Trabzonlular Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, içini Halkın Sesi'ne döktü:


Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği, sosyal kültürel faaliyetlerini yapabilmek için 1000 kişilik salon yeri bulamıyor. 
Hemşerilerinin kültürel etkinliklerinde rahatça horon tepebilmeleri ve çok sayıda Trabzonluyu bir araya getirebilmeyi amaçladıklarını anlatan Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, Zonguldak'ta salon yeri bulamamaktan yakınıyor.   
Zonguldak'ın en önemli STK'larından biri olan ve kentte ağırlığı bulunan Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, içini Halkın Sesi'ne döktü. Bayrak, dernek çalışmaları, kongrede verdikleri sözler ve hayata geçirmek istedikleri projeler hakkında açıklamalarda bulundu. 
Bu yıl 25'ncisi düzenlenecek Karadeniz Yayla Şenliği'nin 28 Haziran'da gerçekleştirileceğini ilk kez Halkın Sesi'ne açıklayan Trabzonlular Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, kendilerini Zonguldak'ta yabancı değil, Zonguldaklı olarak gördüklerini belirtti. Zonguldak'ta en fazla Trabzonluların yaşamasına rağmen hemşerilerinin dernek üyeliği konusunda başarılı olamadıklarını dile getirdi. 
Biz kendimizi Zonguldaklı görüyoruz
Zonguldaklılarla kaynaştıklarını belirten Başkan Ahmet Bayrak, “Ben Ahmet Bayrak. 1958 Trabzon doğumluyum, fakat 45 yıldır Zonguldak’ta ikamet etmekteyim. Burada çalışan, emekli olan, çocuklarını büyüten, kısacası aslen Trabzonlu ama Zonguldaklılarla kaynaşmışız. 
Malumunuz 2011 yılından beri Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin başkanlığını yürütmekteyiz. Biz bu derneğe neler kattığımızı, sayın dernek üyelerimizin yanı sıra sayın basın mensupları ve sayın Zonguldaklılar biliyor. Ben göreve geldiğim zaman tek odalı ve kirada olan bir dernekti. Şu anda derneğimiz kira alan bir dernek konumundadır” dedi. 
25. Yayla Şenliği’nin tarihini ilk kez sizin aracılığınızla açıklıyoruz
Her yıl yapılan Karadeniz Yayla Şenlikleri’nin tarihini de ilk kez Halkın Sesi’ne açıklayan Bayrak, “Bunun yanı sıra kültür anlamında ne yapılması gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. Kültür faaliyetleri anlamında inşallah bu sene 28 Haziran 2020’de 25’ncisini kutlayacağımız Karadeniz Yayla Şenliklerini planlıyoruz. Bu yılki etkinliğimizi ilk kez sizin aracılığınızla kamuoyuna açıklıyoruz. 28 Haziran Pazar günü 25’ncisini yapacağız. Halkımız bizim şenliklere ilgi alaka gösterirler.  Her sene Haziran ayının son haftası Trabzonlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin öncülüğünde yapılan bir etkinliktir.” ifadesini kullandı.  
Öğrencilere burs vermeye devam ediyoruz…
Eğitime önem veren bir dernek olduklarını belirten Bayrak, çalışmaları hakkında şu bilgiyi verdi:
“Yüksekokul okuyan öğrencilere burs verme işimiz devam ediyor. Derneğimize gelip de hangi işi olursa olsun, hangi derdi olursa olsun, aklınıza ne geliyorsa; elimizden geldiği kadar yardımcı oluyoruz. Bürokratlarımızla, siyasilerimizle, hemşerilerimiz olan esnaf ve işadamlarımızla bu işlerin üstesinden geliyoruz. Bu konuda hemşerilerimiz olan bürokrat, siyasetçi ve işadamlarına özellikle teşekkür etmek istiyorum. 
Biz burada vasat bir dernek değil, faal bir STK anlayışıyla resmi kurumlardaki gibi kurumsallaşmış bir derneğiz. Sağ olsun ekip arkadaşlarımız iyi. Malumunuz geçtiğimiz 12 Ocak’ta olağanüstü kongremizi yaptık. Daha bir ay olmadı. Orada da güçlü bir şekilde yeniden seçildik. Arkadaşlarımız, üyelerimiz teveccüh etti.  İnşallah 3 sene daha bu görevi sürdüreceğiz. Üyelerimize verdiğimiz sözleri tek tek yerine getirdik. 
Büyük bir projemiz var ama yer bulamıyoruz…
Ahmet Bayrak olarak üyelerimize verdiğim bir söz ve hayalini kurduğum bir proje var. Şöyle 1000 kişilik bir sosyal faaliyet salonu yapmayı düşünüyoruz. Fakat yer konusunda sıkıntımız var. İstediğimiz yer veya istediğimiz şekilde bir mekan bulamıyoruz. Bir yer bulur isek bu üç senede büyük bir salon yapmak hedeflerimiz arasındadır.
