ZONGULDAK, BARTIN VE KARABÜK’TE MESİRE ALANLARINDAKİ ZİYARETÇİ SAYISI 860 BİNE ULAŞTI 

Bakan Eroğlu söz konusu yerlerde bu yıl ki hedeflerinin 1 milyon kişi olmasını beklediklerini açıkladı 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından tesis edilen şehir ormanlarına ve mesire alanlarına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Bu çerçevede 2016 yılında Zonguldak, Bartın ve Karabük’te bulunan mesire alanları ve şehir ormanlarındaki ziyaretçi sayısı 860 bine ulaştı. 

2017’de 1 Milyon Ziyaretçi Hedefliyoruz 

Veysel Eroğlu Türkiye’nin dört bir yanında şehir ormanları, tabiat parkları ve mesirelik alanlar kurduklarını ifade ederek “”Tabiat turizmini geliştirmek ve vatandaşlarımızın tabiat parklarında yeşile olan ihtiyacını gidermek için var gücümüzle çalışıyoruz. Zonguldak, Bartın ve Karabük’te 4 ayrı şehir ormanı ve 39 adet mesire alanı tesis ettik. Bu çalışmalarımızın ne kadar yerinde olduğunu da ziyaretçi sayıları ile anlamış oluyoruz. Söz konusu korunan alanları 2017’nin ilk iki ayında 145 bin kişi ziyaret etti. Hedefimiz gerçekleştireceğimiz yatırımlar neticesinde ziyaretçi sayısını 2017’de 1 milyona çıkarmak” diye konuştu. 

Tabiata ve Millete Hizmet Ediyoruz 

OGM tarafından yapımı tamamlanan mesire yerlerinde piknik yapmanın yanı sıra geliştirilen alt ve üst yapıyla açık hava rekreasyonu sağlandı. Ayrıca bu alanlarda ekoturizm etkinlikleri olan dağ yürüyüşü, kanyoning, rafting (salcılık), kaya tırmanışı, kuş gözlemciliği, dağ bisikleti turları gibi etkinlikler, ralli, motokros, atv, cip safari gibi motorlu araç faaliyetleri de yürütülüyor. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tabiata ve millete hizmet ettiklerini belirterek”Bakanlık olarak inşa ettiğimiz şehir ormanları ve mesire alanlarında hiçbir yapı çok katlı değil. Binalar tabii kaygılara dikkat edilerek, inşa edildi. Konaklama için çadır, karavan, motor-karavan için özel yerler ayrıldı ayrıca vatandaşlarımız için kır evlerini de hizmete aldık. Temizlik ve güvenlik önlemlerini artırdık. Bu alanlarda vatandaşlarımız günü birlik bulunabilir ya da geceleyebilir. Gecelemeye imkân sağlayan, barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılayan, tabiatla uyumlu yapılar ile sadece yerel halka değil bütün vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Ayrıca kır lokantası, kır kahvesi, yöresel ürünler sergi ve satış yerleri, piknik üniteleri, kameriye gibi yapı ve birimleri de vatandaşlarımızın hizmetine sunduk” dedi.

 Mesire yeri nedir?

 5 Mart 2013 Salı günü 28578 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Mesire Yerleri Yönetmeliği kapsamında düzenlenen mesire yeri nedir? Nereler mesire yeri olarak adlandırılıyor? İşte mesire yerleri...

 Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkan vermek maksadıyla, gerekli yapı, tesis ve donatılarla kullanıma ayrılan, halkın günübirlik veya geceleme ihtiyaçlarını karşılayan, rekreasyonel ve estetik kaynak değerlerine sahip orman rejimine tabi sahaları, mesire yeri olarak tanımlanıyor.

 Mesire Yerleri Yönetmeliği kapsamında yer alan hükümlere göre mesire yerkeri, A tipi mesire yeri, B tipi mesire yeri, C tipi mesire yeri olmak üzere çeşitlere ayrılıyor.

 A tipi mesire yeri:

 Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, günübirlik kullanım imkânı yanında gecelemeye de imkân sağlayan, çadır, karavan, motor-karavan ve kır evi, kır lokantası, kır kahvesi gibi çok katlı olmayan, doğa ile uyumlu yapı ve tesisler ile yöresel ürünler sergi ve satış yeri, piknik üniteleri, kameriye ile diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eden mesire yerlere deniyor.

 B tipi mesire yeri:

 Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla yerleşim merkezlerinin çevresinde veya rekreasyonel kaynak değerlerine ve yüksek ziyaretçi potansiyeline sahip, sadece günübirlik kullanım imkânı sağlayan kır lokantası, kır kahvesi, yöresel ürünler sergi ve satış yeri, piknik üniteleri, kameriye gibi diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eden mesire yerlerine deniyor.

 C tipi mesire yeri:

 Toplumun çeşitli dinlenme, eğlenme ve spor ihtiyaçlarını karşılamak, yurdun güzelliğine katkı sağlamak ve turistik hareketlere imkân vermek maksadıyla kaynak değeri ve ziyaretçi potansiyeli orta ve düşük yoğunlukta olan, günübirlik mahalli ihtiyaçları karşılamak maksadıyla, piknik üniteleri, yöresel ürünler sergi ve satış yeri, kameriye, ve diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eden mesire yerleri olarak ifade ediliyor.