Dünya Çocuk Hakları Gününde öğrencilerle buluşarak isteklerini soran Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, bir öğrencinin limandaki pisliği sorması üzerine liman işletmesinin TTK’ya ait olduğunu fakat temizliğinin kendilerine kaldığını söyledi

“BU ALLAH’TAN REVA MI?”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, beraberinde Başkan Yardımcıları Erhan Darende ve Şenol Şanal ile daire müdürleri ile birlikte 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle öğrencilerle buluştu. Zonguldak Belediyesi Nikah Salonunda düzenlenen toplantıya kent merkezinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okulların müdürleri, öğretmenleri ve öğrencileri katılırken, Başkan Akdemir, çocukların sıkıntılarını ve isteklerini dinledi. Bir öğrencinin Zonguldak’ta deniz olmasına rağmen sahillerini kullanamadığını ve kent merkezindeki limandaki pisliğin neden ortadan kaldırılamadığını sorması üzerine Başkan Akdemir topu TTK’ya atarak, “Ne yazık ki limanın işletmesini TTK yapıyor. Parayı kazanan TTK, temizliğini yapıp para harcayan biz. Bu sizce Allah’tan reva mı?” dedi.

“BİZ İŞLETSEYDİK BİZ TEMİZLERDİK”

Limana bağlanan dereler ve çevrelerindeki pislikler nedeniyle limanın sürekli çöp dolduğunu ve bununla ilgili bir çalışma yapılmamasını hiçbir şekilde dile getirmeyen Başkan Akdemir, “Ne yazıkki limanın işletmesini TTK yapıyor. Yani limandan kazanılan tüm para TTK’ya gidiyor. Bizde halkımızın refahı için görevimiz olmadığı halde limanının temizliğini yapıyoruz. Yani parayı kazanan TTK, harcayan biz. Bu Allah’tan reva mı? Biz bu konuyla ilgili kurumlarımızı uyaracağız. Limanı biz işletseydik her türlü temizliğini ve düzenlemesini de yapardık” ifadelerine yer verdi.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Öğrencilerin sorunlarını dilenemeden önce açılış konuşması yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, öğrencilerin sıkıntılarını çözme noktasında ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Her öğretmeniniz sizlere en iyisi ve en doğrusunu yaptırmaya çalışmaktadır. İnanıyorum ki ihtiyaçlarınız var ve bu anlamda bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Mahallenizde, okulunuzda, çevrenizde bizim gözümüzden kaçan noktalar olabiliyor. Bu nedenle sizlerin istekleri ve sizlerin bizlere dilekleri bizim için bir talimat gibidir” dedi.

“HER BAŞLANGICIN BİR ÖNEMİ VARDIR”

Akdemir yaptığı konuşmada Çocuk Hakları Bildirgesinin 20 Kasım 1989 yılında 193 ülkece imzalandığını ve bunun geçte olsa bir başlangıç olduğunu vurgulayarak, “Her canlının hakları vardır ve her canlı haklara sahiptir. İnsanoğlunu Allah özene bezene yaratmıştır. Sizlerin hakları biraz daha özenle korunmalı ve özen gösterilmelidir. Bu anlamda Dünya devletleri ve Dünya’yı yöneten başkanlar bu konuda ne yapabiliriz, neler yapılabilir, çocuklarımızın haklarını nasıl koruyabiliriz diye düşünmüşler ve maddeler halinde çocuk haklarını ortaya koymuşlar. Her başlangıç iyidir. Geçte kalınsa her başlangıçların bir önemi vardır. 20 Kasım 1989 yılında 193 ülke bir araya gelerek çocuk haklarını zapt altına alabilmek için görüşme yapıp bildiri halinde yayınlamışlar. O günden bugüne kadar siz değerli yavrularımızın hakları korunma anlamında önem gösterilmiş. Ama her geçen yıl bu konuda çok daha önemli adımlar atılmakta. Özellikle doğuştan sahip olduğumuz eğitim, sağlık, yaşama ve barınma, fiziksel ve cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden değerlenmek durumdayız. Konunun esas ehemmiyeti sizlerin devlet tarafından sizlerin korunması en büyük görevlerden bir tanesidir. Yaşam hakkını teşhis etmek ve o yaşam haklarını en mutlu şekilde sunabilmek çok önemlidir. Fakat çocuk deyince konu çok daha farklılaşıyor. Özellikle eğitim esnasında alacağınız birçok konu vardır. Cinsel istismar biraz daha çok farklı bir konu. Hiçbir zaman tasvip edilmeyecek ve edilmemesi gereken, bu konuda eğer var ise en ağır cezaya maruz bırakılması gereken bir konudur. Bu nedenle çocuklarımızın aile çevresinde aldığı eğitimleri okulda bütünleştirmesi gerekmektedir. Okul aile ve çevre üçgeni oldukça önemlidir. Sizler ailenizde aldığını her eğitimi okul size iyi bir şekilde tamamlatmaya çalışır. Her öğretmeniniz sizlere en iyisi ve en doğrusunu yaptırmaya çalışmaktadır. İnanıyorum ki ihtiyaçlarınız var ve bu anlamda bize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Mahallenizde, okulunuzda, çevrenizde bizim gözümüzden kaçan noktalar olabiliyor. Bu nedenle sizlerin istekleri ve sizlerin bizlere dilekleri bizim için bir talimat gibidir. Bizler bugün onları not alacağız ve bu çerçevede sizlere destek olmaya çalışacağız” dedi.

Ardından Akdemir ve beraberindekiler çocukların belediyeden isteklerini tek tek dinleyerek en kısa sürede çözmek için söz verdi. (Umut ERSES)