Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Anjiyografi Laboratuvarında Kardiyak Elektrofizyolojik Çalışması (EFÇ) Başladı

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Anjiyografi Laboratuvarı’na yeni alınan Dijital Koroner Anjiyografi cihazı ile Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından kardiyak elektrofizyolojik çalışmalara başlandı. BEÜ basın bürosundan verilen bilgilere göre Kardiyak elektrofizyolojik çalışma (EFÇ) kalbin elektriksel ileti sistemini inceleyen kasık toplardamarı (venöz) yoluyla gerçekleştirilen bir tanı yöntemidir. Kalbin elektriksel aktivitesi ve ileti yollarının değerlendirilmesinde kullanılır. Kardiyak elektrofizyolojik çalışma ritm bozukluklarını saptamada, odağın bulunmasında en ileri tanı yöntemlerindendir. Kalbin elektriksel kayıtları kalp içerisine geçici olarak yerleştirilen elektrotlarla (kablolarla) en doğru biçimde temin edilmekte ve tanı konulmaktadır.

Çarpıntı şikâyeti kardiyoloji kliniklerinde en sık karşılaşılan şikâyetlerden olup, son yıllarda bu yakınmalarla başvuran hasta sayısında ciddi artışlar gözlenmektedir. Çarpıntı şikâyeti ile acil servise yapılan başvurular genel başvuruların %7’sini oluştururken, kardiyolojiye yapılan başvuruların ise %20’sini oluşturmaktadır. Çarpıntı yakınmalarının bir kısmı hayati tehdit eden grupta iken bazıları ise hayat kalitesini ciddi anlamda bozmaktadır. Kardiyak elektrofizyolojik çalışma ile çarpıntıya neden olan odaklar bulunmakla kalmayıp, aynı seansta, uygun vakalarda ablasyon (yakma ya da dondurma işlemi) ile de tedavi sağlanabilmektedir. Ayrıca nedeni bilinmeyen bayılmaların (senkop) tespitinde kardiyak elektrofizyolojik çalışma, bayılmanın kalp kökenli olup olmadığı konusunda çok değerli bilgiler vermektedir.

29 Mart 2016 Salı günü Bülent Ecevit Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Anjiyografi Laboratuvarı’nda kliniğe yeni alınan dijital koroner anjiyografi cihazı ile ilk defa Doç. Dr İbrahim Akpınar koordinatörlüğünde yürütülen ekiple (Prof. Dr. Mustafa Aydın, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Cemil Gürsoy, Yrd. Doç. Dr. Ziyaeddin Aktop, Yrd. Doç. Dr. Ahmet İşleyen, Yrd. Doç. Dr. Belma Kalaycı) kardiyak elektrofizyolojik çalışmalara başlandı. Yeni cihazla ilk defa ventriküler ekstrasistol (VES) ve atriyoventrikülernodalreentri taşikardi (AVNRT) ablasyonu (yakma işlem) başarıyla yapıldı.