Zonguldak Belediye Meclisi, 2017 yılı ilk toplantısında sinirler gerildi, meclis üyeleri masaları yumrukladı, ihanet tartışmaları toplantıya damga vurdu

BİRBİRLERİNE ‘İHANETLE’ SUÇLADILAR

Zonguldak Belediye Meclis Ocak ayı ilk birleşiminde AKP’li ve CHP’li meclis üyeleri arasında ‘ihanet’ tartışması çıktı. Katı atık bedellerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili madde üzerinde görüş ayrılığına düşen CHP ve AKP’li üyeler arasında sözlü tartışma yaşanırken AKP’li meclis üyeleri yanlarında getirdikleri dövizlerle Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i protesto etti. CHP'li Gökhan Demir ile AKP Mustafa Çağlayan'ın arasında yükselen gerilime diğer üyeler müdahale ederken CHP’li Demir tartışma sırasında koltuğundan kalkarak masayı yumrukladı. Sözlü tartışmaları durdurmakta zorlanan Başkan Akdemir ise yerinden bir anda fırlayarak ‘uslup’ konusunda meclis üyelerini uzun süre uyardı.

TARTIŞMADA MASALAR YUMRUKLANDI

Katı atık bedelleri arasında adaletsizlik olduğunu belirten AKP’li üyelerden Abdullah Karagüzel’in CHP’li Belediye yönetimini kente ihanet etmekle suçlaması üzerine yükselen gerilim CHP’li Gökhan Demir masayı yumruklayarak AKP’li Mustafa Çağlayan’ın konuşması sırasında, “Sizi kaale almıyoruz. Senin yaşın kadar benim olmuşluğum var. Şov yapıp durma burada” demesi üzerine oldukça yükseldi. Bunun üzerine Çağlayan ise, “Sen kaale alsan ne olacak almasan ne olacak. Millet oy vermiş bize getirmiş buraya. Bağırarak konuşma bana” ifadelerine yer verdi. CHP’li Cavit Zülfikar ise 2002 yılında AKP’nin iktidara gelmesinden sonra Zonguldak’ın kaybettiklerini kısa bir şekilde anlatarak, “Biz değil siz ihanet ediyorsunuz bu kente” dedi.

“BENİM AYAĞA KALKMAM NİYE SİZE DOKUNUYOR?”

Başkan Akdemir’in tartışmalar sırasında oturduğu koltuktan sinirli bir şekilde kalkarak üyeleri susturmaya çalışması nedeniyle AKP’li üyelerden Karagüzel, “Niye ayağa kalkıyorsun. Hem üslup diyorsun hem ayağa kalkıp bize tepki gösteriyorsun” demesi şeklidne cevap vermesi sonrası Akdemir, “Benim ayağa kalkmam niye size dokunuyor?” ifadelerine yer verdi. Bunun üzerine CHP’li Gökhan Demir ise, “Seçilmiş bir belediye başkanına ‘sen’ diye hitap edemezsin. Ortalığı karıştıran sensin. Kalkıp kalkmamasına laf etme” şeklinde cevap verdi. Tartışma Başkan Akdemir’in hiçbir meclis üyesine söz vermemesi sonrasında son buldu. Madde ise oy çokluğuyla kabul edildi.

 “VATANDAŞ BU RAKAMLARI NASIL ÖDEYECEK?”

Yapılan görüşmede katı atık bedellerinin çok yüksek rakam olduğunu belirten Karagüzel, “18 Kasım’daki mecliste bu konuyu erteleyelim bunun üzerinde tekrar konuşalım dediniz ve bizim önerimizi kabul etmediniz. Sonra alelacele olağanüstü toplanmak istediniz sonra yapılandırmayı kaçırdığınız için iptal ettiniz. Elimizde 2 tane tarife var. Bu 2 tarifede vatandaşın ödediği 35 bin TL çöp vergisi diğerinde 26 bin TL oluyor. Sıradan bir kafe mahalledeki kahve 2 bin TL ile 10 bin TL arası çöp vergisi ödeyecek. Bir market yaklaşık 20 bin TL vergi verecek. Bu rakamları bu vatandaşlar kaldıramaz. Kısa ve basit bir çalışmayla birçok mükellefin kayıt dışı olduğu ortaya çıkıyor. Kayıp kaçaklarla iligli üzerinize düşeni yapmıyorsunuz, personeli çalıştırmıyorsunuz sonra da arkasında durmuyorsunuz. Bu memlekette ne yürünebiliyor ne arabayla gidilebiliyor ne nefes alınıyor. Böylesine bir şehre bu rakamlar çok fazla” dedi.

