Zonguldak Belediyesi 2017 yılı Performans Programı meclis üyeleri arasında tartışmaya neden oldu. CHP’den bir süre önce ihraç edilen meclis üyesi Turan Demirtaş sorduğu sorulara cevap verilmemesine sinirlendi

 “BİZİ BİR YERİNİZE TAKMIYORSUNUZ!”

Zonguldak Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan 2017 yılı Performans Programı karşılıklı atışmalara neden olurken mecliste sinirler gerildi. Hazırlanan raporla ilgili ilk olarak söz alan bağımsız meclis üyesi Turan Demirtaş, belediyenin şeffaf belediyecilik anlayışından çok uzak olduğunu ve meclis üyesi olarak daha belediyeden çalışan taşeron işçi sayısını bile bilmediklerini söyleyerek topa tuttu. Sorularına cevap veren Akdemir’in bazı bilgileri paylaşamayacaklarını vurgulaması üzerine Demirtaş bir anda ayağa kalkarak, “Siz bazı bilgiler verilmeyebilir diyorsunuz. Bunu hangi yasaya göre vermiyorsunuz. Bu meclis üyesini bir yerine takmamak gibi olur. Böyle olursa ben daha ağırını kullanacağım. Bana yasayla konuşun” şeklinde çıkıştı.

MUHALİF ÜYELERİN KONUŞMASI SİNİRLERİ GERDİ

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in kesin ve net olarak cevap verememesi üzerine sinirler gerilirken AKP Grubu adına konuşan Abdullah Karagüzel,Akdemir’in yıllardır Zonguldak’a dişe dokunur tek bir çivi bile çalışmadığını iddia etti. Karagüzel’in ardından konuşan AKP’li Mustafa Çağlayan ise, “Bu performans programı ilçe ve belde belediyesi için çok küçük ama ne il belediyesi için Zonguldak için büyük. Siz son 30 yılın en iyi belediye başkanıyım dediniz. İlçe belediyeleri için küçük olan bir program sayenizde Zonguldak Belediyesi için büyük bir program oldu” ifadelerine yerdi.

İşte mecliste sinirlerin gerilmesine neden olan o konuşma;

Turan DEMİRTAŞ: Performans programıyla ilgili sorular sormak istiyorum. Programın 31. Sayfasında belediyeyi şeffaf bir yapıya kavuşturmak olduğunu yazmışsınız. Meclis üyesi belediye ve belediye işleriyle olarak belediyenin hangi birimlerinde kaç taşeron işçileri çalışıyor, isimlerini ve fiilen yaptıkları görev nelerdir diye soruyoruz bugün dahil 36 gün geçtiği halde cevap vermiyoruz. Şeffaf belediyecilik bumu. CHP’nin şeffaf belediyecilik anlayışı bu mu? Sisin nasıl bir şeffaf belediyecilik istediğinizi merak ediyorum.  32. sayfada katılımcı bütçe uygulamasına başlanacaktır deniliyor. Bu cümleyi yıllardır yazıyorsunuz ama bir türlü başlamıyorsunuz. Katılımcı bütçe, bütçeyi denkleştiren rakamlara göre hazırlamaktır. Yatırım ve çalışma programlarını tüm mahallelerde kurulan sandıklarda ortaya çıkan önceliklere göre hazırlamaktır. Halkın öncelikleri belirlenir ve onlara göre değerlendirilip Zonguldak’ın öncelikleri belirlenemez. Katılımcı bütçe bunu demektir. Biz bunlardır bunu yıllardır konuşuyoruz. Yıllardır uygulamaya başlanacaktır dediğiniz halde neden başlamıyorsunuz. Zonguldaklıların gerçeklenenleri öğrenmesinden ve harcananları açıklamaktan mı korkuyorsunuz?

Muharrem AKDEMİR: Sen soruyu hem soruyorsun hem cevaplıyorsun. Bırak cevabını bırak ben vereyim.

Turan DEMİRTAŞ: 73. sayfada 2016 yılı sonuna kadar kentsel dönüşüm projeleri üretilecektir diyorsunuz. Belediyeyi çok büyük imkanlar tanıyan kentsel dönüşüm yasası 2010 yılının haziran ayında çıktı. Ama bugüne kadar kentsel dönüşüm alanı olarak belirleyip yürürlüğe konulan 1 tane bile dönüşüm alanı üretmediniz. Şimdi soruyorum. Olmayan dönüşüm alanına şimdi ne projesini nasıl üreteceksiniz. Bakın buna dikkat edin. Olmayan dönüşüm alanına ne ve nasıl üreteceksiniz? Bu sorularımın cevabını istiyorum ve sözü size bırakıyorum.

