BEÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen İÜ Botanik Bahçesinin Müftülüğe tahsis edilerek boşaltılmasına “Benzeri bütün hareketleri sonuna kadar destekliyorum. Ülkenin tamamını talan edin. Nasıl olsa bunu yapmak için yeterli oyu aldınız” diyerek isyan etti.

Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Türkiye’nin en eski botanik bahçelerinden biri olan ve üzerinde 5 binden fazla bitki türü bulunan İstanbul Üniversitesine ait Botanik Bahçesinin İstanbul Müftülüğüne tahsisi nedeniyle boşaltılmasına isyan etti. Sözen sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Eskiden moda Almanya'dan oğlum gelecek ‘ÇIKIN’ idi. Şimdi buraya müftülük yapacağız, buraya cami yapacağız, buraya AVM yapacağız, burayı yandaş bir vakfa vereceğiz ‘ÇIKIN’ şekline döndü. İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Müftülüğe verilmek üzere tahliye ediliyor. Benzeri bütün hareketleri sonuna kadar destekliyorum. Ülkenin tamamını talan edin. Nasıl olsa bunu yapmak için yeterli oyu aldınız.” dedi.

BİLİMMİŞ, EĞİTİMMİŞ, KÜTÜPHANEYMİŞ NE GEREĞİ VAR
Sözen paylaşımında, “Başka gerekçeye ihtiyacınız yok. Hatta bütün üniversite kampüslerini boşalttırın ve fakülteleri şehir içinde apartman dairelerine yerleştirin. Hemen bahçeli kampüsleri ranta, yandaşa, talana açın. Ne gereği varmış kampüsmüş, bahçeymiş, parkmış, botanik parkıymış, arboretummuş, bilimmiş, eğitimmiş, kütüphaneymiş. Her şehirde 1 adet Millet Parkı, 1 adet de Millet Kıraathanesi herkesin her ihtiyacına fazlasıyla yeter de artar bile. Üstelik yanında bedava çay ve kek. Hatta şu konservatuvarlar, güzel sanatlar yok mu, onlara hiç tahammül edemiyorum. Hemen binalarına el koyun ve öğrencilerini sokağa atın. Hep birden tükürelim böyle sanata. Allah hükümetimizden razı olsun. Çok amin” diyerek tamamladı.

ALMAN PROF. DR. ALFRED HİLBRON TARAFINDAN 1935 YILINDA KURULDU
Türkiye'nin en eski botanik bahçelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelen Alman Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafından 1935 yılında kuruldu.  2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nden alınarak müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildi.  5 bini aşkın bitki türünün bulunduğu İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin devredilme gerekçesi, Osmanlı döneminde, bu alanda Şeyhülislamlık makamının bulunması olarak açıklandı. 

400’E YAKIN FARKLI AĞAÇ TÜRÜ İLE 5 BİN BİTKİ TÜRÜ DE YOK OLACAK
14 bin 878 metrekarelik alan üzerine kurulu bahçe, aynı zamanda, öğrenciler tarafından eğitim amaçlı olarak da kullanılıyor. Taşınması durumunda öğrencilerin ders yapabilmesi imkânsız hale gelirken 400’e yakın farklı ağaç türü ile 5 bin bitki türü de yok olacak. Türkiye'de çok nadir görünen birçok bitki türüne ev sahipliği yapan bahçe, Süleymaniye Camii’nin hemen arkasında bulunuyor.