“1 TON BERTARAF 180 BİN TL”

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevat Bulut, bu konuşmanın üzerine söz alarak 1 ton katı atığın bertaraf bedelinin yaklaşık 180 bin TL olduğunu ve bunun için katı atık bedellerinin fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, “Ben gündem dışı bir konuşma istiyordum ama tabiî ki Abdullah Bey’in konuşmasına cevap vereceğim. Biz komisyon olarak çalışıyoruz. Katı atık 1günlük iş değil. Biz göreve geldiğimizde katı atık tarifesi diye bir şey yoktu. Mükellef tespitlerinde idarenin hatası olabilir ama biz bu hataları en aza indirmeye çalışıyoruz. Tarifenin yüzde 100 doğruluğu yoktur ve tarife doğruya en yakın olanıdır. Yapılandırmada bizim belediyemizin bir suçu yok. Kanun koyucu yapılandırmayı yaparken vergiyi bunların dışında tuttu. Vergi dairesine 100 TL borcu olan bir vatandaş dava açtığında ben sizin verginizin yüzde 50’sini indiriyorum dedi. Fakat bunu belediyeleri dahil etmedi. Bende bunların yüksek olduğunu diyorum. Kanun ve yönetmelik bana ne diyorsa ben onu diyorum. Çankaya’nın en güzel yeri ile Dilaver’deki kahvenin yönetmeliğe göre hiçbir farkı yok. Tarifeyi yapan kişi yönetmeliğe uymak zorunda. Biz göreve geldiğimiz 100’ün üzerinde dava vardı ve bu davalar yönetmeliğe uygun uygulama yapılmadığı için vardı. Eğer biz aynı uygulamaya devam etseydik 144 davamız vardı. Bakın maliyetler de çok yüksek. 1 ton katı atın tahliye bedeli 180 bin TL civarında. Bende rakamları en adil şekilde dağıtmak zorundayım. Vatandaşın hakkını korurken belediyelerin de haklarını korumak zorundayız. Yasa tarifeler yönetmeliğe göre yapılmalı demektedir ve bizde onu yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“DAİRESİNE İADE EDELİM”

Maddenin dairesine iade ederek tekrar komisyonda tartışılması gerektiğine vurgu yapan AKP’li Çağlayan, “Biz eğer buna itiraz etmemiş olsaydık, Aralık ayında bu tarife geçmiş olacaktı ve Ocak ayından itibaren mükellefler kesinleşmiş borçlu olacaktı. Aralık ile bugünü karşılaştırdığımızda bazı esnaflarda 10 bin, bazılarında 6 bin TL fiyat düşümüne gidildi. Demek ki 15 günlük bir çalışmada kaçak mükelleflerin biraz düzeltildiğinde rakamlar düşüyor. Kanun koyucu birebir uygulayın demiyor, uyum sağlayın diyor. Biz buna uyum sağlayıp bir geçiş süreci yapalım ve birebir oturtalım bunu. Kaçak diye tabir edilenleri tespit edip hepsini sisteme dahil edelim. Biz bu durumda esnaflarımızı aylık bin TL civarında borçlandıracağız belediyeye. Bu olmamalı. Biz bunu dairesine iade edip tekrardan görüşelim” dedi.

