Bülent Ecevit Üniversistesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalında yatan bir hastanın kan yağlarındaki yüksekliğe yönelik tedavide ilk kez plazmaferez uygulaması yapıldı.
Kanda lipidleri yüksek bir hastaya plazmaferez(plazma değişimi) işlemi uygulanarak lipid değerleri kontrol altına alındı. Konuyla ilgili Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Prof.Dr.Taner Bayraktaroğlu yaptığı açıklamada, “İlaç tedavisine dirençli hiperlipidemi ve özellikle ailevi hiperlipidemilerde son çare olarak selektif adsorbsiyon veya standart plazmaferez uygulanmaktadır. Bu yöntemler daha çok LDL-A aferezi olarak uygulansa da vakamızda olduğu gibi hipertrigliseridemilerde de uygulanabilmektedir. Plazmaferez sürekli değişen ve gelişen tekniklerle birlikte birçok yönden hemodiyaliz uygulamasına benzer. Plazmafereze dayalı tedavi yöntemlerinin özü, immün kompleksler, proteine bağlı toksinler, otoantikorlar ve yüksek molekül ağırlıklı solütler ile proteine bağlı solütlerin uzaklaştırılmasına dayanır. Hipertrigliseridemi,özellikle akut pankreatiti tetikleyebileceğinden riskli bir durumdur. Uyguladığımız yöntemin esası şöyle özetlenebilir;
Santrifüj yöntemiyle kanın şekilli elemanları (kırmızı ve beyaz küreler) ile sıvı kısmı (plazma) birbirinden ayrıldı. Toplanan sıvı kısım atıldı ve yerine bağışçılardan alınan taze donmuş plazma/albümin solüsyonu verildi. Trigliserid plazmada bulunduğundan vücuttan uzaklaştırılmış oldu. Tedavi seansları iki haftada bir olacak şekilde düzenlendi.Hastamıza uyguladığımız plazmaferez ile trigliserid seviyesini düşürmüş olduk. Hastanın tedavisine uygun şema dahilinde devam edilecektir” dedi.