Zonguldak Valiliği’nin Çaycuma’nın Çayır köyünde bulunan mağara ve çevresini doğa ve kültür turizmine açmak için açıkladığı “Çayır Köyü Ekolojik Odağı” Projesi alanına çok yakın bir noktada taşocağı izni verilmesi kafaları karıştırdı.

ÜZERİNDEN BİR HAFTA GEÇMEDEN PROJE KADÜK OLDU

Zonguldak Valiliği ildeki turizmin geliştirilmesi için 16 vizyon proje açıkladı. “2023 Turizm Hedeflerine Doğru Zonguldak'ta Doğa Ve Kültür Turizmi” başlıklı çalışmada yer alanlardan biri de “Çayırköy Ekolojik Odağı” projesiydi. Proje kapsamında, Çayır köyünde bulunan mağara ve çevresindeki ekolojik değerlerin doğa turizmine açılması amaçlanıyordu. Projenin kamuoyuna duyurulmasının üzerinden bir hafta bile geçmeden bölgedeki tamamım ormanlık alan içinde açılmak istenen taşocağına izin verilmesi kafaları karıştırdı. Kalafatlı, Kadıoğlu, Güdüllü, Çayır köyü muhtarlarıyla çevre örgütlerinin başkanları Zonguldak Valiliğine dilekçe vererek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yeterli bulduğu ÇED Raporu’na itiraz etti.

 

HALKIN İTİRAZLARI DİKKATE ALINMADI

Alagözler Kum Çakıl Tic. Ve San. A.Ş., Çaycuma İlçesi, Güdüllü Köyü’nde 200904646 No’lu sahadaki 10,36 ha alanda Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi işletmeciliği için bir ÇED Raporu hazırladı. Yatırım izni için başvuru anlamına gelen rapora civarda yaşayan vatandaşların hem halk katılım toplantısında, hem de Ankara’daki İnceleme Değerlendirme Kurulu toplantısında yoğun şekilde itiraz etmesine karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeterli bularak yatırımın önünü açtı. Taşocağının yıllık üretim miktarı 1.000.000 ton olurken 5.750 m2’lik alanda kırma-eleme tesisi kurulacak. 200 m güneydoğusunda Kara Dere, 2,8 km kuzeybatısında Çayır Köy Mağarası, 2,7 km güneyinde Göldağı Tabiat Parkı, 150 m kuzeyinde Ereğli- Bartın Doğalgaz Boru Hattı bulunan bir alanda bu faaliyetin yapılacak olması çevre örgütleriyle mahalle muhtarlarını ayağa kaldırdı.

 

EKOLOJİK ODAK OLMA ÖZELLİĞİ KAYBOLACAK

Taşocağının çevrenin doğal dokusunu, peyzaj özelliklerini bozacağını iddia eden muhtar ve çevreciler,  “Bizzat Zonguldak Valiliğinin geliştirdiği ‘ekolojik odak’ olma özelliği kaybolacak, Valiliğin projesi daha başlamadan kadük hale gelecektir. Taşocağı gerek lokasyonu, gerekse işletmecilik tekniği açısından Valilikçe belirlenen ilimizin gelişim perspektifine, stratejik hedeflerine aykırıdır. Proje sahasının doğalgaz ana hattına 150 metre uzaklıkta olması çevre ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Tesis Çayır köyünde yaşayan 865, Güdüllü’de yaşayan 312,  Sapça’da 268, Sofular’da yaşayan 268 vatandaşımızın hayatını olumsuz etkileyecek, toz ve gürültüye maruz bırakacak, tarım alanlarını tahrip edecektir” diyerek Valiliğe itiraz dilekçesi verdi.