Tarihi Belediye Sineması’nın yıllardır kapalı olduğu şehrimizde bu kez de AKM sahnesi Kültür Müdürlüğü’nden alınıp Milli Eğitime tahsis edildi… Sanat çevresi karara öfkeli  

BİR DARBE DE SANATA

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle, aralarında Zonguldak’ın bulunduğu birçok ilde, tüm kültür merkezleri, milli eğitim müdürlüklerine devredildi. 1 Şubat’tan itibaren AKM sahnesi, sadece öğrenci faaliyetlerinde kullanılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğü’nün himayesinde olacak. Buna göre herhangi bir kültürel faaliyette bulunmak isteyen kişi ya da kurum, salon için bizzat ilgili milli eğitim müdürlüklerine müracaat edecek. Milli eğitim müdürlükleriyse kendi yönergelerinde bulunan ilkelerle çatışmaması kaydıyla salon tahsisi yapabilecek. İlimizde bu kapsamda; Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi ile Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezi olmak üzere iki kültür merkezi bulunuyor.

SANAT CAMİASI ENDİŞELİ

Henüz içeriği kamuoyuna açıklanmayan protokol hayata geçerse, şehrimizdeki kültür-sanat kurumlarını büyük tehlike bekliyor. Sanat camiası, şehrimizde son derece kısıtlı imkânlarla yapılan sanatsal faaliyetlerin, sergi ve tiyatro gösterimlerinin, okul etkinlikleri gerekçe gösterilerek yapılamayacağı endişesini taşıyor. Kültür Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının değerlendirme ölçütlerinin farklı olabileceği kuşkusu da taşıyan sanatçılar, “Kültür Bakanlığı, gelenekleri nedeniyle, farklı kültürlere, nispeten de olsa açık olan bir bakanlık. Dolayısıyla muhalif dili olan, ya da sistemin ürettiği değerlerle bir şekilde çatışan ürünlerin de salonlarında sergilenmesine imkân tanıyor. Ancak milli eğitim, doğası gereği daha dar bir çerçeveye sahip. Başvuruları kendi ölçütlerine göre değerlendirirlerse, muhalif pek çok etkinliğe salon tahsisi yapılması mümkün olmayacaktır. Bu da bal gibi bir sansürdür” yorumunu yapıyor.

Aycan KARADAĞ