Eğitim Sen 2017-2018 ders yılının sona ermesinin üzerine Eğitim-Ses Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz basın açıklaması yaptı. Açıklamasında bu yıl yaşanan sınav karmaşasına değinen Yılmaz şunları söyledi: 

Bir Ders Yılı Daha Sona Ererken:

2017-2018 ders yılı sona eriyor. Yaklaşık  18 milyon öğrenci, 900 bini aşkın öğretmen ile toplamda bir milyonu aşkın eğitim emekçisi yükün büyük kısmını geride bırakarak tatile giriyorlar. Bazılarının gözünde günlerin sayıca çokluğundan dolayı büyütülen tatil tüm eğitim çalışanları, öğrenci ve velilerin tam anlamıyla hak ettikleri bir süreçtir.Öğretmenlerin sürekli tatil yaptığını söyleyen kişilerin Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı bu ülkede hala aynı kafa hüküm sürmekte olmalı ki bakanlık yetkilileri de öğretmenlerin seminer çalışmalarını tatil günleri olan  cumartesi ve pazar günlerine alarak anayasanın angarya saydığı bir işi  öğretmenlere dayatıyorlar. Genel Merkez düzeyinde yapılan  girişimler, düzenlediğimiz imza kampanyalarına bile kayıtsız kalan ilgililer hafta sonuna alınan çalışmanın hafta içinde yapılabilirliği varken ve bazı iller bunu uyguluyorken taleplerimize ilgisiz kalmaları maalesef nasıl yönetildiğimiz konusunda da bizlere ipucu vermektedir.

Bugün tatile giren eğitimci, öğrenci ve velilerimizin bitirdiğimiz ders yılının sayısal verileriyle kafasını meşgul etmek istemiyoruz. Ders yılı boyunca şu kadar sınıfta şu kadar öğrenci okudu ve öğrenci başına şu kadar harcama yapıldı ya da yapılmadı gibi istatistiki veriler ile uzun uzun uğraşmayacağız. Birilerinin ekonomik krizin üstünü erken seçim ile örtmeye, yayımı ertelenen  kılavuzu ile sonuçlarının açıklanması seçim sonrasına ötelenen sınavlardan da bahsetmeyeceğiz. KALDIRIYORUZ diye bolca reklam yapılan ancak öğrenci seçmek değil elemek için yapıldığı açıkça belli olan; tabiri caizdir en kazık soruların sorulduğu Liselere Giriş Sınav sonuçlarına göre çocuklarımızın sınavı sonrasında bir meslek lisesi ve bir de İmam Hatip Lisesi tercihinde bulunmak zorunda olduğunu, yoksa tercihlerinizin kabul edilmeyeceğini söylemeden geçemeyeceğiz. Bunu iş işten geçtikten sonra değil taa başından beri söyledik, söylüyoruz; hükümetin tüm uğraşlarına rağmen dolduramadığı İmam Hatipler için bu yolu tercih ettiğini anlatamadık.

Tüm yıl boyunca genel olarak ülkemizin hemen her köşesinde olanın bitenin hemen aynısını yaşadık. Çocuk istismarlarının yanında ilimizde   istismar faydacılarını da gördük.. İftiralar ile çalışma arkadaşlarını karalamaya çalışanların korunduğu, istismar karalaması ile iftiraya  uğrayanların mahkemenin  beraat kararlarına rağmen görevine başlatılmayanları da gördük.

Liyakatsizliğin had safhaya düştüğü ülkemizde, yandaşlığın pespayesizliğini alabildiğine yaşadık. Haksızlığa karşı duran, karşı çıkan EĞİTİM SEN’ li ya da KESK’ li olunca ihraca varıncaya kadar en ağır cezalar,hırsızlık yapan yandaş ise  ‘bir daha yapma, tamam mı ‘ der gibi mahçup tavırlar.

Bizler ‘belki’ diyerek ve az da olsa umut etme hakkımızı kullanarak hem sorunlarımızı anlatalım hem de samimiyet testinde yanıltan biz olmayalım diye göreve başladığında Milli Eğitim Müdürünü ziyarete gittiğimizde;

-Yapılan yer değiştirmeler ile atamaların yalnızca kaç puanla gerçekleştiğinin duyurulmasını istedik. Ancak kendileri basına da yansıdığı kadarıyla okul müdürleri aracılığıyla velilerin ikna edilerek çocukların hafızlık eğitiminden geçmesi için yerel medyada yer aramakla uğraşıyordu.

- Bizler için çok basit bir istemdi ve  Kozlu ilçesi öğretmenlere her ayın 3 ya da dördünde ek ders ücretlerinin ödenmesini sağlarken son üç aydır her ayın 7 ya da 8’ inde yapılan ödemeler nedeniyle öğretmenler mağdur edilmekte olduğu söyledik, ancak herhalde kendileri  23 Nisan töreni provalarında  şarkıda geçen ‘Atatürk çocuklarıyız’ deyişini ‘Allahın çocuklarıyız ya da Türkiye çocuklarıyız’ şeklinde değiştirerek göreve başlar başlamaz ziyaret ettikleri  partide yarattığı tebessümü nasıl krediye dönüştürebiliriz planları yapmaktaydılar.

Dahası kendilerini ziyaretimizde Sakarya EĞİTİM SEN’ li dostlarımızın vedalaşmaları sırasında ‘sizlerin ayrılmasına üzülüyoruz’ deyişlerini hatırlayarak  Turgut ÖZBEK’ in ayrılışına çok üzüldüğümüzü belirtiyor ve herkese dilediğince  tatil diliyoruz.