“TRANSFER İSTASYONU BİLE YAPAMADINIZ”

Karşılıklı konuşmayla devam eden tartışmada Zonguldak Belediyesi’nin halen çöp için transfer istasyonu bile yapamadığını belirterek, “Bu yaptığınız iş bu şehri tüketen bir iş. 30-40 bin TL çöp vergisini kim ödeyebilecek. Ben yaptım oldu diyerek bunu yapamazsınız. Yönetmelik diyorsunuz ama yönetmelik eksenli bu belediye üzerine düşeni yapıyor mu? Yapmıyor. Sizin hala transfer istasyonu bile yapamadınız. Bir tane harita mühendisi imza atmadı diye bunu yapamıyorsunuz. Biz sizi uyarıyoruz. Zonguldak’ı yaşanılamaz hale getiriyorsunuz. Laftan anlamıyorsunuz, ihanet ediyorsunuz bu şehre. Laftan anlamıyorsunuz bari böyle konuşuruz” şeklinde konuştu.

“SİZİ KAALE ALMIYORUZ”

Tartışmaların karşılıklı olarak devam etmesine sinirlenen CHP’li Gökhan Demir, masayı yumruklayarak yaptığı konuşmasında AKP’li üyeleri kaale almadıklarını belirterek, “Senin yaşın kadar benim unutmuşluğum var bırak şov yapmayı nerde soyunduysan orda giyin. 1400 TL asgari ücret yapıp vatandaşla dalga geçen siz değil misiniz? Bize mi öğretmeye kalkıyorsunuz vatandaşa sahip çıkmayı. Şov yapıp durma burada” dedi.

“ALIN ZONGULDAK’IN DURUMU”

Bu konuşmanın üzerine CHP’li meclis üyesi Cavit Zülfikar ise, 2002 yılında AKP’nin iktidara geldikten sonra Zonguldak’ın durumunu kısaca özetleyerek, “2002 Kasım’da göreve geldiniz Zonguldak gelişmişlikte 9. Sıradan 20. Sıraya düştü. TTK’da 18 bin işçi çalışıyordu bugün 7 bin kişiye düştü. ERDEMİR’de 9 bin işçi çalışıyordu bugün 200-250 kişi çalışıyordu. Redevansta 6 bin kişiden 300’e düştü. Veysel Atasoy bugün partisine oy vermedi. 3 tane bölge müdürlüğünü buraya getirdi sizin zamanınızda Zonguldak’tan gitti. Orman Bölge Müdürlüğü, Liman Bölge Müdürlüğü buradan gitti.  Sizin döneminizde bunlar gitti. Siz mi ihanet ettiniz biz mi ihanet ettik. Bizim belediye olarak sıkıntılarımız var. Sizin belediye başkanlığınız döneminde ben sendika başkanıydım. Sizin belediye başkanınıza yaptığınız eziyetleri ben iyi biliyorum. Bu kente kim ihanet etmiş bakın siz görün. Bu kente ihaneti siz ettiniz biz etmedik” dedi. Karşılıklı tartışmalarla geçen görüşme sonrasında Başkan Akdemir, konuşmaları keserek oylamaya geçti. Oylama 16 kabul, 13 red oyu alarak kabul edildi.

DENETLEME KOMİSYONU KURULDU

Toplantıda, diğer maddelerdeki görüşmeler tamamladıktan sonra 2016 Mali Yılı Gelir ve Giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi için Denetim Komisyonuna üye seçimi de gerçekleştirildi. CHP’li grubu Cevat Bulut, Emine Uzun ve Lale Karakulak’ı önerirken, AKP’li meclis üyeleri ise Mustafa Çağlayan ve Abdullah Karagüzel’i önerdi. Kapalı usulle yapılan oylama sonrasında Cevat Bulut 19, Emine Uzun 17, Lale Karakulak 17, Mustafa Çağlayan ve Abdullah Karagüzel 10 oy alarak Denetim Komisyonuna üye olarak seçildiler. Öte yandan seçimde aday olmayan Hasan Çağlar Gürol, Ümit Bozkurt ve Tahsin Erdem ve Turan Demirtaş’a 1, Gökhan Emrah Karaaslan ve Havva Yılmaz’a 5 oy çıkarken 1 oy da boş olarak kullanıldı. (Umut ERSES)










İşte Ocak ayı ilk toplantı gündemi: 

01-Yoklama ve açılış. 

02-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 21.11.2016 tarih ve 350 sayılı, Merkez/Olukyanı Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan İbrahim Kılıç tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki Trafik Komisyonu Raporu. 