Hemşerilerimizi derneğimize üye olmaya davet ediyorum
Zonguldak’ta yaşayan yabancılar var ama biz kendimizi yabancı görmüyoruz. Kendimizi Zonguldaklı olarak görüyoruz. Burada en fazla nüfusu olan Trabzonlular olarak görülüyor. Devletin istatistiklerinden de bu bellidir. Fakat ben Trabzonluların nüfus yoğunluğuna rağmen üye sayımızın yeterli olmadığını düşünüyorum. Hemşerilerimizin derneğimize üye olması lazım. Şu anda Trabzonlular derneğimize üye sayımız 410 civarında. Bizim bu sayıyı artırmamız lazım. Dernek olarak her konuda muvaffak(başarılı) olduk; fakat hemşerilerimizin derneğimize üye olması konusunda başarılı olamadık.  Maalesef insanlarımız dernek üyeliğine çok sıcak bakmıyorlar. Neden olabilir? 
Bu siyasi değil; ancak ekonomik sebeplerle olabilir diye düşünüyoruz. Diğer dernek başkanlarımızla da zaman zaman görüşüyoruz. TTK’nın küçülmesiyle beraber derneklerin de küçülmesi söz konusudur. Maddi anlamda biz kira alan bir dernek olduğumuz için derneğimizi açık tutmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. Diğer konuda üyesi çok düşük olan arkadaşlarımız dernekçiliği çok zor idame ettiriyorlar.”
Ahmet Bayrak, Halkın Sesi’ne konuştu: Zonguldak’ta STK’lara destek kısıtlı!
Trabzonlular Derneği Başkanı Ahmet Bayrak, Zonguldak’ta ayrıca derneklere bürokrasi ve siyasilerden yeterince destek gelmediğini ifade etti. Bayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Bir de kültürü yaşatma adına Doğu Karadeniz’de yapılan etkinliklerde Belediyeler, Kaymakamlıklar ve  Valilikler, bizim gibi kültür faaliyeti yapan derneklere destek veriyorlar. Ama maalesef Zonguldak’ta bu kültür yok. Yerleşmemiş. Burada yük sadece dernek yönetimindeki 15 kişinin üzerinde kalıyor. Trabzonlu işadamlarımızdan destek görüyoruz. Sürekli aynı işadamlarının kapısına gitmekten de hicap duyuyoruz. Velhasıl dernekçilik zor bir meslek. Zamanınızı ayıracaksınız, her türlü fedakârlığı yapacaksınız, cebinizden para harcayacaksınız; fakat bir gün burada görevinizi tamamlayıp gittiğiniz zaman da insanlar tarafından ‘yedi, içti, gitti’ gibi algılanıyor. Bir de işin sonunda böyle yaftalamaya maruz kalma ihtimali var. İçine girip görmeden ne olduğunu nasıl bileceksiniz. Halkın Sesi vasıtasıyla Sayım hemşerilerimize derneğimize üye olmaya davet ediyoruz. Bir de diyoruz ki, gelsinler üye olsunlar, ondan sonra kurullarda verdikleri aylık 10 TL’nin hesabını sorsunlar. 
Kapıdan gireni, kapıdan çıkanı kırmamaya çalışıyoruz. İşte Sosyal Faaliyet Salon projemizi bir gerçekleştirebilirsek çok güzel olacak. Yer konusunda sıkıntımız var. Yer konusunu çözersek, binayı yapma işini Trabzonlu müteahhitlerimizle hayata geçiririz. Fakat bir türlü yer bulamıyoruz. Mesela Zonguldak’ta Trabzonlular gecesi yapıyoruz, salonlar küçük kalıyor. Üyelerimizi salon almıyor. 
Mekanlar yeterli değil, bir mekan açalım dedik yer bulamıyoruz
Mekanlar yeterli değil. Bu nedenle birkaç yıldır bu tür kültür programlarını yapmıyoruz. Salonların küçük oluşu nedeniyle yapamıyoruz. Bir salon en fazla 450 kişi alıyor. Bir etkinlikte üyelerimiz dışarıda kalıyor. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. İşte bu tür faaliyetlerin rahatça yapılabilmesi için büyük bir sosyal faaliyet salonu yaptırmak istiyoruz. Karadenizlileri biliyorsunuz horon oynamayı sever. Horon oynamak da belli bir alan gerektiriyor. Amacımız derneğimiz bünyesine geniş bir salon katmaktır. İnşallah bunu başarırız.”
Haber: Abdullah Karabacak