Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Zonguldak Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde sağlık bakım hizmeti verecek olan öğrencilerin uygulama eğitimlerinde kullanılmak üzere simülayon teknolojisi laboratuvarı hizmete girdi. Laboratuvar , lisans ve lisansüstü programlarda okuyan öğrencilerin uygulamalı derslerinde, acil ve yoğun bakım hastasının tedavi ve bakımına ilişin programlarında, sağlık personelinin oryantasyon eğitimlerinde kullanılacak.

Sağlık hizmeti veren ve sağlık hizmeti alan bireylerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla bilgisayar destekli simülasyon eğitim teknolojisinin kullanımı son dönemde öncelikli eğitim yöntemleri arasında yerini alıyor. Bu yöntem ile gerçek hasta modeli  ve gerçeğe uygun koşullar yaratılarak sağlık bakım hizmeti veren ve sağlık hizmeti alan bireylerin öğrenmeleri kolaylaşmakta, aldıkları eğitim standardize olmakta, eleştirel düşünme ve klinik problem çözme becerisi gelişmekte ve  tıbbi hatalar en aza indirgenerek güvenli hasta bakımı sağlanmaktadır.

BEÜ basın bürosundan verilen habere göre Yeni hizmete alınan simülayon teknolojisi laboratuvarı ile ilgili bir açıklamada bulunan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer şunları söyledi: “Üniversitemizde kurduğumuz yeni laboratuvarlar ve laboratuvarlara sağladığımız altyapı destekleriyle sağlık alanında Batı Karadeniz Bölgesi’nin sağlık üssü konumuna geldik.Bilgisayar destekli simülasyon sistemi ile laboratuvarımızda gerçeğe uygun olarak tasarlanmış simüle yoğun bakım ünitesi kurduk. Bilgisayar destekli simülatör, hastanelerimize kalp krizi, solunum yetmezliği, kanama ve travma nedeniyle acil birime başvuran veya yoğun bakım ünitesine kabul edilen hastaların var olan sorunlarını birebir yansıtan senaryolar ile   öğrencilerin, sağlık çalışanlarının ve sertifika programına katılan kursiyerlerin hasta üzerindetedavisini herhangi bir risk almadan gerçeğine uygun bir şekilde tedavi uygulayabiliyor. Günümüzde en üstün özelliklere sahip, bu özelliği ile gerçeğe en uygun olan  ve Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde oluşturulan simülasyon laboratuarı, bölgemizde tek, ülkemizde ise sadece birkaç üniversite bünyesinde bulunmaktadır. Bu bağlamda hizmete giren bilgisayar destekli simülasyon laboratuarı; bölgemizde yer alan öğrencilerin, sağlık çalışanlarının ve sağlık eğitimi almak isteyen bireylerin eğitimine önemli kakı sağlayacağı gibi açılacak kurslar ve yapılacak programlar ile ülkemiz hastanelerinde yer alan sağlık çalışanlarının eğitimine de önemli katkı sağlayacaktır.

Sağlık bakım hizmeti verecek öğrencilerimizin, sağlık personelinin ve sağlık eğitimi alacak bireylerin eğitiminde son teknoloji ile donatılmış en büyük ölçekli temel mesleki beceri laboratuvarlarımızın yanı sıra bilgisayar destekli simülatörle gerçeğe uygun yoğun bakım ünitesinin oluşturulduğu simülasyon laboratuvarının üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.