Bülent Ecevit Üniversitesi yürütmekte olduğu uluslararasılaşma çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. BEÜ’yü ziyaret etmek üzere Türkiye’ye gelen Yemen Yükseköğretim Bakan Vekili Dhekra Abdualmalek Mutaher ve Taiz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohamed Saeed Alshaiby BEÜ’de çeşitli inceleme ve temaslarda bulundular.

29 Eylül 2014 tarihinde ilk olarak Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’i ziyaret eden Bakan Vekili Mutaher ve Rektör Alshaiby Türkiye’de yükseköğretim ile ilgili yürütülen çalışmaları incelemek ve ikili iş birliklerini geliştirmek üzere BEÜ’yü ziyaret ettiklerini belirttiler.

Ziyarette Yemen Yükseköğretim Bakanlığının çalışmalarını anlatan Bakan Vekili Mutaher Türkiye’de yükseköğretim alanında çok büyük gelişmelerin kaydedildiğini vurgulayarak “Yemen’de Bakanlığımız nezdinde gerçekleşen gelişmeleri Türkiye’nin bu alandaki deneyimleri ile birleştirerek yükseköğretimin kalitesi başta olmak üzere pek çok farklı başlıkta iş birlikleri oluşturmak için Türkiye’ye bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Türk yükseköğretimi gerek ülke içerisinde gerekse uluslararası platformlarda önemli gelişmelerin yaşandığı büyük bir sistem haline dönüşmüş durumda. Bülent Ecevit Üniversitesi ise ülkenizde bu çalışmaların önemli merkezlerinden bir tanesi haline gelmeyi başarmış bir yükseköğretim kurumu. Gerek Bülent Ecevit Üniversitesinin son dönemde yürüttüğü başarılı çalışmalar ve atmakta olduğu adımlar gerekse Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in mesleki eğitim ve yükseköğretimde kalite ile ilgili aldığı ulusal ve uluslararası görevler ve yaptığı çalışmalar sebebi ile Zonguldak’ta bulunmayı tercih ettik. Amacımız özelde Bülent Ecevit Üniversitesi ile Yemen üniversitelerinin genelde ise Türkiye ile Yemen yükseköğretim sistemlerinin eşgüdümünü ve iş birliğini geliştirmektir. Üniversitelerin yönü ve hızı doğru tespit edilmiş gelecek vizyonları ve uluslararasılaşma çalışmalarını önemsiyor, bu bakımdan burada yürütülen çalışmaları yerinde incelemek, karşılıklı deneyim ve bilgi aktarımı sağlamak istiyoruz. Burada atacağımız karşılıklı adımlar nihai bir netice olarak değil bu ziyaretin sonrasında başlayacak geniş bir iş birliğinin ilk adımı olarak değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

Görüşmenin ardından BEÜ merkez yerleşkesinde incelemelerde bulunan heyet 30 Eylül 2014 tarihinde ise çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sağlık Yerleşkesini ziyaret etti. Burada ilk olarak Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezini inceleyen Bakan Vekili Mutaher ve Rektör Alshaiby’ye, Merkez Müdür Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Altın ve Yrd. Doç. Dr. Jülide Yener eşlik ettiler. Merkezde yürütülen çalışmalar hakkında uzmanlar tarafından bilgilendirilen heyet, burada sunulan hizmetler hakkında bilgi aldı. Bilim ve Teknoloji Merkezinin ardından BEÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine geçen Yemen heyetine burada Başhekim Doç. Dr. Kemal Varım Numanoğlu ve Hastaneler Başmüdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gümüş tarafından bilgilendirmelerde bulunuldu. Özellikle yeni hizmete giren Yoğun Bakım Ünitelerini ve kısa süre içerisinde hizmete girecek olan Kanser Tanı ve Tedavi Merkezini inceleyerek bu birimler hakkında bilgi alan Yemen Yükseköğretim Bakan Vekili Dhekra Abdualmalek Mutaher ve Taiz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohamed Saeed Alshaiby daha sonra Diş Hekimliği Fakültesine geçtiler. Burada Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Selçuk Oruç ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Seda Cengiz ile birlikte eğitim ve uygulama faaliyetleri hakkında bilgi alan heyet daha sonra iş birliği anlaşması imzalamak üzere sağlık yerleşkesinden ayrıldılar.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ve Taiz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohamed Saeed Alshaiby 30 Eylül 2014 tarihinde Rektörlük makamında karşılıklı iş birliğine zemin hazırlayan Mevlana protokolüne imza attılar. İmza töreninde görüşlerini aktaran Taiz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alshaibly “Bülent Ecevit ile Taiz Üniversiteleri arasında imzalanan bu protokolü iki kurum arasında birlikte projeler geliştirme noktasındaki iyi niyetin yazıya geçirilmiş hali olarak değerlendiriyorum. Üniversitemiz, ülkenizde yürütülen yükseköğretim çalışmaların bir parçası olmaktan büyük mutluluk ve onur duymaktadır. İkili iş birliği ile yürütülecek çalışmaların kurumlarımızı bugün bulundukları noktadan daha ilerilere taşıma noktasındaki uğraşlarımıza büyük katkı sunacağına inanıyorum. Zonguldak’ta iki gün boyunca devam eden temaslarımızda son derece önemli deneyimler edindik. Bülent Ecevit Üniversitesi eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında örnek bir yükseköğretim kurumu özellikleri sergiliyor. Burada edindiğimiz bilgileri karşılıklı iş birliğimizin ilk somut neticesi olarak değerlendiriyoruz. Burada bulunduğumuz süre zarfında tüm temaslarımızda birimlerin yöneticileri tarafından büyük bir nezaket ve ilgi ile karşılandık. Kendilerine ve Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’e misafirperverlikleri için teşekkür ediyor, birlikte önemli çalışmalara imza atmayı diliyorum” şeklinde konuştu.

Protokol imza töreninde Yemen Yükseköğretim Bakan Vekili Dhekra Abdualmalek Mutaher ve Taiz Üniversitesi Rektörü Mohamed Saeed Alshaiby’ye teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer ise “Yükseköğretim kurumlarının ürettikleri değerleri ulusal ve uluslararası paydaşları ile paylaşmasına büyük önem veriyoruz. Ülkemizin bu alanda aldığı mesafe, yükseköğretim kurumlarına uluslararası iş birliklerini geliştirme ve işler hale getirme noktasında sorumluluklar yüklemektedir. Bizler Bülent Ecevit Üniversitesi olarak yol haritamızı tayin ederken kurum içi vizyonların yanında üniversiteler arası çalışmalara önemli bir yer ayırmaktayız. Taiz Üniversitesi ile imzaladığımız protokolü bu anlamda son derece önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Üniversitemizin çok geniş bir yelpazede yürüttüğü çalışmaların uluslararası paydaşlarımız tarafından takip ediliyor olması, bizleri mutlu ederken sorumluluklarımızı da artırmaktadır. Yemen Yükseköğretim Bakan Vekili Dhekra Abdualmalek Mutaher ve Taiz Üniversitesi Rektörü Mohamed Saeed Alshaiby’nin Üniversitemizi ziyaretlerinden büyük bir mutluluk duyduk. Kendilerine ziyaretleri için teşekkür ediyor, ilişkilerimizin daha da gelişmesi için gereken çalışmaları yürütmekten onur duyacağımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

İmza töreni Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’in Yemen Yükseköğretim Bakan Vekili Dhekra Abdualmalek Mutaher ve Taiz Üniversitesi Rektörü Mohamed Saeed Alshaiby’ye çeşitli armağanlar sunması ile sona erdi.