Muharrem AKDEMİR: Teveccüh verdiniz sözü bıraktınız teşekkür ediyorum.  Biz hiçbir şekilde gizlilik ile ilgili asla ve asla bir sorunuz olmamıştır. Bu yorum açık bir konudur. Kaldı ki bizler belediyemizin internet sayfasında çalışmalarımızın tamamını rahat bir şekilde anlatıyoruz. Bunu halkımıza da sunuyoruz. Bazı bilgiler istenebilir ama devlette bir hiyerarşik düzen vardır. İstenilen bilgiler her zaman net olarak verilmeyebilir. Katılımcı bütçe uygulamasını biz yapıyoruz. STK’lar ile ilgili de birçok kez toplantı yaptık. Özellikle mahalle muhtarlarımız hizmetlerin aktarılması konusunda bize çok destek oluyoruz. Muhtarların düşüncesi mahalle sandığından daha önemlidir. 19 mahallenin muhtarına da teşekkür ediyorum. Muhtarlarımızın tamamı kendi mahallelerinde en ince ayrıntısına kadar hizmet gelsin istiyorlar. Her gün bizim kapımızı halkın adına aşındırıyorlar. Bizlerde bunları notlar alıyoruz. Günlük notlarla birlikte katılımcı uygulamayı mutlaka uyguluyor hatta üzerine çıkıyoruz. Mahallelerde ihtiyaçları belirlemek adına sandık uygulamasını daha öncede yapıldı. Şimdi anket çalışmasını muhtarlarla birlikte şeffaf bir şekilde yapıyoruz. Halkın hizmet istekleri bazen farklılaşabiliyor. Fakat muhtarlarımız genel kurallar içerisinde tüm isteklerini rahatlıkla bize söyleyebiliyorlar. Kentsel dönüşüme gelince de yasa 2010’da çıktı doğrudur. Ben 2011 yılında göreve başladım. Bununla ilgili bizler Gülsüm Hanım’a görev verdik ve takibini yapıyoruz. Gülsüm Hanım Pazartesi günü hazırlayın ve Turan Bey’e sunalım. Bizde laf yok. Biz icraatı gösteririz sıkıntı yok. Bende laf değil iş var.

Mevlüde YALÇINER: Bende Turan Demirtaş ağabeyimizin performans konusundaki dediği konularla aynı düşüncelerdeyiz. 2015-2016 yıllarından bu yana belediyemizin devamlı hizmet görüşmelerinde hep destek verdik. Fakat geldiğimiz noktada Zonguldak halkının ve kamuoyunun memnuniyetsizliği ortada. Bu anlamda performansın düşük olduğunu ve 2016-2017-2018 tahmini bütçelerin bu yılki yapılan tahmini bütçenin çok uçuk olarak görüyoruz. Belediyenin performansın düşük olduğunu düşünüyoruz.

Salih ALEMDAR: MHP olarak biz belediye bütçesine hep destek verdi. Halk memnun değil. Ortada yapılan ne kamuoyunda ne vatandaşlarda öyle bir görüş yok. Hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz ve karşımızda başarısız bir belediye var. 5 yıllık stratejik görüşe göre bir performans ve bütçe yapılır. Geçmişte verilen rakamlar bugünde kopyala yapıştır şeklinde yapılmış. 2017 yılında belediyemiz şu performans değerlerine göre şunu yapacağız demesi lazımken hep 2019 yılına atıfta bulunuyor. Hedefiniz 2017 yılında yapılması gerekenlerdir. Burası bir il belediyesi. Makine araç sayısına baktığımızda Zonguldak’ın sorunlarına karşılık verecek araç yok. Araç sayısına bakıyoruz 45 tane araç sayısı var. Kiralanan araç sayısına ve rakamlara baktığımızda buna çok fazla para harcanıyor. Biz ekonomisi çok iyi olan bir belediye miyiz de 41 tane kiralık araç var. Bu araçlar nerede nasıl kullanıyor. Alanda çalışacak müdürlüklerin araca ihtiyacı var ama keyfi araç kiralamaları da var. Tabi ki güzel bir performans çalışması yapılmış ama önümüze koyuyoruz ama CHP meclis üyeleri veya biz bunları anlayacak mıyız bakıyoruz hayır.

