Öldürülen kadınların yaklaşık yarısının eşleri ve erkek arkadaşları tarafından öldürüldüğü, kurban kadınların diğer kısmında ise failin akrabalar, arkadaşlar ya da yabancılar olduğunu tespit edildi

 

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Sadık Toprak liderliğinde bir ekip, kadın cinayetlerinin ülkemizin önemli sorunlarından biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak önemli bir bilimsel çalışmayı ülkemize kazandırdı. Tüm cinayetlerin olduğu gibi, adli tıp, hemen her gün basında yer alan kadın cinayetlerinin de çözümünde aktif rol alan bir bilim dalıdır. Giderek artan kadın cinayetleri ise toplumun önemli bir sorunudur. Bu sorundan hareketle Dr. Toprak ve ekibi TÜBİTAK tarafından da desteklenen çalışmalarında kadın cinayetlerindeki risk faktörlerini araştırdı.

BEÜ basın bürosundan verilen habere göre Ülkemizin tamamını kapsayacak bir örnekleme metoduyla yapılan çalışmada hem kurban, hem katil, hem de aralarındaki ilişki saptandı. Elde edilen kurban profiline göre, öldürülen kadınların yaklaşık yarısının eşleri ve erkek arkadaşları tarafından öldürüldüğü ,kurban kadınların diğer kısmında ise failin akrabalar, arkadaşlar ya da yabancılar olduğunu tespit edilmiştir.

Öldürülen kadınların sıklıkla 15-50 yaş aralığında, ev kadını, evli ya da boşanmış, sıklıkla bir ev içinde öldürülmüş oldukları bulgusuna ulaşılmıştır.

Çalışma sonucunda belirlenen katil profili ise; sıklıkla düzenli bir işi olan, akıl sağlığı yerinde, ateşli bir silaha sahip, eşini ya da eski eşini olay öncesinde ölümle tehdit etmiş kişilerdir.

Çalışmada, alkol ya da madde kullanımının kadın cinayetlerinde etkin bir faktör olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.Buna karşılık, saldırganların yaklaşık üçte birinin sabıkalı olduğu, sıklıkla düşük bir eğitim düzeyine sahip oldukları görülmüştür.

Öldürülen kadınların dörtte üçü bir ateşli silahla öldürülürken kalanların bıçak benzeri kesici delici aletlerde öldürüldüğü tespit edilmiştir.  En sık göğüs ve karın bölgesine öldürücü saldırıların yapıldığı izlendi.

Katillerin en sık ifade ettikleri cinayet nedenleri ise; kadının ayrılmak istemesi (% 11), kıskançlık, sadakatsizlik, namus cinayeti (%33), tartışma (%25), hırsızlık ve cinsel saldırı (%15) olarak tespit edilmiştir.

Elde edilen sonuçlara göre, ateşli silah sahipliğinin kontrol altına alınması ve eğitim düzeyinin yükseltilmesinin en etkin çözümler alabileceği belirlenmiştir. Ayrıca eş ya da eski eşin ölüm tehdidinde bulunmasının önemli bir risk faktörü olduğu görülmüştür.