıtsız şartsız eline aldığı bu gün, aynı zamanda demokrasimizin de ilk adımı olmuştur. Bu sebepledir ki; büyük güçlüklerle ve her türlü engele rağmen, aziz vatanımızın her karış toprağı şehit kanlarıyla sulanarak kazanılan milli egemenliği; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk siz Türk çocuklarına bayram olarak armağan etmiştir. Dünyanın hiçbir ülkesinde çocuklara armağan edilmiş böyle bir bayram yoktur. Atatürk bunu yapmakla hem sizlere duyduğu güven ve önemi belirtmiş, hem de gelecekle yönetimi ele alacak olan siz değerli çocuklarımızın, kaynağını milli egemenlikten alan demokrasiye, parlamenter sisteme sahip çıkmasını sağlamıştır. Türk çocukları olarak sizler; her 23 Nisan da bugünün önemini bilerek, heyecanını yaşayarak yarınlara umut dolu çalışmalarınızla koşacaksınız.Biliniz ki her şey sizin mutluluğunuz ve egemen, özgür, bağımsız, demokratik ve uygar bir Türkiye içindir. Bu duygu ve düşüncelerle sevginin, kardeşliğin, hoşgörünün ve barışın hakim olduğu bir dünyada el ele yaşamak ümidiyle; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepinize kutlu olsun.(Haber/Yasemin Sarı)