Abdullah KARAGÜZEL: Hazırlanan performans raporunda yeni bir şey yok. Deveye sormuşlar neren eğri diye benim doğru yerim yok demiş. Aynı durum bu raporda var. Elle tutulan bir şey yok. Sıradan hazırlanmış bir rapor önümüzde. Sizin belediye olarak hazırladığınız bir şey yok. Kentsel Dönüşüm yazmışsınız bir çok il kenti almış götürmüş. Şimdi bakıyoruz bizde bir şey yok. Her performansta lavuar alanı var ama bakıyoruz tabloya hiçbir emek yok. Kitapçık güzel, belediyenin logosu ve bizim resimlerimiz var. Ama şehrin kalitesini arttıracak bir şey yok. Sizin Zonguldak’ta kattığınız bir şey yok. 1 tane eseriniz var oda Valiliğin önündeki kuş heykeli. Başka neyiniz var. Yaptığınız yollar şimdi kasis içinde. Eylül Ekim ayı geldiğinde müdürlükler arası aktarma yapıyoruz ama plan ve plansızlık almış başını gidiyor.

Turan DEMİRTAŞ: Verdiğiniz cevapları pek anlayamadım. Ben meclis üyesi olarak bir soru sordum. Belediye ve bütçe ile ilgili bir soru sordum. Belediyenin hangi birimlerinde kaç taşeron işçisi çalışıyor ve isimleri ile yaptıkları görevler nelerdir dedim. Siz bazı bilgiler verilmeyebilir diyorsunuz. Bunu hangi yasaya göre vermiyorsunuz. Bu meclis üyesini bir yerine takmamak gibi olur. Böyle olursa ben daha ağırını kullanacağım. Bana yasayla konuşun. Bu meclis keyfi idare edilecek bir yer değildir. Siz lütfen cevap verilmez demenizi bir yasaya dayatınız. Siz katılımcı bütçenin ne demek olduğunu bilmiyorsunuz. Katılımcı bütçe muhtarlarla değil sandıkla olur. Sadece kafa sallıyorsunuz ama ne anlıyorsunuz. Biliyorum diyorsunuz ama hem bilmiyor hem de bilmek istemiyorsunuz. Çünkü sandığı koyarsanız halkın önüne paraların nereye gittiğini halk görecek. Siz korkuyorsunuz. Siz kendi tapulu arazilerinizi bile kullanamıyorsunuz. Ben anlatıyorum. Program gerçekçi bir program değildir. Sadece Zonguldak halkını oyalamayı gösteriyor. Buna onay vermek Zonguldak halkına ciddiyetsizlikle oyalamaktan başka bir şey değildir.

Muharrem AKDEMİR: Bazı kelimelerinizi tenzii ediyorum. Ben yaşamımda hiç kimseden korkmadım. Yaptığımız işlerde hesap vermekten de korkmadım. Daha ağır kelimeler konuşurum diyemezsiniz. Burası ağır kelimelerin konuşulduğu bir yer olamaz. Eğer ağır konuşursan ağır cevap alırsın. Konuşmalarımızı birbirimizi kırmadan, üzmeden ve saygı duyarak olmalı. Bu meclis Türkiye’ye örnek olan bir meclis olmasını istiyorum başka bir şey de demiyorum.

Mustafa ÇAĞLAYAN: Programı hazırlayanlara öncelikle teşekkür ediyorum. Zonguldak Belediyesi bir kurumdur. İyi de bir kurumdur. Personel emek verip çalışıyor bunu görüyoruz. Yanlış olan bir şeyler var. Bu yanlı. Sizden başlıyor. Bu performans programı ilçe ve belde belediyesi için çok küçük ama ne il belediyesi için Zonguldak için büyük. Siz son 30 yılın en iyi belediye başkanıyım dediniz. İlçe belediyeleri için küçük olan bir program sayenizde Zonguldak Belediyesi için büyük bir program oldu. Siz bu trenin makinistisiniz. Belediyenin önünü açmanız lazım. Benim tavsiyem yolunuzu değiştirmeniz. Burayı değiştirdiğiniz zaman göreceksiniz ki bu program bir il belediyesi için çok küçük bir program oldu. Bilgi İşlemin 3 milyon TL gibi bir rakam artmış. Geçen yılla bu yılın rakamları aynı gibi gözüküyor ama Bilgi İşlemin 3 milyon TL bütçesini arttırmış. Miras yapacak işler bırakılması gerekiyor demeniz lazımken biz hala aynı şeyleri konuşuyoruz.