03-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 21.11.2016 tarih ve 351 sayılı, Merkez/Ayvatlar Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Ahmet Akyol tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki Trafik Komisyonu Raporu. 

04-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 21.11.2016 tarih ve 352 sayılı, Merkez/Taşçılar Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Ramazan Kart tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki Trafik Komisyonu Raporu. 

05-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 21.11.2016 tarih ve 353 sayılı, Merkez/Karapınar Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Cevdet Ayyıldız tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki Trafik Komisyonu Raporu.

 06-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 21.11.2016 tarih ve 354 sayılı, Merkez/Alancık Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Erol Alkan tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki Trafik Komisyonu Raporu. 

07-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 21.11.2016 tarih ve 355 sayılı, Merkez/Saraycık Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Ali Yıldırım tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki Trafik Komisyonu Raporu.

 08-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 22.11.2016 tarih ve 366 sayılı, Merkez/Taşçılar Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Tayyip Akalın tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki Trafik Komisyonu Raporu. 

09-Belediye Meclis Üyeleri Abdullah Karagüzel, Mustafa Çağlayan, Havva Yılmaz ve Ümit Bozkurt tarafından verilen Belediyemizin 2017 Yılı Gelir Tarifesinde bulunan “Katı Atık Bertaraf Bedelleri”nin yeniden değerlendirilmesi talebi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu. 

10-İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün Zonguldak Merkez Karaelmas Mahallesi, 419 ada, 4 parsel numaralı taşınmaz üzerinde imar planı tadilatı hakkındaki İmar Komisyonu Raporu. 

11-İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün Zonguldak Merkez İlçe kapsamında muhtelif yerlerde Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından yapılması düşünülen 7 adet trafo yerine ait imar planı tadilatı hakkındaki İmar Komisyonu Raporu.

 12-Zabıta Müdürlüğünün 12.12.2016 tarih ve 60 sayılı, Belediyemiz Yaş Sebze ve Meyve Toptancı Halinde ticari faaliyet gösterenlerle ilgili teminat bedelinin yeniden belirlenmesi hakkındaki yazısı.

 13-İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 15.12.2016 tarih ve 332 sayılı, Belediyemizde sözleşmeli personel olarak görev yapmakta olan Av.Deniz Balekoğlu’nun 2017 yılında alacağı ücretin ve ek ödemenin tespiti hakkındaki yazısı. 

14-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 420 sayılı, Belediyemiz 2017 Yılı Gelir Tarifesine “D4 Uygunluk Belgesi” adı altında yeni bir tarife eklenmesi hakkındaki yazısı. 

15-İtfaiye Müdürlüğünün 27.12.2016 tarih ve 157 sayılı, Belediyemizde görev yapmakta olan Memur İtfaiye Personellerin 2017 yılı içerisinde fazla çalışma ücretlerinin tespiti hakkındaki yazısı. 

16-Zabıta Müdürlüğünün 27.12.2016 tarih ve 375 sayılı, Belediyemizde görev yapmakta olan Memur Zabıta Personellerin 2017 yılı içerisinde fazla çalışma ücretlerinin tespiti hakkındaki yazısı.

17-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 418 sayılı, Site Dolmuş Durağı yeni güzergah talepleri hakkındaki yazısı. 

18-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 419 sayılı, İncivez Dolmuş Durağı yeni güzergah talepleri hakkındaki yazısı. 

19-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 26.12.2016 tarih ve 441 sayılı, Zonguldak-Kozlu arasında üst yoldan yolcu taşımacılığı yapan Kozlu minibüslerinin Zonguldak Belediyesi sınırları içerisinde yolcu indirme/bindirme esasları ile duraklarının belirlenmesi hakkındaki yazısı.

 20-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 26.12.2016 tarih ve 442 sayılı, Zonguldak-Kilimli arasında üst yoldan yolcu taşımacılığı yapan Kilimli Belediyesi Özel Halk otobüslerinin Zonguldak Belediyesi sınırları içerisinde yolcu indirme/bindirme esasları ile duraklarının belirlenmesi hakkındaki yazısı.  

