Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, son birkaç yıldır Zonguldak’ta özellikle ilgisiz ve yetkisiz kişilerin her konuda ortaya attıkları temelsiz fikirlerle, işleyişin kör-topal sürdüğünü, başta eğitim olmak üzere hemen her şeyin boz-yap oyununa döndürüldüğünü belirterek, öğrenciler arasındaki etnik ayrıştırma yapılmasına tepki gösterdi.

Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer veridi:
“Kentin, denenmiş olmasına ve çözüm olması mümkün olmayan yöntemlerle trafiğinin arapsaçına çevrilmesi, okulların açık olmadığı zamanlarda bile tekrar tekrar denenen yöntemle, tıkanan trafiğin insanları çileden çıkarması yaşadığımız önemli sorunlardandır. İlginç olan ise sorunların çözüm yerinde oturanların sorunu çözmek yerine sorun yaratmalarıdır.
Yakın bir zamanda, yapılması unutulan (!)  hastane otoparkı için tarihi bir okulumuzun yıkım tartışmalarını yaşadık.  “Anıtlar Kurulunun“  almış olduğu karar sonrasında okulumuzun kurtulması sevincini yaşayamadan, bu kez ne hikmetse okulumuzun depreme dayanıklı olup olmadığı tartışmalarıyla gündemde kaldığını gördük. Okulun yıkılarak yerine otopark yapılması ile ilgili arzuları yerine gelmeyenlerin, bu kez okulun depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmasını istemeleri ise oldukça manidardır. 
Bizim, okulun yıkılarak yerine otopark yapılmasına karşı çıkışımızdaki nedenlerden biri, okulun tarihi olmasının yanı sıra tamamen keşmekeşe dönmüş şehir trafiğinin Fener Semtine yönlenmesi ile artık içinden çıkılamayacak hale geleceğini gördüğümüzdendir. Kısacası yeni hastanenin oraya yapılması hatalı bir seçim iken, araçlarının önünde ve tepesinde “çakar” ı olanların görmesi mümkün değildir. Çünkü onlar trafik ne denli çetrefilli olursa olsun ayakları taşa değmeden diledikleri yere kolaylıkla gidebilmektedirler.
Bir başka sorun ise il merkezinde yaklaşık 30 aydır yıkımı ve yeniden yapılması süren   Gazi Ortaokulunun 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında yeni binasında eğitim ve öğretime başlaması gerekirken, alındığı söylenen  kararla, yeni binada 467 Evler ve Mithatpaşa  ilkokullarının olacağı, neredeyse 2,5 yıldır yeni binalarını bekleyen Gazi Ortaokulu öğrencileri ve velilerinin Mithatpaşa İlkokulu binasında eğitim öğretime devam edeceğine dair bir söylenti dolaşıma çıkmış bulunuyor.  “Şüyuu, vukuundan beter” yani bu eski bir deyiş sözü, bir şeyin dedikodusunun yapılması, lafının çıkması onun gerçekleşmesinden daha kötüdür anlamı taşımaktadır. Alınan kararla Gazi Ortaokulunun yeni binasına taşınmama gerekçesi öğrenci mevcutları ise proje yapılırken neredeydiniz? Ayrıca trafiğinin arap saçına döndürülmesi ile ünlenen kentimizin bu okul birleştirmeleri ile şehrin tam merkezine taşınacak yeni okullar ile yaşanacak kaosun tam bir karabasana döneceğini göremiyor musunuz?
Bu okul birleştirme söylentilerinin bir diğer yanı ise Gazi Ortaokuluna kayıtlı öğrencilerden  “esmer olanların yeni okulu yıkıp-kıracaklarına bu yüzden Mithatpaşa İlkokulunda kalmalarına karar alındığı” şeklindedir.  Bu kafatasçı anlayışın ortaya koyduğu söylenti eğer gerçekten doğru ise bu düşünceyi taşıyan kafa derhal ortaya çıkarılmalı ve gereği yerine getirilmelidir. 
Çingeneler bu ülkenin yurttaşlarıdır ve her etnik yapıdan diğer yurttaşlar gibi eşit haklara sahiptirler. Çocukların kamu malını korumaları ile ilgili bilinç aile ve okul ile birlikte verilir. Okullar yalnızca bilgiyi öğretmek için değil insanları eğitmek içindir. Eğer bu bilinç ailede yeterince verilemiyorsa okullarımızın, yalnızca Fen Lisesine, Tıp Fakültelerine öğrenci hazırlamak için değil öğrencilerimizi eğitmek için var olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun olduğu yerde sorunun olması kadar doğal bir şey yoktur. Okullar olası sorunların çözüldüğü, çözüm yollarının öğretildiği yerlerdir. Ve okullarımız insanların etnik yapılarına ya da dini inanışlarına göre değil, temel insan haklarına göre çocuklara haklarını ve ödevlerini öğretirler. 

Biz EĞİTİM SEN olarak birçok öğrenci ve velimizi tedirgin eden bu söylentinin ortadan kaldırılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Unutmayın ki okul birleştirmeleri ile sağlıklı bir planlama yaptığınızı sandığınız okullar daha bir yıl geçmeden kentin en kalabalık okulu olacaklardır. Site eğitim bölgesinde yaşadığımız okul taşınmalarının buna çözüm olmadığı apaçık ortada iken gelin bu yanlış hesabınızdan Bağdat’a varmadan geri dönün.”