Muharrem AKDEMİR: Bizler her eleştiriyi dikkate alan ve ona dikkat eden kişileriz. TAbiki eksiğimiz fazlamız olacaktır. Fazla yaptığımız da eksik yaptığımız işler de var. Bu önerinizi dikkate alarak yaptığımızı düşünmenizi istiyorum.

Mehmet İzzet TÜRKÇELİK:  2017 performans stratejik planla ilgili yaptığınız kitapçık görüldüğü gibi yapılacak şeylerin nitelikleri teker teker yazılmış Bu kitapçıkta görülen her şey 2018 yılında yapılıp yapılmadığına yönelik performans raporunda zaten belirlenecektir. Zonguldak’ın tabiat şartlarının zorluğu ve doğalgaz çalışmalarından dolayı sıkıntı yaşayan bir Zonguldak olarak mahalleleri bir gezselerdi altyapıdan üst yapıya kadar görmek istediklerini görürlerdi. Raporda kopyala yapıştır deniliyor ama bunlar çoğu zaman zaten aynı görevler olduğu için yazılıyor. Biz alt yapı çalışmalarına çok öenm veriyoruz. Bu zamana kadar en çok önem veren de biziz. Ben bu kadar eleştiriyi hak etmediğimizi düşünüyorum. Biz Türkiye’de yaşıyoruz. Enflasyonun nasıl ilerlediğini görüyoruz. Burası da bir işletmedir ve maliyetler bu enflasyonda artacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nde de rakamlar sürekli değişiyor. Bütçeyi ve performans raporunu hazırlayacak herkese teşekkür ediyorum.

Abdullah KARAGÜZEL: Kendisi Bahçelievler’de oturduğu için Karaelmas’ı, Birlik Mahallesi’ni, ÇAydamar’ı bilmiyor. 14 mahalleden haberi yok. Bizim konuştuğumuz şey şehrin yaşam kalitesini arttırmak adınadır. Biz burada afaki konuşmuyoruz. Bizim personelin çalışması veya faaliyetiyle ilgili bir derdiniz yok. WSizin uyguladığınız çalışma tarzı işi kilitliyor. Turan Ağabey Kentsel Dönüşümden bahsetti. Ayağa kalkmış tüm şehirler kentsel dönüşümü doğru okuduğu içindir. Kentsel dönüşüm imar kirliliğini kayıp kaçağı önlemek içindir. Siz işinizi adam akıllı yapmadığınız için sürekli göç sağlanıyor. Döşediğiniz parke taşları güzel ama sonrası? Şimdi siz bunları yapmayacaksınız sonra öyle böyle oldu diyeceksiniz. Mesela lavuar alanı konuşuluyor. Bu performansta tekrar yazıyor. Her yıl yazıyor. Siz bu zaman kadar bu alana ne yaptınız? Biz bu şehirde hep beraber yaşıyoruz.

Mehmet İzzet TÜRKÇELİK: Ya ben körüm ya da o görmek istemiyor. Zonguldak maalesef 15 senede maalesef Türkiye’ye avuç açar bir haldeyiz. Bugün TTK’ya sahip çıkamadık. Ankara - İstanbul yollarına bakacak. Bu şehre sahip çıkılması gerekir. Devletin eli diğer şehirlerde olduğu gibi bu şehre de dokunmalı.

Abdullah KARAGÜZEL: Siz proje yaptınız da para mı alamadınız. Getirdiğiniz bir proje geri geldi mi? Belediye üzerine düşeni yapsın TTK’yı sonra konuşuruz. Biz Zonguldak Belediyesi’ni tartışıyoruz. Siz 100 TL tahakkuk ediyorsanız 50 TL topluyorsunuz. Siz tahsilatı yapmayın sonra merkezi hükümet yardım etmiyor diyorsunuz.  Bir kişin bu belediyeye 100 bin TL borcu var. Kağıdı cebimden çıkartabilirim. Niye tahsil etmiyorsunuz.

Muharrem AKDEMİR: Siyaset onurlu ve şerefli bir görevdir. Siyaseti onurla yapacaksınız. Cebimden çıkartırım falan ne biçim konuşmak. Öyle karalamak falan olmaz.Biz engin hoşgörüye sahibiz.

 

Tartışmaların ardından rapor yapılan oylamada 16 kabul 12 red oyu aldı. (Umut ERSES- Aycan KARADAĞ)