Resmi Gazete’nin 24 Temmuz 2013 tarihli sayısında yayımlanan 2013/5076 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan BEÜ Yabancı Diller Yüksekokulu’nun bünyesine Temel İngilizce (Hazırlık) ve Modern Diller Bölümlerini kattı. BEÜ Rektörlüğünün konuyla ilgili önerisini değerlendiren Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, söz konusu teklifi yerinde bularak bu iki bölümün açıldığını duyurdu. BEÜ’den yapılan açıklaya göre İncirharmanı Kampusu’nda Diller Yüksekokulunda zorunlu hazırlık sınıfları yer alıyor ve bölümlerin yabancı dil (İngilizce) eğitimi bu kampusta yapılıyor. Yabancı Diller Yüksekokulunda, öğrencilerin üniversite öğrenimleri boyunca yabancı dilde alacakları dersleri takip edebilmelerini sağlamak için kapsamlı bir dil eğitim programı uygulanıyor. Günümüzde, dil eğitiminin her geçen gün önem kazandığını hatırlatan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, konuyla ilgili şöyle konuştu: 

 

ÖZER: “SEVİNÇLE KERŞILIYORUM”

“Bilim ve teknolojide bilgi üretiminin artması nedeniyle, İngilizce öğrenmek; bireylerin ufuklarını genişletecek, uluslararası ilişkiler kurmalarını sağlayacak, bilgi hazinelerinin zenginleştirmelerini olanaklı kılacak, güncel gelişmeleri yakından takip edebilmelerini ve kendi alanlarına bireysel katkı sunabilmelerini sağlayacaktır. Bu gelişmelere paralel olarak, modern dünyaya uyumlu bireylerin yetiştirilmesi amacıyla, Üniversitemizde yabancı dil eğitimine büyük önem veriyoruz.  Bu bağlamda, üniversitemiz bölüm ve programlarına geçmeden önce, öğrencilerimizin yabancı dil eğitimlerini alarak daha nitelikli bir insan gücünün yetiştirilmesi için, Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Temel İngilizce (Hazırlık) ve Modern Diller olmak üzere, iki ayrı bölüm kurulmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyor ve bu sevindirici gelişmenin üniversitemizin tüm mensuplarına hayırlı olmasını diliyorum.”  BEÜ Yabancı Diller Yüksekokulunun çok kısa sürede pek çok başarılı çalışmaya imza attığını da vurgulayan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüksekokulumuz bünyesinde, tüm öğrencilerimize ve öğretim üyelerimize destek olmak amacıyla kurduğumuz Makale Hazırlama Destek Ofisi ile Konuşma ve Aktivite Kulübü kısa süre içinde etkin olarak hizmet vermeye başladı. İşte, Zonguldak’ta ve üniversitemizde eğitim gören öğrenci sayısında yaşanan ciddi artışın temelinde de, bu ve benzeri pek çok yenilik, yatırım ve girişim yer alıyor. Yabancı Diller Yüksekokulunun yeni kurulan bölümlerinin üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

BEÜ’NÜN YENİ KURULAN BÖLÜMLERİ

Temel İngilizce (Hazırlık) Bölümü öğrencilerin bölümlerinde çeşitli yabancı kaynaklara ulaşıp, bunları verimli bir biçimde kullanabilmeleri, bilgi alışverişi yapabilmeleri ve İngilizceyi gelecekteki iş yaşamlarında etkin bir biçimde kullanabilmeleri için gerekli olan sözlü ve yazılı iletişim becerilerini kazandırıp öğrencilerin akademik gelişimlerine katkıda bulunmak oluşturuyor. Modern Diller Bölümü ise, hazırlık eğitimi olan veya olmayan üniversitemizin tüm bölümlerindeki Ortak Zorunlu Yabancı Dil 1-2-3-4 kodlu derslerde öğrencilere akademik ve ileride girecekleri mesleki ortamlarda ihtiyaç duyacakları yabancı dil yetilerini kazandırmayı ve geliştirmeyi amaçlıyor. Bölüm, öğrencilerin hazırlık eğitiminde edindikleri bilgi ve becerileri daha ileri düzeylere taşıyacak nitelikte. Ayrıca öğrencilere akademik ve profesyonel yaşamlarında gereksinim duyabilecekleri dil becerileri ile eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve problem çözme gibi üst düzey düşünme becerilerini tümleşik olarak ortak müfredat dâhilinde kazandırmayı hedefliyor. Aynı müfredat dâhilinde eğitim gören farklı bölüm öğrencilerinin geçerlilik ve güvenilirliği olan ortak bir sınavla ölçülmesini sağlamak da, bu bölümün görevleri arasında. Bu bölüm sayesinde farklı dillerde ve düzeylerde seçmeli dersler açılabilecek ve var olanlar da (İtalyanca, Arapça) tek çatı altında toplanabilecek.