21-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 434 sayılı, Asma dolmuş hattında 67 M 0206 plakaya bağlı hattın İbrahim Gül adına tescili ve 2006 model Otokar markalı aracına da ruhsat verilmesi talebi hakkındaki yazısı. 

22-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 429 sayılı, Güdüllü Köyü dolmuş hattında 67 M 3329 plakaya bağlı hattın Nail Sarıkaya adına tescili talebi hakkındaki yazısı. 

23-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 416 sayılı, Kapuz dolmuş hattında 67 M 0101 plakaya bağlı hattın Meral Çolak adına tescili ve 2009 model BMC markalı aracına ruhsat verilmesi talebi hakkındaki yazısı. 

24-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 417 sayılı, Site dolmuş hattında 67 M 0181 plakaya bağlı hattın Yıldız Yüksel adına tescili ve verasetle intikal sebebiyle de 2003 model Otokar markalı aracına ruhsat verilmesi talebi hakkındaki yazısı. 

25-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 415 sayılı, Kapuz dolmuş hattında 67 M 0227 plakaya bağlı hattın İsmail Çekiç adına tescili ve 2007 model BMC markalı aracına ruhsat verilmesi talebi hakkındaki yazısı. 

26-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 414 sayılı, Karaelmas 88 Evler dolmuş hattında 0349 plakaya bağlı hattın Erol Kıyak adına tescili ve 2005 model Otokar markalı aracına ruhsat verilmesi talebi hakkındaki yazısı.

 27-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 421 sayılı, 67 TE 050 plakalı araç ile Zonguldak-Ereğli güzergahında ticari yolcu taşımacılığı yapan Gülsevim Sağlam tarafından yapılan araç değişikliği talebi hakkındaki yazısı. 

28-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 422 sayılı, Merkez/Saraycık Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan İrfan Yıldırım tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki yazısı. 

29-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 423 sayılı, Merkez/Sapça Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Azmi Kahveci tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki yazısı.

 30-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 424 sayılı, Merkez/Osmanlı Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Halil Demir tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki yazısı.

 31-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 425 sayılı, Merkez/Karadere Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Metin Arslan tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki yazısı. 

32-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 426 sayılı, Merkez/Kumtarla Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Erdoğan Köse tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki yazısı. 

33-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 427 sayılı, Merkez/Sofular Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Yücel Demircioğlu tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki yazısı. 

34-Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 19.12.2016 tarih ve 428 sayılı, Merkez/Çağlı Köyü – Zonguldak arası yolcu taşımacılığı yapan Sebahattin Gebedek tarafından yapılan D4 Yetki Belgesi talebi hakkındaki yazısı. 

35-İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 21.12.2016 tarih ve 277 sayılı, Zonguldak İli Merkez İlçe Tepebaşı Mahallesi 455 ada, 15 parsele ilişkin 09.11.2016 tarihinde askıya çıkarılan plan tadilatına, TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği tarafından yapılan itiraz hakkındaki yazısı. 

36-İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 21.12.2016 tarih ve 278 sayılı, Zonguldak İli Merkez İlçe İncivez Mahallesinde bulunan 1584 ada, 1-2-3-4-5-6-7-8-9 parseller ve 1585 ada, 1-2-3-4-5-6-7 parselleri kapsayan, Üniversite Caddesi üzerinde Bülent Ecevit Üniversitesi alt kapı girişinden İncivez minibüs duraklarına kadar gelen yolun güneyindeki 2.4 ha büyüklüğündeki alana ilişkin 09.11.2016 tarihinde askıya çıkan plan tadilatına TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği tarafından yapılan itiraz hakkındaki yazısı. 

37-İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 21.12.2016 tarih ve 279 sayılı, Zonguldak İli Merkez İlçe Asma Mahallesinde (Asma Mahallesi Muhtarlığı karşısı) Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından yapılması düşünülen 1 adet trafo yerine ait imar planı tadilatı hakkındaki yazısı. 

38-Yazı İşleri Müdürlüğünün 15.12.2016 tarih ve 88 sayılı, Belediyemizin 2016 Mali Yılı Gelir ve Giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetimi için Denetim Komisyonuna üye seçimi hakkındaki yazısı.